Header - Personeelskrant DNO

1974-04 – Personeelskrant Dennenoord – 2e Jrg. No. April

blz. 2 – Ten geleide – Bibliotheek

blz. 3 – Van de direktie – Sociale uitkijkpost

VAN DE DIRECTIE

Per 1 april 1974 treedt de heer J. Vester, wonende te Rolde, in dienst als 1e creatief therapeut. De heer Vester is gehuwd en heeft twee kinderen. Hij werd geboren op 31 maart 1946. Met deze benoeming kan de afdeling creatieve therapie van start gaan.
Tot nu toe functioneerde als zodanig reeds de pottenbakkerij.
Naast de arbeids- en bezigheidstherapie menen wij dat er een duidelijke behoefte bestaat aan een afdeling creatieve therapie. Hierbij wordt de creativiteit als therapeutisch middel gehanteerd. Het ligt in de bedoeling dat verschillende groepjes patienten één of twee maal per week deelnemen aan deze vorm van benadering. Er wordt dus niemand permanent hier geplaatst. Als uitzondering dient de afspraak, dat op de pottenbakkerij wel een aantal plaatsen gereserveerd blijven voor personen die hier de hele dag werkzaam zullen zijn.
Zowel de afdeling van de heer Vester, als de pottenbakkerij zijn ondergebracht in het nieuwe arbeidstherapiegebouw achter het Zuider Paviljoen. Ze zijn echter niet gekoppeld aan het Zuider Paviljoen en in principe, voor zover de capaciteit reikt, bedoeld voor het hele terrein.
U zult het een en ander zelf kunnen zien op vrijdag 29 maart a.s., ’s middags tussen 3 en 5 uur, wanneer dit nieuwe gebouw ter bezichtiging door het personeel is open gesteld.

Watervoorziening

Ter verbetering en gedeeltelijke vernieuwing van de drink- en bluswatervoorziening, werd begin maart een start gemaakt met de uitvoering van de daarmee verband houdende werkzaamheden.
Een en ander zal u niet zijn ontgaan bij het aanschouwen van de eerste graafwerkzaamheden langs de hoofdlaan.
De huidige watervoorziening wordt geheel, onafhankelijk van derden, door Dennenoord in stand gehouden.
Daartoe staan een aantal bronwaterpompen opgesteld, die het benodigde water via bronnen aan de grond onttrekken; via een filter- en beluchtingssysteem wordt dit water d.m.v. opvoerpompen naar het hoogreservoir in de watertoren gebracht, waarna het vervolgens via terreinleidingen naar de resp. aftappunten wordt getransporteerd.
In de nieuwe situatie zal de voeding van de reinwaterkelder geschieden door een rechtstreekse aansluiting op het waterleidingnet van de Waterleidingmaatschappij “Drenthe”. Het water zal dan door middel van nieuw te plaatsen transportpompen en via de gedeeltelijk te vernieuwen leiding naar de gebouwen, etc. worden getransporteerd.
In juli/augustus aanstaande hoopt men de werkzaamheden, uitgevoerd door de Waterleidingmaatschappij “Drenthe”te Assen en door G.T.I. te Roden tot een goed einde te hebben gebracht.

