Extra informatie Hofje

Het Hofje

Op 1 juni 1938 besluit de gemeenteraad van Onstwedde tot het bouwen van 28 woningen voor ouden van dagen en incomplete gezinnen.

In aanmerking kwamen:

  • alleenwonende mannen boven 60 jaar.
  • alleenwonende vrouwen boven 50 jaar.
  • echtparen met leeftijdsgrens als boven genoemd
  • incomplete. zeer kleine, gezinnen bestaande uit ten hoogste drie personen (leeftijdsgrens gezinshoofd als boven genoemd)

Het hofje, door ‘men’ hardnekkig als ‘de Hofjes’ betiteld, werd op 8 mei 1939 officieel door de burgemeester van Onstwedde, de heer Bergmeijer, geopend. De woningen waren tot stand gekomen door de samenwerking tussen de gemeente Onstwedde, het Burgerlijk Armenbestuur, het Maatschappelijk Hulpbetoon en de inspecteur van de Volksgezondheid. De huur was op jaarbasis 65 gulden. In de jaren ’60 heeft men de woningen al eens gerenoveerd. In 1989 kregen ze opnieuw een opknapbeurt. In juni 2002 werd het nieuw gerestaureerde complex in gebruik genomen door mensen die begeleid wonen nodig hadden met extra zorg.

Complex bestaande uit een blok bejaardenwoningen met klein plantsoen gebouwd en aangelegd in 1938 in opdracht van de toenmalige stichting “Woningbouw in de gemeente Onstwedde”. Architect was J. Meinen uit Stadskanaal (gemeentearchitect) die het blok een traditionele vormgeving gaf met Delftse School elementen. Oorspronkelijk werden er 28 woningen gebouwd die later deels zijn samengevoegd, zodat het nu om 22 woningen gaat. Bij het in een U-vorm vormgegeven blok werd binnen de U-vorm een openbaar plantsoen aangelegd met vijverpartij. In 1971 werden de woningen vergroot met een platte aanbouw aan de achterzijde en kregen de beide kopgevels en de voorgevels nieuwe kozijnen zonder roedenverdeling, evenals de dakkapellen. Tevens werden aan de achterzijde vrijstaande bergingen geplaatst en werden de bestaande bergingen vernieuwd. De bergplaatsen vallen derhalve buiten de bescherming. In 1988 werd aan het complex groot onderhoud gepleegd. De symmetrische groenaanleg is in de loop der jaren ook enigszins gewijzigd: de paden zijn, met uitzondering van het pad rondom met aftakkingen naar de huizen, vervangen door gras en de beide pergola’s die aan de twee kopwoningen grensden zijn verdwenen. Het woningblok maakt onderdeel uit van de Parkwijk, een gebied ten oosten van de Stationslaan dat in de jaren dertig werd ontwikkeld. Het blok ligt midden op de as gevormd door de Oranjestraat en het Julianapark.
In 2003 heeft Wooncom en de Zorggroep Zuid-oost Groningen het complex opnieuw geopend en in gebruik genomen voor wonen met zorg.

Tien jaar later, in 2013, heeft Lentis (Geestelijke Gezondheidszorg) het complex gehuurd van Lefier. Zij bieden daar woonruimte aan 12 mensen die enige vorm van begeleiding nodig hebben.

Lentis heeft op 28 augustus 2013 een Open huis voor alle belangstellenden en omwonenden georganiseerd.
Tijdens dit Open Huis is er een nieuwe fontein in gebruik genomen door de directeur van Linis, onderdeel van Lentis, de heer Harald Schneider. Ook de beelden, gemaakt door kunstenares Ruthli Duursma, zijn weer terug op het Hofje. Zij heeft het beelden, die bij Parkheem stonden, opnieuw onthult, samen met Tonnie Bult van de Wijkraad Parkwijk.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.