1999-2004 – Sluiting Groot Bronswijk

Geplaatst op 10 maart 2016

Door: Hille Eppinga, voorzitter Cie. Erfgoed

1999-2004

In die jaren was ik werkzaam als Deconcentratie manager Wagenborgen Groot Bronswijk voorheen TCL of voluit de stichting Tot Christelijk Liefdadigheid. In die jaren vindt de afbouw plaats van Groot Bronswijk en wordt dit verplaatst naar de locaties Winschoten, Stadskanaal en Appingedam. Bij de sluiting vinden een aantal activiteiten plaats die bijdragen aan het denkbeeld dat er een werkgroep Erfgoed Lentis moet komen. Bij de afbouw merken we dat er artefacten en archieven bewaard moeten blijven en dat de bewoners van Wagenborgen behoefte hebben aan plekken die aan TCL en belangrijke gebeurtenissen herinneren.

Door de afbouw van Groot Bronswijk raakte ik betrokken bij de historie van het instituut, en kreeg daar belangstelling voor. Zo ook voor alle daar aanwezige artefacten en het archief. Bij de afbouw van Groot Bronswijk is daar zorgvuldig mee omgegaan. Opslag van het papieren archief vond plaats In het Rijks Archief van Groningen onder leiding van Jet Spits Geschiedenis en Erfgoed Consultant. De artefacten werden naar Winschoten gebracht in een loods en beheert door de technische Dienst en Wiemer Brons. Later zijn die overgebracht naar opslag in Zuidlaren o.a. in het Mortuarium.

Activiteiten rondom sluiting

2004

  • Onthulling van een monument van Marthe Röling, Dit monument herinnert aan het psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk dat tussen 1873 en 2003 in deze omgeving was gevestigd. Het ontwerp is van Marte Röling en symboliseert de standvastigheid waarmee Trijntje Wolter en Jan Brons, de oprichters van het ziekenhuis, hulp en steun gaven aan hun kwetsbare medemens. Het kunstwerk was een geschenk van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) aan de gemeente Delfzijl en het dorp Wagenborgen, als dank voor het samenleven met het psychiatrisch ziekenhuis. Chris Raatgever, Hille Eppinga
  • Voor het afscheid wordt een boekje gemaakt met foto’s en verhalen van Groot Bronswijk Wagenborgen, schrijver Rense Schuurmans foto’s Anne Koopmans.
  • Door Rense Schuurmans en Jenne Berghuis wordt een documentaire gemaakt van 50 minuten over Groot Bronswijk 1873-204. Daarin veel interviews met oud Groot Bronswijkers die audio visueel zijn vastgelegd.
  • Het papieren archief van Wagenborgen wordt geïnventariseerd door Jet Spits Geschiedenis en Erfgoed Consultant en extern deskundige. Na selectie en vernietiging worden belangrijke archiefstukken overgebracht naar het Rijks Archief in Groningen. Het archief wordt niet ontsloten, omdat de kosten door Lentis betaald zouden moeten worden, en die zijn te hoog. Op dit moment kan het archief alleen geraadpleegd worden nadat daarvoor toestemming is gegeven door de raad van Bestuur. Jet Spits en Hille Eppinga.
  • Er wordt een Afscheidsfeest Wagenborgen georganiseerd door een afscheidscomité waarin over het hele terrein van Groot Bronswijk historische gebeurtenissen worden uitgebeeld gespeeld en getoond. Daarvan is een DVD gemaakt met de afscheidsrituelen en de festiviteiten door Jenne Berghuis. Er wordt een afscheidslied gecomponeerd door Erwin de Vries “Nye Mörn” De tekst staat op: http://muzikum.eu/nl/123-2091-81168/erwin-de-vries/nije-morn-songtekst.html    

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.