De econ. adj. directeur

MIEN LEVEN

O[ ‘e dag van mien geboorte was’k héél jong. Mien vader en moeke wadden niet thuus, su wadden op ’t laân an’t earpelsrooien. Dat laân was wel niet van ôns, mar we hadden d’r wel earpels van. Mien vader zat vast…..hij geloofde dat ie sien huushuur niet hoedde te betalen.
We hadden thuus met sien twintigen….10 jonges, 8 meiskes en een tweeling. We sliepen in één kamerke….met gasmaskers op. De handdoek ston rechtop achter de deur.
We hadden ok mar één bêd en dan was ’t slapen feselfs wellis moeilijk. Eerst wudden de kleinsten ‘r in leit en as die dan sliepen dan wudden su d’r uut haalt en teugen de muur zetten. Dan kwaam ’n de volgende an’e beurt en su ging dat mar deur. Met ’t wakker wudden kwam’t niet su krek…. su hewwe mie ’n keer 3 dagen staan laten voor su’t in’e gaten kregen.
We hadden ok ’n wekker….dat was’n emmer en at’tie vol was dan was’t zes uur….behalve as mien vader ’s avens bezopen weest was, dan liep ie voor.
We wadden allemaal wel knap. Ik had een broer, dat was een keunstenaar, die ging met een oude jas ’t café in en kwam er met ’n nijen ien uut.
Mien vader kan niet su goêt hore want wij hadden ‘m de oren van sien kop vreten.
Ruften spoêle hét mien moeke nooit deen, we binnen grôôtbrocht met melkpoeier….su kon ôns ’s morges gewôôneven uutschudde.
We had’n ok ’n suster, die was skeel. Dèèr hè we allemaaleen hekel an, want die eet altiet ’t karbonaatsje van een ander sien borg ou. As su guult valle har tranen op ’t skouder. We hewwe ok nooit met mes en vork eten; we deden gewôôn  ônzewaffels open en moeke keilde d’r wel ’n bitsje in en vaser snoerde ôns de bek wel weer.
Al ônze jonges hete Jan, behalver Frits want die hiet Gerrit.
Mien andere suster is nogal skrander. Z’is laast nar de martkt weest en dèèr hèt su 30 kopkes kocht voor een rieksdaalder, mar toen se thuus kwam hat se pas in’e gaten dat de oorkes an’e binnenkant zaten.
Mar nou hèt su vekering met ’n vent die mar één oog hèt. As su mekaar onder vier ogen spreke wille, mut ik ‘r bij weze.
Mien andere broer seurt altiet over pienebuuk. Mien moeke sei: “jonge wees blij das’t ’n buuk hèst, anders rolle dien appels in’e bokse”.
Met zes jaar wa’k al werkgever. Toen ging’k nar skôôl en ik kon goêt met’e meester opschiête. At’eanderen nar de volgende klas gingen, mocht ik altiet nog een jaarke bliêve.
De meester vroeg mie’s ’n keer: “As dien moeke 15 gulden skult hêt bij de bakker en 26 gulden bij de slager en 38 gulden bij de kruidenier, hoeveul skult hèt se dan”? Toen sei ik: “Dat weet ik niet, want as we su veul skult hewwe, verhuze we altiet”.
Ik bin ook niet in diêenst weest. De regering dut’skienbaar niet goêt met mie an, omdat ik su’n drifthasses bin. Ik bin eerst bij de smid weest ; hijlei ’n gloeiend stuk iezer op’t aambeeld en toen seit’ie: “as ik knik must’er flink op slaan”. Nou, hij hèt mar één keer knikt.
Toen bin ik meubelmaker wudden…. vier dagen.
Toen mocht ik niet meer van mien moeke want’t wudde thuus veul te ongezellig. Ze hadd’n geen stoêl meer om op te zitten.
Mar nou muk weer nar huus om moeke te helpen met koffiezetten, want wij hewwe thuus twintig kiendes, 10 jongens, 8 meiskes en een tweeling.

Overgenomen uit de schoolkrant van
de C.M.T.S. – Sneek. Vertaald in het stads-fries door S. Fijlstra

