Bos, Janke (Berg, van den)

Den Helder 4 dec. 2016

Beste Erfgoed Commissie,

Vanmiddag kreeg ik tot mijn grote verrassing een prachtig boek over Dennenoord van mijn vriendin Tinie (U hebt haar telefonisch gesproken).
Wat ben ik hier ontzettend blij mee, een feest van herkenning.
Afgelopen oktober heb ik Tinie getrakteerd op 4 dagen Zuidlaren.
Dit in het kader van mijn pensioen wat officieel in gaat op 5 juni 2017.
Ik heb 26 oktober afscheid genomen bij de GGz Noord, Holland Noord en ga nu vrije dagen opmaken (iets teveel gewerkt 😉 )
Inmiddels alweer voor zieke collega’s gewerkt en dat vind ik niet erg, want het blijft een prachtig beroep wat ik 50 jaar mocht uitoefenen.
En Dennenoord speelt daarin een hoofdrol.
Als 15 jarig INAS meisje stapte ik de wereld van Dennenoord binnen, dat was in 1966 (3 april), een kamertje op het Noorder Sanatorium, ik kwam uit het noorden van Friesland, had nog nooit in een trein gezeten!
Een jaar later, 1 augustus 1967, 2 maand vooropleiding, ik werd 5 september 17 jaar. Niet te geloven dat ik op die leeftijd als leerling geplaatst werd op paviljoen 8, wat één van de zwaarste paviljoens was. Maar broeder Nieuwland, hoofd van de vooropleiding dacht dat ik dat wel kon.
Uiteindelijk had ik op mijn 19e het zwarte kruisje, de jongste B verpleegkundige ooit.
En zo kan ik nog wel even doorgaan, de ‘oude’ (ze waren toen oud in mijn ogen) hoofdzusters, Zuster v.d. Galiën, Zuster v.d. Booi, Zuster Krol en Zuster v.d. Ploeg heb ik gehad op de verschillende paviljoens. Broeder Bouma die allerlei functies had, van Sinterklaas tot assisteren bij het mortuarium (waar jullie nu een museum hebben, zag ik op YouTube).
Ik ben daar getuige van geweest, toen ik uw filmpje zag, rook ik de geur weer die daar hing en de herinnering dat er verschillende van mijn studiegenoten onderuit gingen.
Ik ben in 1975 vertrokken van Dennenoord, daarna regelmatig een bezoekje gebracht en herinneringen opgehaald. Zo ook afgelopen oktober.
De cirkel was rond.
En dan nu dit extra cadeau, wat een geweldig bezit!
Heel erg bedankt,

Hartelijke groet,
Janke v.d. Berg-Bos

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.