Verpleegsters in oorlogstijd

Geplaatst op 28 februari 2018

Verpleegsters in oorlogstijd
Dagboeken van ’t Uilennest en Welbereid

Uitgave: 2018

Historische duiding: Rense Schuurmans
Tekst redactie: Jannie Strijk
Tekstomzetting en foto’s: Jan Barend de Vries en Goff Miedema
Vormgeving: Klaas van Slooten, bno
Drukwerk: Drukkerij van Gorcum
ISBN: 978-90-76321-34-9
Uitgave: Erfgoed Lentis, 2018

Dit boek heeft twee dagboeken, geschreven tussen september 1944 en december 1945. De dagboeken zijn geschreven tijdens het laatste oorlogsjaar door verpleegsters die werkten in de psychiatrische inrichting Dennenoord in het Drentse Zuidlaren.

De dagboeken geven een authentieke inkijk in het dagelijkse reilen en zeilen. Hun belevenissen reiken tot ver daarbuiten; de inrichting moest op last van de bezetter worden ontruimd. In de verregaande ontwrichting van de werk- en leefomstandigheden die rampzalig uitpakte – vooral voor de patiënten – ontstond de behoefte om de dagboeken te schrijven; zonder deze narigheid waren er geen dagboeken geweest.

Uit de dagboeken spreekt een ongekend sterk gevoel van lotsverbondenheid. De verpleegsters tonen ons een verrassend zicht op hoe zij het leven onder de moeilijke omstandigheden in het laatste oorlogsjaar vormgeven. De beschrijving van de meedogenloze kant van het leven is aangrijpend en die van een onvergetelijke sinterklaasviering in 1944 met de kleine geneugten van een kopje chocolademelk en echte speculaas ontroerend. En dat roken en wijn drinken met de bevrijder symbool staan voor de euforie beleving van ongekende gelukzaligheid, spat van de bladzijden.

De verpleegsters, die toch wel als heldinnen kunnen worden gezien, staan symbool voor de grote betrokkenheid van verpleegkundigen en verzorgenden die dicht bij de patiënt staan in diens lijden en herstel. De verpleegsters van Uilennest en Welbereid bewijzen dat in deze dagboeken.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.