blz. 4 – Ondernemingsraad

Resumé van de ondernemingsraadvergadering op donderdag 28 februari 1974

  1. Opening
    De voorzitter constateert in zijn openingswoord de aanwezigheid van alle ondernemingsraad-leden. Tevens is aanwezig de adjunct-directeur personeelszaken, die was uitgenodigd in verband met de bespreking van “introductie nieuw personeel”.
  2. Notulen en resumé van de vergadering op 31 januari 1974.
    Beide worden goedgekeurd. Naar aanleiding van de notulen doet de heer Nieuwland het voorstel een kleine commissie te benoemen, die voor de volgende ondernemingsraad-vergadering voorstellen tot wijziging van het reglement zou moeten formuleren, om daarna het tot nu toe gebruikte voorlopige reglement in gewijzigde vorm ter goedkeuring aan de Centrale Ondernemingsraad en de bedrijfscommissie voor het ziekenhuiswezen te kunnen aanbieden.
    Zr. van der Sloot en de heren Oving en Zuidersma worden voor deze commissie benoemd.
    Zr. Risseeuw merkt op, dat de in het resumé en de notulen genoemde goedkeuring m.b.t. de begroting uitsluitend bedoeld is voor de eerste helft van 1974.
  3. Mededelingen van de directie.
    a. De voorzitter stelt voor de aan de o.r. toegezonden begroting 1974 nog niet te bespreken, maar dit te doen in aanwezigheid van een delegatie van het stichtingsbestuur. Dit overeenkomstig het bepaalde in art. 5.3.1 van het reglement.
    Na enige discussie gaat de o.r. hiermee accoord.
    b. Betreffende de aan de raad gezonden nota’s, waarin de diverse afdelingen hun visie op de toekomst hebben gegeven, besluit men een aparte vergadering te houden en wel op 8 maart a.s. om 13.30 uur.
    De heer Bergsma merkt op dat het voor het slagen van deze bespreking noodzakelijk is om over informatie uit de achterban te beschikken. Hopelijk zullen dan ook diegenen, die bij deze zaak betrokken zijn, voor 8 maart hierop reageren en hun wensen of meningen in dezen kenbaar maken.
    c. De o.r. constateert, dat de geruchtmakende publicatie, waaruit bleek dat sommige ziekenhuizen hun verplichtingen niet waren nagekomen bij uitbetaling tijdens ziekte, voor de Vereniging, en dus ook voor “Dennenoord”, niet van toepassing is.
    d. De o.r. heeft moeite met een te vormen inkoop-afdeling onder leiding van een inkoper. Een bezwaar vindt men, dat op deze wijze een belangrijk stuk werk wordt ontnomen aan degenen die thans, ieder voor de eigen dienst, inkopen.
    Gevraagd wordt doel en inhoud van deze afdeling te omschrijven alvorens over te gaan tot aanstelling van een inkoper.
    e. Tenslotte doet de voorzitter mededeling van enkele “lopende zaken” als: opening/bezichtiging van het nieuwe therapie-gebouw op 29 maart a.s. (wie weet een naam?); vergadering van het stichtingsbestuur en planningscommissie; restauratie van de kerk (en inrichting van de ruimte achter de kerk voor de bewegings-therapie); inrichting van een postkamer en reorganisatie in paviljoen 7.
  4. Ingekomen stukken
    1. 4.1 Jaarverslag 1973, Ondernemingsraad “Vogelenzang”.
      In het jaarverslag van de ondernemingsraad van “Vogelenzang” vallen op de vele commissies, die men daar heeft ingesteld.
      De o.r. is van mening dat voor “Dennenoord” een commissie brandpreventie geen overbodige luxe zou zijn. Zr. Risseeuw deelt echter mee, dat deze zaak in een ander verband ook de aandacht heeft en ook mej. Drost deelt mee, dat zij hierover regelmatig contact heeft met de commandant van de bedrijfsbrandweer.
      De secretaris deelt mee, dat hem het ongenoegen van het stichtingsbestuur is meegedeeld over de laatste regels van het jaarverslag. De raad is van mening dat, daar het jaarverslag door de o.r. is goedgekeurd, deze kritiek schriftelijk aan de raad had moeten worden kenbaar gemaakt.5. Vaststelling gewijzigd reglement jongerencommissie
  5. Door tijdgebrek is de definitieve tekst van het reglement nog niet beschikbaar. Dit zal op de vergadering van 8 maart wel het geval zijn, zodat dan ook afspraken over de verkiezingsprocedure gemaakt kunnen worden.
  6. Conclusies open ondernemingsraad-vergadering op 19 februari j.l.
    Er is als reactie op deze avond slechts één negatieve reactie gehoord, zodat van een redelijk geslaagde avond kan worden gesproken.
  7. Voorziening in de vacature, die zal ontstaan door het vertrek van zr. van der Meer
    Overeenkomstig het bepaalde in art. 3.8.4 van het voorlopig reglement is ter voorziening in de vacature, die zal ontstaan door het vertrek van zr. van der Meer gevraagd de heer M.J. van der Zanden.
    Daar de heer van der Zanden van mening is dat hij, geen leerling zijnde, de groep leerlingen niet meer kan vertegenwoordigen, is in zijn plaats gevraagd de heer W. van der Berg, die reeds heeft toegezegd deze benoeming te zullen aanvaarden.
  8. Introductie nieuw personeel
    De heer de Graaf geeft een toelichting bij de door hem verspreide nota “introductie”.
    Aangezien de leden die ter vergadering krijgen aangeboden, komt hierop weinig discussie, hoewel de in de nota genoemde plannen op korte termijn aller instemming krijgen.
  9. Rondvraag
    De heer Oving vraagt of er al een creatief therapeut is. De voorzitter zegt, dat er (weer) contact is met een mogelijke kandidaat.
    De heer Kram vraagt of ook dit jaar de avondvierdaagse weer op “Dennenoord” zal plaatsvinden. De voorzitter is van mening dat deze dienst aan de gemeenschap indien mogelijk moet worden verleend.
    De heer Timmer meldt een ernstig personeelstekort in de Enk C. Daar er echter nergens personeel “over” is, ziet niemand hiervoor een pasklare oplossing.
    De heer Bouma heeft, al vergaderende, een naam bedacht voor het nieuwe therapie-gebouw: “Molenmeer”.
  10. Sluiting
    De volgende vergadering zal, afgezien van die op 8 maart, plaatsvinden op donderdag 28 maart a.s.

