Header

1946-12-10 – Fragmenten uit notulen Stichtingsraad

  • 1946-12-10 – Fragmenten uit notulen Stichtingsraad:
    • De Stichtingsraad besluit het Stichtingsbestuur voor te stellen de heren van de woningen van Hazenberg gelijk te stellen aan die van het Huis van ten Haaf, zijnde fl 5,50 per week. Hazenberg maakt hiertegen bezwaar. In vergelijking met de woningen van Bruggeman fl 3,50 per week vind hij de huur van zijn woning te hoog. De Stichtingsraad vind ook de huur van de woning van Bruggeman te laag. Hieraan is voorloopig niets te veranderen daar de huren niet verhoogd mogen worden. fl 3,50  voor de woning van Hazenberg wordt zeker niet te hoog geacht. Het concept arbeids reglement wordt artikels gewijs besproken en geeft aanleiding tot allerlei op en aanmerkingen. In het algemeen ziet me in dit concept een stap in de richting van algeheele centralisatie, die onherroepelijk moet leiden tot Bureaucratie.
      • De Stichtingsraad is van oordeel, dat de geestelijk verzorger hier ongemotiveerd in een uitzonderings positie wordt geplaatst. Dit zal zich ook moeten uitstrekken tot Geneesheeren en Huismeester.
      • Bij de invoering hiervan wordt gevreesd, dat het personeel schuw wordt. Opgemerkt wordt, dat formeel de Geneesheer-Directeur een geneesheer kan opdragen in de keuken te werken.
      • De Stichtingsraad is van oordeel, dat 10% van den pensioen grondslag te bestrijding van gemaakte verhuiskosten op de huidige omstandigheden veel te weinig is en dat vooral het personeel van Dennenoord hierdoor het zwaarst wordt. Daarentegen acht men de tegemoetkoming in de verhuiskosten voor de gehuwden nl. de helft te hoog. Wordt in strijd geachte met de werkelijkheid. De eerste aanschaffing geschiedt reeds op kosten van de Stichting. Verder worden hierop nu al uitzonderingen gemaakt.
      • Gevraagd wordt, hoe te handelen als de formatie vol is. Moeten dan de verpleegsters, die niet in de formatie zijn opgenomen en dien in tijdelijke dienst zijn ontslagen worden.
      • Algemeen wordt ernstig bezwaar gemaakt tegen het verplichtend stellen uitgezonden te kunnen worden. In geval ven verplichting er toch zal dit met de noodige waarborgen omringd moeten zijn.
      • Opgemerkt wordt, dat, wanneer men den dienst voor een ander moet inrichten, omdat deze ziek is, dit toch als overwerk moet worden beschouwd. Klopt niet met de bestaande toestand. De apotheker-assistente en laborante hebben 3 week vakantie.
      • Ontmoet algemeen bezwaar bij de Stichtingsraad ten aanzien van het onderscheid dat gemaakt wordt in de salarisschaal tusschen een geneesheer met specialistische bevoegdheid en geneesheer. De Stichtingsraad is van oordeel, dat dit artikel moet worden aangevuld met een overgangsbepaling, in dien zin, dat huidige geneesheeren zonder specialistische bevoegdheid, doch met een bepaald aantal dienstjaren en salariëring op een lijn gesteld worden met geneesheeren met specialistische bevoegdheid.
      • Tegen dit artikel wordt door de Stichtingsraad ernstig bezwaar gemaakt. Vooral bij lezing van de uitgebreide toelichting op dit artikel krijgt men sterk de indruk, dat er wel wat gegoocheld is met de classificatie der gemeenten om tot het gewenschte doel als 1e de stand plaats toelage te komen. Met ziet niet in, dat de kosten van het levensonderhoud op de Stichtingen Bloemendaal en Vogelenzang zoveel hooger zouden liggen dan op de andere Stichtingen. De huismeester deelt zelfs mede dat verschillende artikelen in Zuidlaren belangrijk duurder zijn dan in Groningen, hetgeen waarschijnlijk zijn oorzaak vindt in het feit, dat Zuidlaren een min of meer luxe dorp is met veel vreemdelingen verkeer.
      • De Stichtingsraad meent verder ernstig te moeten waarschuwen tegen het in het leven roepen van een classificatie der standplaatsen, daar het onafwendbaar zal leiden tot een classificatie der Standplaatsen der Ambtenaren, hetgeen tot veel onaangenaamheden aanleiding zal geven. De voorzitter deelt nog mede. dat er reeds tusschen hem en Den Haag een correspondentie omtrent dit artikel gaande is. Komt neer op een belooning en een bestraffing. De Stichtingsraad meent, dat dit decreet eigenlijk niet toelaatbaar is.
      • Opgemerkt wordt, dat iemand met een beetje gevoel van eigenwaarde zeker niet de wensch te kennen zal geven, dat hij nog graag wil blijven. Een eventuele weigering zou een zware schok geven.
      • Wat betreft de zinsnede ‘tot een maximum van 5 jaar’, dit moet als zuiver theorie worden beschouwd. Volgens de Stichtingsraad zeer vaag gesteld. Men zou zich bv. kunnen voorstellen dat er dus sprake is van ongeschiktheid.
      • Gevraagd wordt hoe te handelen, als ze niet beginnen met in te stemmen met doel en grondslag der vereeniging.
      • Overbodig wordt geacht de toevoeging ‘mishandeling van patiënten’, daar dit al valt onder plichtsverzuim. In de toelichting staat, dat schorsing met uitbetaling van salaris wel niet algemeen als strafmaatregel zal worden gevoeld. De Stichtingsraad is van meening dat alles wat het eergevoel raakt, niet mee zou tellen. Voor het inhouden van salaris wordt niet gevoeld, daar hiermede de vrouwen en kinderen gestraft worden. De Stichtingsraad acht het gewenscht, dat aan dit artikel wordt toegevoegd, dat indien het Stichtingsbestuur een strafmaatregel van den Geneesheer-Directeur niet bekrachtigd het dan mogelijk moet zijn, dat de Geneesheer-Directeur in hooger beroep kan gaan bij het Centraal Bestuur.
      • Rondvraag niemand heeft iets. Ds. Kerssies sluit de vergadering met gebed.

(Bron: Jan Barend de Vries)

 

 

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.