2017-05.01

Fountain House (Clubhuis de Horizon)

Postadres: Liefkensstraat 67, 9671 GA, Winschoten
Afdeling/E-nummer: E418
Bouwjaar: Onbekend
Extra informatie:

  • Geschiedenis: Hoe is het Clubhuis ontstaan?

    In 1948 is in New York een club opgericht door een groep mensen met een psychiatrische achtergrond. De club had als doel elkaar onderling te steunen bij terugkeer naar de maatschappij. Zij vestigden zich in een huis met een fontein in de tuin, daarom noemden ze dit eerste clubhuis het ‘Fountain House’. Mensen met een psychiatrische achtergrond konden lid worden van dit clubhuis waar zij aan zij werd samengewerkt met professionele stafleden. In dit clubhuis is de filosofie ontwikkeld die nu bekend staat als het ‘Clubhuismodel’. Het ‘Fountain House’, werd een enorm succes en gaandeweg zijn er steeds meer clubhuizen ontstaan.

    Het doel om een eerste clubhuis in het noorden van Nederland op te zetten was aanvankelijk een particulier initiatief van Lia Dalebout. Met deze ambitie is samen met een groep enthousiastelingen Stichting Martiniborg opgericht. De samenwerking van deze stichting met Lentis heeft begin 2017 geresulteerd in de opening van Clubhuis de Horizon in het centrum van Winschoten.

“Clubhuis de Horizon is voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Het is een plek om je welkom en veilig te voelen, waar je meedraait, nodig en nuttig bent.”

  • Het Clubhuismodel: Filosofie van het Clubhuismodel
    Dit model heeft zijn oorsprong in New York, waar een zelfhulpgroep van ex-psychiatrische patiënten een clubhuis ging betrekken. Dit clubhuis kreeg de naam Fountain House en het bestaat tegenwoordig nog steeds. Het voorbeeld van Fountain House heeft wereldwijd veel navolging gevonden.
    Het clubhuismodel gaat uit van de behoefte van mensen om ergens bij te horen, om zich veilig te kunnen voelen, om nuttig te zijn en om relaties met anderen te onderhouden. Ook is het een plek om waar leden zich kunnen ontwikkelen, een plek waar men welkom is en iedereen gerespecteerd wordt. Daarnaast is het optimistisch ten aanzien van de mogelijkheden van mensen met psychiatrische problemen: de leden worden aangesproken op hun gezonde kant, waarbij er veel ruimte is voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Het clubhuis is afhankelijk van de bijdrage van de leden aan de dagelijkse werkzaamheden. Door het werk en de daarvoor verkregen waardering kunnen de leden hun zelfvertrouwen hervinden en de patiëntenrol achter zich laten waardoor ze weer naar de toekomst durven te kijken. Door deze ervaringen met elkaar te delen in een positieve omgeving ontstaat een proces van wederzijdse versterking. Het clubhuismodel wordt inmiddels in meer dan 300 clubhuizen over de hele wereld toegepast. Het kent duidelijk omschreven richtlijnen, de standards. Deze gaan met name over de rechten en de emancipatie van de leden, hun betrokkenheid bij het clubhuis, de onderlinge relaties en de organisatiestructuur. De standards worden elke twee jaar geëvalueerd en waar nodig bijgesteld, op grond van signalen uit en na raadpleging van de internationale gemeenschap van clubhuizen.

April 2017.01

Mei 2017.01

Juni 2019.01

Juni 2019.02

Juni 2019.03

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.