Zuidlaren, 28 febr. 1974
H. Zuidersma

blz. 5 – Centrale onderningsraad – Pennelikjes

RESUME van de vergadering op vrijdag 15 februari 1974 te Ermelo

  1. Opening.
  2. Resumé en verslag vergadering d.d. 14 december 1973
    Resumé en verslag worden goedgekeurd, vastgesteld en ondertekend.
  3. Datum en volgende vergadering.
    Vrijdag 19 april 1974 te 14.00 uur te Ermelo.
  4. Reglementen jongerencommissies.
    Aan de raad zijn voorgelegd, voor de noodzakelijke instemming, de concept-reglementen voor de jongeren-commissies van de 6 ziekenhuizen. De raad spreekt als zijn oordeel uit dat de jongerencommissie dán goed zal kunnen functioneren wanneer haar taak wordt opgevat als het geven van gevraagd en ongevraagd advies aan de ondernemingsraad.
    Een aantal bepalingen in de verschillende ingediende conceptreglementen zal aangepast moeten worden aan de wettelijke en reglementaire eisen.
    Deze zaak zal aan de ondernemingsraden worden voorgelegd. Daarna zal de centrale ondernemingsraad zijn instemming betuigen met de diverse reglementen. De raad wenst gaarne het gemotiveerde advies te vernemen van de 6 ondernemingsraden en de functionerende jongerencommissies over het belang van een in te stellen centrale jongerencommissie.
    De raad wenst voorts het functioneren van de jongerencommissie te accentueren door van haar een jaarlijks verslag van haar werkzaamheden te vragen.
  5. Toepassing arbeidskunde.
    De raad neemt met belangstelling kennis van een hem overhandigde nota inzake het belang van toepassing van arbeidskunde in de ziekenhuizen van de Vereniging.
  6. Statutaire leeftijdsgrens bestuursleden.
    De brief van het Centraal Bestuur d.d. 23 januari 1974, houdende positieve reactie op het door de centrale ondernemingsraad gegeven advies inzake statutaire leeftijdsgrens bestuursleden wordt voor kennisgeving aangenomen.
  7. Mededelingen/ter informatie.
    De raad nam kennis van:
    a. informatie uit ondernemingsraden via informatiebulletin nr. 46;
    b. prospectus “Scholing en vorming”, ontvangen van de bedrijfscommissie; Teneinde een inzicht te krijgen in de beoordeling en resultaten van de genoten opleidingen besluit de raad om bij de ondernemingsraden afschriften op te vragen van de ter zake aan de bedrijfscommissie gezonden reacties.
    c. het bedanken van dr. M. Oosterlee als plaatsvervangend lid van de centrale ondernemingsraad. Op een desbetreffend verzoek van de ondernemingsraad van Wolfheze besluit de raad te adviseren om als opvolger een personeelslid  uit de categorie leerlingen te kiezen.
    Daarbij wenst de raad aangetekend te zien dat zij met waardering van de sportieve houding in deze van de ondernemingsraad van Wolfheze heeft kennisgenomen;
    d. afschrift van brief d.d. 18 januari 1974 van het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne inzake vestiging van een 7e instituut van de Vereniging te Leerdam;
    e. het jaarverslag over 1973 van de ondernemingsraad van Dennenoord.
  8. Openbaarheid begrotingen.
    De raad neemt kennis van het standpunt van het Centraal Bestuur inzake de openbaarheid van begrotingsstukken etc. en wacht de uitwerking, respectievelijk resultaten daarvan gaarne af.
  9. Vaststelling definitief reglement.
    De raad wenst met de vaststelling van een definitief reglement voor de centrale ondernemingsraad te wachten tot de definitieve reglementen van de ondernemingsraden zijn ontvangen. Aan laatstgenoemde raden zal worden verzocht deze definitieve reglementen voor 30 april 1974 in te dienen.
  10. Rondvraag
    Op een desbetreffend verzoek wordt toegezegd dat de raad informatie zal ontvangen over de wijze waarop de werktijdverkorting per 1 januari 1974 bij de diverse instituten is doorgevoerd.
  11. Sluiting

Bennekom, 18 februari 1974

Pennelikjes

  • Adj. directeur:  Wij hebben nu die zekerheid en dat goede salaris
  • Schermbeeldonderzoek: Strip[tease voor Jannie Hut.
  • Vraag aan een O.R. lid: Waarom duren die vergaderingen zo lang?
    • Antwoord: Nou, we krijgen er toch zeker vrij voor!
  • De Groot: de langste wittejas van Dennenoord.
  • Nanny: Engeltje van ’t hemelrijk.
  • Medisch directeur: Primula inter paris
  • Telefoniste: Hip die haar ei niet kwijt kan.
  • Veenstra: ik was niet uit principe tegen dat gemengd slapen, maar uit practische overwegingen: ik dacht dat ik al die 1 persoons ledikanten moest vervangen door 2 persoons ledikanten.

