Interviews T t/m Z

T

Datum: 11 maart 2022 (Deel I)
Naam: Jappie Tiersma
Relatie met Lentis: Verpleegkundig specialist
Onderwerp: Jappie Tiersma begint in 1979 als verpleegkundige op Dennenoord, in 2022 werkt hij nog steeds bij opvolger Lentis, nu als verpleegkundig specialist. Hij vertelt over zijn loyaliteit, maar ook over de onvoorspelbaarheid van het leven. Het gaat ook over de geboden zorg in de jaren 80.

Datum: 18 maart 2022 (Deel II)
Naam: Jappie Tiersma
Relatie met Lentis: Verpleegkundig specialist
Onderwerp: Jappie vertelt over de opleiding tot stafverpleegkundige omstreeks 1990. Eind jaren 90 beleidsadviseur, met teamontwikkeling. Steun bieden aan teams bij het professionaliseren van de zorg. Dit zijn de jaren waarin Jappie niet werkt in de directe zorg.

Datum: 18 maart 2022 (Deel III)
Naam: Jappie Tiersma
Relatie met Lentis: Verpleegkundig specialist
Onderwerp: Jappie wordt omstreeks 2007 teamleider van een Fact team in Groningen. De Fact teams zijn dan een nieuwe ontwikkeling: multidisciplinaire ambulante zorg aan patiënten met ernstige problematiek. Omstreeks 2015 doet hij de Verpleegkundig Specialistenopleiding. Hij houdt zich weer bezig met het primaire proces, het werken met patiënten. Jappie voelt de nadelen van het werken bij een grote organisatie, maar vindt tegelijkertijd dat we trots kunnen zijn in het bieden van (crisis) zorg aan de mensen met de meest ernstige problematiek ‘dit is toch de doelgroep van de psychiatrie’.

U

V

Datum: 6 april & 15 juli 2022
Naam: Willem Sijens & Peter Vis
Relatie met Lentis: in dienst (zorg),  daarnaast organisatoren grote evenementen bij Dennenoord; GGz Groningen en Lentis
Onderwerp: Willem Sijens en Peter Vis vertellen onder meer over: Personeelsvereniging; Cabaret; Evenementen/feesten; Sfeer, Sita en Marijke Hoving; Sportdagen; Dennenoord 100 jarig bestaan in 1995; ‘Happen bij de baas’ (satire); Circustenten, Frans Diemers (driemanschap); Gezamenlijkheid; Sinterklaasfeest. Peter begon in 1975 aan de verpleegkundige opleiding en in 2022 oefent hij het beroep van verpleegkundige nog uit. Willem Sijens werkt van 1977 tot 2018 en dan vooral als manager.Willem en Peter hebben een rijke geschiedenis met de Kimme. Op deze dag nemen ze afscheid van de Kimme. Het ontmoetings- en theatercomplex wordt gesloten, de ontruiming vindt plaats.

Datum: 11 september 2021
Naam: Sief Visser & Willemien Speelman
Relatie met Lentis: opgegroeit op het Dennenoord terrein
Onderwerp: Brandweeroefening, feesten & evenementen, patiëntenkleding inkoop, school, Sint Maarten, radio Dennenoord, religie, slacht, vakantiewerk, vervoer eten, Wasserij, Westlaren, Witte Huis en het overlijden van moeder Speelman

Datum: 2 juni 2021
Naam: Jan-Barend de Vries
Relatie met Lentis: Verpleegkundige, Manager, AWN hfd. Dennenoord/GGz Groningen/Lentis
Onderwerp: Herinneringen

W

Datum: 1 februari 2022
Naam: Gerrit Wesseling
Relatie met Lentis: Bedrijfsbrandweer Dennenoord/GGz Groningen
Onderwerp: Gerrit treedt in 1978 in dienst in het Psychiatrisch Ziekenhuis Dennenoord. In 1980 ontstaat er een vacature bij de Bedrijfsbrandweer, welke Gerrit gaat vervullen. Onderwerpen als Brand; Collega’s; Cursus; Oefening; Oproepen; Oproepsystemen; Uitstapjes; Voorwaarden; Zoekacties zijn aan de orde in het gesprek.

Datum: 1 februari 2022
Naam: Gerrit Wesseling
Relatie met Lentis: Automatisering Dennenoord/GGz Groningen/Lentis
Onderwerp: Gerrit Wesseling treedt als Medisch administrateur in 1978 in dienst van Dennenoord. Een tijdperk, waar er binnen het Ziekenhuis nog geen sprake was van Automatisering. In 1984 wil Dennenoord automatiseren en wordt er een medewerker ‘van buiten’ aangetrokken. Al snel wordt duidelijk dat het een veel te grote klus is voor één persoon. In 1987 wordt Gerrit gevraagd om de afdeling Automatisering te komen versterken. Gerrit verteld over o.a.: Applicaties; AVG; Bereikbaarheidsdienst; Bewoners; Boekhouding; Camera’s; Cloud; Data; Decentraliseren; Dignis; Domotica; Dossiers; Economiegebouw; EPD (Elektronisch Patiënten Dossier); Fusies; Gebruikers; Groei; Grote familie; IBM; Kaartenbak; ‘Klimaat’; Kneuteriger; Medische administratie; Millennium; Mobiele data container; Molenmeer; Noodscenario’s; Nullen en enen; Ondersteuning; Ontvlechting; Ontwikkeling; Patiëntenadministratie; Praktisch; Registratie; Schaalvergroting; Sollicitatie; Stansmachine; Technische dienst; Telefonie; Terminals; TOPdesk; Typmachine; Vroeger; Werkplekken; Zorgondersteuning

Datum: 25 september 2021
Naam: Henk Willems
Relatie met Lentis: Arbeidstherapeut Dennenoord, GGz Groningen
Onderwerp: Henk start in 1965 met de opleiding Arbeidstherapeut op Dennenoord. Van 1967 t/m 1994 gaat Henk op de Pottenbakkerij werken. Tot aan het pensioen werkt Henk op de Lijstenmakerij. Het Noorder- en Zuidertherapiegebouw (Zuidend), de Stillen bedrijven en het Westerarbeidstherapiegebouw, zijn o.a. de werklocaties van Henk geweest.

X

IJ – Y

Z

Datum: 2013
Naam: Henk Zuidersma en Wieke Hoekstra
Relatie met Lentis: Werkmeester (Henk) en Begeleidster DAS (Wieke)
Onderwerp: Bezoek koningin Beatrix 22-08-1989

Datum: 3 juli 2013
Naam: Bonny Zijlstra en Bob Haverdings
Relatie met Lentis: Oud-verpleegsters Dennenoord
Onderwerp: Psychiatrie in de jaren 60

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.