Over de kook

Dennenoord, 120 jaar keuken
1895-2015

Uitgave: 2015

Erfgoedcommissie Lentis, Maart 2015
Research, tekst en concept: Monique Huizer, Rense Schuurmans
Vormgeving: Dorel Extra Bold, Groningen
Druk: Marne drukkers
ISBN: 978 90 76321 29 5

Op 29 januari 2015 werd de afsluiter van de stoomketel van de keuken van Lentis symbolisch dicht gedraaid. Daarmee kwam er een einde aan 120 jaar een eigen keuken op het Dennenoordterrein.
Over de kook vertelt het verhaal van die 120 jaar. Het laat duidelijk zien dat de ontwikkelingen in de keuken onlosmakelijk zijn verbonden met de ontwikkelingen in de psychiatrie. Inzichten op het gebied van gezondheid en zorg bepaalden en bepalen de richting en de inrichting van de keuken.

Het boek vertelt ook een ander verhaal, het verhaal van de medewerkers van de keuken. Dat is het verhaal van vakmanschap, inzet, betrokkenheid, beroepstrots, een warm hart voor voeding en oog voor de patiënt. Dat laatste blijkt wel uit de zorgvuldig bewaarde handgeschreven brieven van patiënten.
Die vonden ook een plek in dit boek.

Een maaltijd is een belangrijk moment op de dag voor patiënten, een moment om naar uit te kijken. Zelf koken wordt door iedereen nog altijd het meest gewaardeerd. Daar zijn goede ervaringen mee. De geur van zelf koken stimuleert de eetlust en het brengt gezelligheid. Daarom kiezen we bewust voor zoveel mogelijk zelf koken. Waar dat niet kan kiezen we alternatieven.
Het besluit om deze koers te kiezen is genomen na zorgvuldig onderzoek onder patiënten en medewerkers in de zorg. Het moment deed zich nu voor omdat de centrale keuken om nieuwe investering vroeg.

Met dit boek bewaren we de geschiedenis, de verhalen en de warme herinneringen aan de centrale keuken. De zorg voor voeding zal altijd een belangrijk onderdeel van de zorg voor onze patiënten blijven. Die voeding zal vanaf nu echter niet meer in een centrale keuken worden bereid, maar dichtbij of liever nog met de patiënten. Daar gaat het verhaal verder.

Bert van der Hoek
Voorzitter Raad van Bestuur Lentis 2015

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.