blz. 6 – Interviews – Reportage nieuwbouw

Dhr. Meyer nieuw hoofd van de loonadministratie

Dhr. Meyer was bereid een gesprekje met twee redaktieleden te hebben. Wij mochten hem alles vragen zei hij, dat is al een hele geruststelling voor een paar amateur-redaktieleden.
Drenthe is voor Dhr. Meyer totaal niet vreemd, want hi is in deze provincie geboren en wel in Eeksterveenstekanaal.
Dhr. Meyer heeft op expeditiebedrijven, afdeling boekhouding gewerkt in Veendam en Sappemeer.
Daarna heeft hi in een zaak van zijn broer gewerkt, waar hij de leiding had van het hele bedrijf. Daardoor was hi al eens eerder op het terrein van “Dennenoord”geweest, hij heeft nl. 8 jaar geelden een T.V.-antenne op het huis van de dames Pijl en Pieters gezet.|
Met tevredenheid heeft hij vernomen dat de antenne er nog staat.
In 1971 heeft Dhr. Meyer de studie weer opgenomen. Eerst volgde hij een kursus administratie en daarna een kursus voor het vakdiploma bedrijfsadministratie. Met de kursus voor het Staatspraktijkdiploma (S.P.D.) is hij gestopt, maar deze hoopt hij tezijner tijd weer te hervatten.
Het gesprekje loopt prettig en soepel en wij gaan verder met het stellen van een volgende vraag. Hoe was de eerste indruk van “Dennenoord”! Zijn antwoord was: positief, weet U, het is een groot verschil of je werkt in een grotestad of in zo’n heerlijke rust als hier.
Ik zie liever eens een vogel of een konijn wegschieten achter het groen, dan alleen maar auto’s in een drukke stad.
Hij  vertelde verder: Wij wonen nu tijdelijk in Wildervank en wij: dat zijn mijn vrouw en ik + zoon van 1½ jaar. Maar wij hopen te zijner tijd in Tynaarlo te gaan wonen.
Al pratende ontdek je dat er heel wat ontspanningsmogelijkheden zijn waar Dhr. Meyer liefhebberij in heeft.
De sport waar hij het meest van houdt is wel handbal, maar volleyballen vindt hij ook tof.
Als ik de gelegenheid heb en verhuisd ben vole ik er wel wat voor om me op te geven voor de nieuwe toneelclub hier.
Ik geloof dat wij nu het stokpaardje van Dhr. Meyer bereikt hebben.
Toneelspelen…. mensen, dat is fantastisch mooi werk, dat heb ik 15 jaar gedaan. Geboeid luisteren wij naar de geweldige enthousiaste verhalen over toneel. Zijn hele familie bleek op de één of andere manier aan een toneelclub verbonden te zijn.
Als je dit zo hoort, zou je zelf ook direkt naar een toneelclub toegaan.
Tot slot danken wij Dhr. Meyer hartelijk voor dit onderhoud en wensen hem veel sterkte in zijn nieuwe loopbaan bij de loonadministratie toe.

Redaktie.

NIEUWBOUW

Al een paar weken zijn we bezig met het bouwen vn het brandweergebouw/terreinloods en 5 stuks autoboxen. Dit ter vervanging van de straks weg te breken garage aan de Hoofdlaan, welke verdwijnen moet voor de nieuw te bouwen centrale keuken annex eetzaal – personeelscentrum. Deze werkzaamheden worden in hoofdzaak door eigen technische dienst verricht, aangevuld met los personeel.
De betonfundering werd gestort met kant en klare aangevoerde beton. Deze werd weer in een pompenwagen gestort welke alles door een lange slurf precies op zijn plaatst pompte. (zie foto).
In de volgende personeelsbladen hopen we u nog eens iets te laten zien (foto’s) of horen van de nieuwbouw.

