Heiman Aptroot – 1924-1943

  • Naam: Heiman Aptroot
  • Roepnaam: Heiman
  • Geboortedatum: 1 augustus 1924
  • Geboorteplaats: Hoogezand
  • Zoon van Bernard Aptroot en Margaretha van Delft
  • Opname Joodse inrichting ‘Het Apeldoornsche Bosch’ Apeldoorn: 18 november 1929
  • Opname (overplaatsing) Christelijke inrichting ‘TCL’ Wagenborgen: 3 maart 1931, Heiman is dan 6 jaar oud
    • Paviljoen Rehoboth
  • Overige informatie: Heiman schijnt, aldus een verpleegster, een druk mannetje geweest te zijn. Met een boterham in de hand als afleiding konden de zusters hem verzorgen
  • Overleden: tijdens de reis van Westerbork naar Sobibor (Polen) op 13 maart 1943 op 19 jarige leeftijd

30 mei 1919 – Huwelijksakte ouders – Bernard Aptroot en Margaretha Martha van Delft zijn op 30 mei 1919 getrouwd in Groningen. (Bron: Groninger Archieven)

30 mei 1930 – Huwelijksfoto van vader en moeder Heiman (Foto: Anne Koopmans)

22 maart 1920 – Geboorte akte Helena Grietje Aptroot – Zus van Heiman Aptroot

14 november 1921 – Geboorte akte Julius Aptroot – Broer van Heiman Aptroot

4 augustus 1924 – Geboorte akte Heiman Aptroot (Bron: Gemeente Hoogezand Sappemeer)

1 september 1928 – Geboorte akte Alfred Aptroot – Broertje van Heiman Aptroot

1931.01 – Notulen Gemeente Hoogezand

1931.02 – Notulen Gemeente Hoogezand

Heiman Aptroot vertrekt op 18 november vanuit Hoogezand naar de Joodse psychiatrische inrichting ‘Het Apeldoornsche Bosch’ te Apeldoorn. In de notulen van de vergaderingen van Burgemeester en Wethouders van Hoogezand zijn hierover enkele aanwijzingen te vinden. In de notulen van 15 november 1929 is te lezen dat de heer Engers de plaatsing van Heiman bepleit in het Apeldoornsche Bosch. In de notulen van 27 december 1929 is te lezen dat dezelfde heer Engers garant staat voor de betaling van het verschil in kosten tussen ‘Wagenborgen’ en ‘Het Apeldoornsche Bosch’.

Citaat pagina 124:
Bij de verpleging van Joodse verstandelijk gehandicapten en Joodse psychiatrische patiënten was steun van de burgerlijke gemeente voor godsdienstige verpleging afhankelijk van het bedrag dat die specifiek Joodse hulp kostte. Dat gold zowel voor Hoogezand als ook voor Sappemeer. In de jaren 1917 tot 1920 werd de verpleegprijs voor een volwassene in de Joodse instelling ‘Het Apeldoornsche Bosch’ fors verhoogd van fl455,= tot fl1012,50 per jaar. In christelijke instellingen werd in 1920 nog fl782,50 per patiënt gevraagd. Het was reden voor Hoogezand om de verpleegcontracten van twee patiënten, die er op kosten van de burgerlijke gemeente verbleven, niet te verlengen. Men zocht voor hen een ander, niet-Joods ‘gesticht’. De hevige protesten van de Joodse gemeenschap hielpen niet. Later ging de prijs van ‘Het Apeldoornsche Bosch’ weer omlaag, maar voor een kind bleef toch nog een prijsverschil van veertig gulden per jaar bestaan met de inrichting te ‘Wagenborgen’. B. Aptroot, die niet in staat was zelf alle verpleegkosten voor zijn zoontje Heiman, die verstandelijk gehandicapt was, te dragen, zag het liefst dat zijn kind in een Joods tehuis verbleef, waar het koosjer voedsel at en in een Joodse omgeving leefde. Hij wist aanvankelijk overplaatsing van het vijfjarige jongetje naar ‘Wagenborgen’ te voorkomen doordat de heer Engers van de Nederlands Israëlische Gemeente Groningen bereid was om voor hem veertig gulden extra te betalen. Deze steun verviel echter en het kind werd alsnog overgeplaatst naar ‘Wagenborgen’. Toen Aptroots eigen bijdrage terugliep dreigde Hoogezand niets meer te betalen, zodat het kind weer naar huis gestuurd zou worden. (Bron: Gemeente Hoogezand Sappemeer)

1930 – Het Apeldoornsche Bosch – Hoofdgebouw

3 maart 1931 – Persoonskaart Heiman Aptroot

23 Juni 1932 – Geboorte akte Lazerus Leo Aptroot – Broertje Heiman Aptroot

1934 – Het Apeldoornsche Bosch – Hoofdgebouw

Jaren 30 – Het Apeldoornsche Bosch – Biljartzaal

Bernard Aptroot was van beroep veehandelaar.
Margaretha Martha Aptroot-van Delft was huisvrouw.
Helena Grietje Aptroot was verkoopster.

De familie Aptroot woonde in Hoogezand aan de Verlengde Hoofdstraat 4 te Hoogezand (Tegenwoordig Meint Veningastraat 109 in Hoogezand). Bernard Aptroot huurde dit perceel. In mei 1935 verhuisde het gezin naar Groningen. Hier woonden ze aan de Professor Rankestraat 39a. (Bron: Gemeente Hoogezand Sappemeer)

10 Januari 1941 – Overzicht van Joden in de gemeente Termunten

Op 19 oktober 1942, tijdens de tweede wereldoorlog, komen moeder Margaretha Martha-van Delft Aptroot, zus Helena Grietje Aptroot, broertje Alfred Aptroot en broertje Lazerus Leo Aptroot om, in Auschwitz (Polen). (Bron: allegroningers.nl)

9 maart 1943 – Persoonskaart Heiman Aptroot, vow = vertrokken onbekend waarheen. PB = persoonsbewijs

10 maart 1943 – Transportlijst

13 maart 1943 – Verklaring overlijden Heiman Aptroot

Op 31 maart 1943, tijdens de tweede wereldoorlog, overlijdt vader Bernard Aptroot te Bobrek (Duitsland). (Bron: allegroningers.nl)

19 juni 1944 – Persoonskaart Heiman Aptroot

Op 25 februari 1945, tijdens de tweede wereldoorlog, komt broer Julius Aptroot om, in Buchenwald (Duitsland). (Bron: allegroningers.nl)

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.