1931-12-?? – Rapport Voeding

AFSCHRIFT
_________

R A P P O R T
__________

AAN HET CENTRAAL BESTUUR VAN DE VEREENIGING
TOT CHRISTELIJKE VERZORGING VAN
KRANKZINNIGEN IN NEDERLAND

Mijne Heeren,
Ondergeteekenden hebben in opdracht van Uw College bij schrijven van 3 Augustus 1931 omtrent de voeding op onze Stichtingen voor de derde-klasse-patiënten, aan de hand van het voorstel der Stichting ‘Bloemendaal’ en vergelijkende de menu’s der overige Stichtingen, zich beraden of het mogelijk zou zijn een regeling te ontwerpen, betreffende de voedseltarieven en het voedselvraagstuk, die (wellicht met enkele wijzigingen in verband met plaatselijke omstandigheden) in hoofdzaak als uniforme regeling zou kunnen gelden en hebben de eer U het volgende mede te deelen:
Dat het naar hun bescheiden meening tot moeilijkheden aanleiding zou kunnen geven, indien de onderlinge verhouding van het te verstrekken quantum bruin- en wittebrood, bij uniforme regeling voor alle Stichtingen werd vastgelegd. Het wil hun voorkomen, dat de Stichtingsbesturen hierin wel eenige vrijheid dient te worden gelaten, met het oog op de plaatselijke gewoonten en omstandigheden, echter met dien verstande, dat van het geheele quantum te verstrekken brood, hoogstens 75% wit brood kan zijn.
Zij achten het niet noodig, de margarine, indien deze van goede kwaliteit is, door melange te vervangen. Wel komt het hun gewenscht voor op werkdagen bij één broodmaaltijd en ’s Zondags bij twee broodmaaltijden op één boterham belegging te verschaffen in den vorm van spek, worst, kaas of anderszins. Ook dunkt het hun aanbeveling te verdienen om zoowel op den Zondag als in de week, indien het menu voor het middagmaal uitsluitend soep, of ook boonen of erwten met spek of vleesch aangeeft, altijd  een toespijs te laten volgen van rijst met krenten, droge rijst met boter en suiker, rijstebrei of een andere papsoort van gort of anderszins.
Waar echter het middagmaal op Zondag wellicht bij tijden minder inhoud heeft dan op de overige dagen, zou het te waardeeren zijn, indien ’s Zondags bij de middagthee een boterham van wit brood of krentenbrood kon worden verstrekt.
Het is hun gebleken, dat op sommige Stichtingen het avondbrood vervangen wordt door pap met brood; het komt hun voor, dat, waar de plaatstelijke omstandigheden zulks toelaten, voornoemd menu van pap met gort of rijst een aanbevelenswaardige avondmaaltijd is te noemen.
Waar door de patiënten van de kliniek ‘Ockenburgh’ telekens over de voeding geklaagd wordt en er dientengevolge ook buitensporig veel extra-voeding dient te worden verstrekt, zouden ondergeteekenden, in overleg met den Directeur van de Stichting ‘Bloemendaal’, willen voorstellen aan patiënten en personeel van de kliniek ‘Ockenburgh’ dezelfde voeding te geven en ook de maaltijden, wat het etensuur betreft te doen samenvallen, en wel:

  • des morgens 7 uur: broodmaaltijd met thee;
  • des morgens 10 uur: koffiedrinken;
  • des morgens 12 uur: broodmaaltijd met koffie;
  • des middags 3 uur: theedrinken;
  • des middags 5 uur: middagmaaltijd, bestaande uit aardappelen, vleesch, groenten met een of andere toespijs.

Een en ander om de volgende redenen, omdat:

  1. er hooger verpleeggeld voor hen wordt betaald;
  2. het bijna uitsluitend personen uit den Haag zijn, in tegenstelling met menschen van het platteland;
  3. het geen gestichts- maar kliniekpatiënten zijn;
  4. men ernstig dient te rekenen met de concurrentie van de Ramaerkliniek

Wat de maaltijden van het personeel betreft, komt het hun voor, dat daarin geen verandering behoeft te worden gebracht; als aan hen bij elken broodmaaltijd één belegde boterham wordt toegestaan, dunkt het hun niet noodig daaraan melk of eieren toe te voegen, zooals op ‘Dennenoord’ en ‘Veldwijk’ het geval is, waar wel eens aan het personeel een ei of een glas melk verstrekt wordt, omdat men daar met de patiënten op dezelfde uren dezelfde maaltijden gebruikt. Daarom zou het volgens ondergeteekenden aanbeveling verdienen, indien men op beide Stichtingen de regeling van ‘Bloemendaal’, hierboven genoemd, in deze kon overnemen.
Waar nu het opdienen en bereiden van het voedsel voor de smakelijkheid van zoo overwegend belang zijn, hebben ondergeteekenden door bezoek aan de keukens der Stichtingen ‘Bloemendaal’ en ‘Wolfheze’ ook daaraan hun volle aandacht gegeven en hebben daarbij gemerkt, dat in bovengenoemde Stichtingen alles zeer rein en smakelijk werd klaargemaakt en opgediend en zij houden zich overtuigd, dat daaromtrent ook bij de overige Stichtingen geen aanmerking zal zijn te maken.
In het algemeen komt het hun voor, dat het gebruik van niet te groote tafels, gedekt met tafellinnen, de huiselijkheid kan bevorderen.
Verder is nog ter sprake gekomen de berekening der extra-voeding.
Het bleek ondergeteekenden, dat niet overal in deze zaak dezelfde methode van berekening gevolgd werd. Op de eene Stichting bracht men alle extra-voeding aan de familie in rekening, onverschillig of deze door den behandelden geneesheer was voorgeschreven, dan wel op verzoek van de betrokken familie was verschaft, terwijl op een andere Stichting alleen als extra-voeding aan de familie werd berekend, hetgene, waarvoor zij zelf opdracht had gegeven.
Nu wil het ondergeteekenden voorkomen, dat ook in deze noodzakelijke uniformiteit moet worden betracht en dan dunkt het hun billijk, dat alleen in rekening worde gebracht de extra-voeding, die op schriftelijk verzoek van de familie is verschaft, maar niet hetgeen door den behandelden geneesheer is voor geschreven.
Het zou volgens ondergeteekenden aanbeveling verdienen, als bovenstaande regeling op 1 Januari 1932 in werking konde treden, wat met het oog op de begrooting geen bezwaar heeft, omdat, als enkele der voorgestelde regelingen wellicht eenige meerdere kosten met zich zouden brengen, deze anderzijds weder genivelleerd worden door de daling der goederenprijzen.

De Commissie ad hoc,
C.S. van Dobben de Bruyn
K. van Rijsse Jr.
J.P. Thierry

December 1931

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.