Kleyer
foto’s van Albert Gartst

blz. 7 – Rondom de watertoren

Blus- en watervoorziening op Dennenoord

Gelijk met de bouw van de eerste paviljoens in 1895, werd ook de watertoren gebouwd.
Daar toen nog geen elektriciteit op Dennenoord aanwezig was, werd onder in de watertoren een stoomketel geplaatst welke twee plunjerpompen in beweging moest brengen, om op deze wijze het water uit de grond te halen. Boven in de watertoren waren opgesteld, twee ijzeren reservoirs met een inhoud, resp. 28000 en 16000 liter. Hier werd het water eerst ingepompt, waarna het door deze hoog opgestelde reservoirs, wer in het leidingnet werd geperst naar de toen aanwezige gebouwen.
In 1918 kwam elektriciteit op Dennenoord. Vrij spoedig hierna werd de stoomketel verwijderd en de pompen vervangen door elektrisch aangedreven centrifugaalpompen.
Enkele jaren hierna weden ook de ijzeren reservoirs gesloopt en vervangen door één groot beton reservoir, met eeninhoud van ± 65 m3 of 65000 liter. In verband hiermee werd de watertoren ± één meter hoger. Door uitbreiding van de inrichting werd het waterverbruik steeds groter. Om aan het groter verbruik te kunnen voldoen werd in 1926 een nieuwe bron aangeboord achter het hoofdgebouw. In 1932 werd vervolgens nog een bron geboord en wel acshter de kantine.
Door ingebruikneming van de wasserij in 1938, moest er weer uitbreiding komen. Kort hierna werd nog een bron aangeboord achter het economiegebouw.
Onderling werden deze bronnen verbonden, waardoor gezamenlijk uit deze bronnen water werd gewonnen.
Tot op heden zijn deze nog steeds in gebruik voor de gehele watervoorziening van dit ziekenhuis.
In 1938 werd nog een bron aangeboord in de open plaats van de centr. keuken. Hieruit werd water onttrokken, wat alleen werd sgebruikt voor het koelen van melk e.d.
Tot 1932 werd het opgepompte water niet gezuiverd. In dit jaar werd de reinwaterkelder met het popgebouw en de filters gebouwd. In 1938 werd deze kelder weer uitgebruid, waardoor deze een inhoud kreeg van ± 300 m3 of 300000 liter. Hiervoor was altijd een buffer-voorraad aanwezig.
Momenteel wordt het water nog steeds uit de drie genoemde bronnen gehaald. Het water wordt vervolgens belucht en gefilterd, waarna het in de kelder wordt gestuwd.Vervolgens wordt het water uit deze kelder naar het reservoir in de toren gepompt, waarna het in het leidingnet wordt geperst.
Door graafwerk om de watertoren in 1932 kwam deze scheef te staan en dreigede de watertoren te vallen.
Om dit te voorkomen werd in allerijl de fundering verzwaard en om het onderste gedeelte een nieuwe muur gemetseld.
In de jaren 1950 tot 1954 heeft Dennenoord zelfs water geleverd aan de kazerne en enkele woningen welke stonden aan de Stationsweg, Wilhelminalaan en Annerweg.
Het waterverbruik op Dennenoord is de laatste jaren sterk afgenomen. In 1963 b.v. was het totale jaarverbruik 165520 m3. In 1973 was het totale verbruik 110110 m3.
Om bij brand, op alle plaatsen over voldoende bluswater te kunnen beschikken, baart reeds jaren grote zorg. Het ondergrondse leidingsnet op het terrein heeft een veel te kleine diameter en tevens zijn de leidingen aan de binnenzijde behoorlijk aangezet door roestvorming, waardoor de diameters nog kleiner zijn geworden.
Reeds in de jaren 1955 tot 1960 zijn op diverse plaatsen op het terrein blusvijvers gegraven, doch ook dit was geen afdoend middel.
Ook voor het dagelijks gebruik is de druk en de hoeveelheid water in diverse gebouwen veel te laag.
Binnen afzienbare tijd wordt verwacht dat de nog in gebruik zijnde bronnen gaan verzanden, te meer daar het grondwaterpeil onder het terrein steeds lager wordt.
Volgens verwachtingen van de waterleidingmaatschappij zal na 1985 niet voldoende grondwater meer aanwezig zijn om het geheel in hun gebied te kunnen voorzien. Hierdoor zal men aangewezen zijn op oppervlakte water, b.v. de Friese Meren.
Duidelijk is dat in de toekomst aan instellingen en industrieën wordt verboden water te winnen en zeker deze instellingen welke in hun waterwingebied hier mee bezig zijn. Ook het terrein van Dennenoord valt onder het waterwingebied van de Waterleidingmaatschappij Drenthe.
Zoals gemeld moet het leidingnet grotendeels worden vernieuwd en de pompinstallatie dateert vanaf 1932 welke totaal is verouderd. Gelet op genoemde onvolkomenheden en de te verwachten beperkingen werd besloten de blus- en water voorziening grotendeels te vernieuwen en deze aan te sluiten op het net van de Waterleiding Maatschappij Drenthe.
Hiervoor moet op het terrein ± 4000 meter grondleiding worden gelegd, waarna een groot gedeelte van het oude net moet worden uitgegraven. Op 11 maart j.l. werd reeds een aanvang gemaakt met genoemde werkzaamheden.
In verband met deze werkzaamheden zal tijdelijk wel enig ongerief worden veroorzaakt, waarbij ook de gebouwen beurtelings enkele uren van waterlevering moeten worden afgesloten.
Tevens is ij dit graafwerk het risico voor het beschadigen van aanwezige leidingen en kabels in de grond groot.  Op 15 maart j.l. hebben we hiermede reeds kennis gemaakt.
Nabij de garage werd een telefoonkabel beschadigd waardoor het telefoonverkeer gedeeltelijk werd gestoord. Hierdoor moest een stukje nieuwe kabel tussen gebouwd, waarbij 1200 draden opnieuw weer moesten worden gelast.
Binnenkort wordt Dennenoord aangesloten op het provinciaal waterleidingnet.
Hierdoor komt de watertoren buiten bedrijf en heeft geen functie meer in dit geheel.
Indien de watertoren als gebouw zal blijven gehandhaafd zal wel jaarlijks een onderhoudspost in de exploitatie moeten worden opgenomen, te meer daar dit gebouw dateert van 1895. Mogelijk is voor dit gebouw nog een economisch verantwoorde functie te bedenken, waardoor deze toren wel passend in de huidige structuur van Dennenoord bewaard kan blijven.

Chef technische dienst

blz. 8 & 9 – S.O.P. en andere aktiviteiten

ACTIVITEITEN

Voetbalnieuws

Verslagje wedstrijd Dennenoord – V.A.K.O. 2 uit Vries d.d. 16 maart j.l.
Om 14.30 werd het beginsignaal gefloten door Dennenoord magazijnbediende, met aan beide kanten de middenstreep 10 voetballers, bij gebrek aan beide kanten van de elfde man.
We rekenden op fel voetbal van V.A.K.O., want het was voor hen een revanche-wedstrijd n.a.v. een door hen eerder geleden nederlaag, 7-1.
Het kwam er bij V.A.K.O. toch niet helemaal uit, want na ± 10 minuten voetbal, mochten ze de bal al weer op de middenstip leggen, doordat hun keeper een hard schot door de vingers liet glijden, waardoor Theo de bal gemakkelijk over de doellijn kon laten rollen. Tien minuten later was de stand weer gelijk door een foutje in de achterhoede, maar toch gingen we de tweede helft met een voorsprong in, door een doelpunt van Evert Bergsma. De eerste tien minuten van de tweede helft kwam V.A.K.O. nog even sterk opzetten, maar Meine kon z’n doel schoon houden. Hierna kwam Dennenoord sterk opzetten wat tot resultaat had dat Evert Bergsma nog een keer kon scoren en Evert Nijman 3 keer, dit alles door voortreffelijk spel van de achterhoede, middenveld naar de voorhoede. Eindstand: 6-1.
Helaas hebben sommige uitgenodigde spelers vergeten af te zeggen; doe dit een volgende keer a.u.b. wel.
B.v.d.
Graag zagen we wat meer publiek bij de wedstrijden, we moeten helaas haast altijd met een paar zeer getrouwde supporters doen, nl. Gerard, Gerben, Rob en enige anderen.
Door vertrek van Eelke zijn de nieuwe organisatoren Jan Mulder (Noorder-Sanatorium-mannen) en Evert Nijman (Paviljoen 22 of Fazant), onze trainer is dhr. Bergsma. Training nog steeds in het Vormingscentrum om 18.30 uur op woensdag en binnenkort op het veld.
Leden van de V.V., het is de bedoeling dat ieder lid f 10,- per jaar als contributie moet gaan betalen i.v.m. aankoop van enig voetbalmateriaal en om reiskostenvergoeding te kunnen geven bij eventuele uitwedstrijden; dit geld komt onder beheer van de S.O.P. Jan Mulder zal hierover nader contact met u zoeken. Ieder lid wordt verzocht hier aan mee te werken.
Het is mogelijk dat er op 30 april (Koninginnedag) Dennenoord kan deelnemen aan een toernooi in Zuidlaren. Mocht dit doorgaan, laten de uitgenodigde spelers dan zo snel mogelijk vrij vragen, opdat we dan met een volledig team kunnen aantreden.

Eltjo Molenhuis

AAN ALLE PERSONEELSLEDEN

Hierbij delen wij u mee, dat er op woensdag 10 april 1974, de film ‘Family life’ zal worden vertoond in de Schouwburgzaal van het Vormingscentrum.
Aanvang: 20.00 uur.
Programma:

  1. Opening
  2. Inleidend woord door Drs. H.G. de Olde
  3. Vertoning film
  4. Nabespreking o.l.v. Drs. de Olde
  5. Sluiting

Tevens deel ik u mee, dat er dinsdag 23 april 1974 een film zal worden vertoond met als titel: ‘A quality of care’. We zien het ontstaan van enkele psychiatrische inrichtingen en de maatstaven die daarbij worden gehanteerd.
Met de komst van de psychofarmaca, namen voor het eerst de ontslagen van patënten toe in aantal.
Deze film wordt vertoond in de grote zaal van het Vormingscentrum en wordt u aangeboden door de firma Squibb N.V.
Aanvang 1e voorstelling: 15.00 uur
Aanvang 1e voorstelling: 19.30 uur

Namens de groep van voorbereiding,
B. Nieuwland,
Hoofd opleiding

WIST U . . . .

  • Dat het in één der paviljoens ’s nachts spookt?
  • enkele spelers van FC Dennenoord zich spontaan beschikbaar stelden, toen ze hoorden dat negen Ajacieden weigerden te spelen?
  • FC Dennenoord een tegenstander met 11-1 heeft ingemaakt?
  • het weer spoedig 1 april is?
  • motorrijtuigen op ons terrein niet sneller mogen dan 30 km/uur?
  • dit géén aprilmop is?
  • velen dit toch wel denken?
  • drie mensen zich naar beneden hebben gestort, in de hoop weer veilig op aarde te landen?
  • de winter bijna voorbij is?
  • Gerard Cox daarop weer een loflied zingt?
  • er deze maand in de nacht op ons terrein geschoten is?
  • ons nachthoofd daarna alle konijnen heeft nageteld?
  • er onder ons nog een specialist katapultschieten rondloopt?
  • dit blad voor u en door u werd samengesteld?

SPORTDAG 1974

11 mei 1974 zal de jaarlijkse sportdag met de zes ziekenhuizen van de vereniging weer worden gehouden.
Dit jaar gaat de reis naar Vogelenzang te Bennebroek. We rekenen natuurlijk weer op een enorme opgaaf, vooral veel supporters, die we toch broodnodig hebben voor het aanmoedigen bij de diverse onderdelen; deze onderdelen zijn:

  • volleybal dames/heren
  • badminton mixed
  • tafeltennis enkelspel
  • schaken 2 personen
  • dammen 2 personen
  • klaverjassen
  • biljarten
  • zeskamp 10 dames/12 heren

U kunt zich weer opgeven voor deze onderdelen, behalve voor voetbal, volleybal en klaverjassen waar de reeds bestaande teams voor spelen. Geeft u echter tijdig op voor de andere onderdelen, opdat we niet op het laatste moment overal achteraan moeten bellen.
Opgeven bij mw. Drenth-Goes, tel. 389 (b.g.g. 363).
In het volgend personeelskrantje nadere gegevens over de Sportdag.

KONINGINNEDAG 30 APRIL 1974

Op 30 april 1974 organiseert het vormingswerk verschillende aktiviteiten voor de bewoners van Dennenoord.
Eén van deze aktiviteiten is een super DISCOBAL. Een discobal dat toegankelijk is voor iedereen op Dennenoord.
Het bal zal gehouden worden in de hal van het vormingscentrum en zal aanvangen om tien uur ’s avonds.
Als platendraaier zal aantreden: Klaas Kuipers.
Het discobal is een gecombineerd festijn, dat uitgaat van de S.O.P. en het vormingswerk-team samen.
De S.O.P. wil dan ook alle personeelsleden deze avond warm aanbevelen, zodat we terecht kunnen zeggen:
Dit was een echt goed Dennenoord-feest!

Voor U en U en U . . . .

FIGURENTHEATER TRIANGEL

Op vrijdag 19 april 1974 om 20.00 uur in het Vormingscentrum.
Dit grandioze gezelschap treedt die avond op voor het personeel van Dennenoord.
Hoewel er, jammer genoeg, maar 100 plaatsen beschikbaar zijn, verwachten wij toch een enorme belangstelling en is het dus zaak snel uw kaarten te bemachtigen!
Kaartverkoop vanaf 10 april 1974 in de kantine.
Alleen toegang voor personeelsleden + echtgenotes.
Introducés niet toegestaan!

Verder op deze avond dansen m.m.v. de ‘Green Apple Music Band’.
Zij, die de sfeer en gezelligheid van de nieuwjaarsfeesten hebben geproefd, zullen deze gelegenheid niet willen missen.
Jong en oud zal zich volledig uit kunnen leven op de muziek van deze grandioze band, die zal optreden van ± 22.00 uur tot 01.00 uur.
Entree f 2,50 p.p.

blz. 10 – Zangvogels – Afscheid van Hunter – Uitnodiging gespreksavond

GESPREKSAVOND OVER DE BRIEFWISSELING BINUS – LUIKS

Donderdagavond 25 april 1974

In dit nummer vindt u voor de vierde keer een briefwisseling tussen Binus Meijer en de heer Luiks.
Ds. Tang, die op de gedachte kwam de beide heren voor een dergelijke briefwisseling uit te nodigen, heeft ook de suggestie gedaan voor de afronding van de gedachtenwisseling. Een suggestie die instemming heeft gevonden bij de direct betrokkenen. Het is een voorstel de briefwisseling nu uit te laten lopen op een gespreksavond over het thema van de briefwisseling tussen de beide schrijvers en allen die hun gedachtenwisseling met belangstelling hebben gevolgd, daar onderling over hebben gepraat of ook schriftelijk gereageerd hebben, zoals de heren Valk en Peter Roelofsen.
Een dergelijk gespreksavond – onder auspiciën van de redactie – wordt belegd op donderdag 25 april 1974 ’s avonds om 8 uur in de kleine gehoorzaal van het Vormingscentrum.
De gespreksleiding op deze avond berust bij Ds. Tang, die ook steeds het eerste contact met beide schrijvers heeft gehad.
De heren Meijer en Luiks worden elk terzijde gestaan door één van de andere predikanten van Dennenoord, die – daartoe bij loting aangewezen – de opdracht krijgen de heren als secondanten behulpzaam te zijn bij het formuleren en overdragen van hun gedachten.
Verder is de bedoeling van deze avond een algemeen en open gesprek waarin ieder de gelegenheid heeft om de reacties die de briefwisseling en de verdere stukken in de krant hierover bij hem of haar heeft opgeroepen in het midden te brengen en ter discussie te stellen.
Mocht u onverhoopt deze avond niet kunnen komen en toch graag betreffende deze briefwisseling een vraag willen stellen, dan kunt u deze vraag – ondertekend met uw naam – van tevoren inleveren bij één van de redactieleden.
Dit kan – dachten wij – een goede avond worden.

Redactie
Groningen, 18 maart 1974

Zuidlaren 12 maart 1974,

BESTE MENEER LUIKS,

In uw laatste brief wordt u een klein beetje persoonlijk. Ik zal u in het kort ook even iets vertellen over mijn ontwikkeling in de hoop dat het tot een beter begrip leidt en het een stukje van de generatiekloof opheft. Een predikant noemde de stukjes misschien niet voor niets: ‘Brieven aan mijn oudere vriend’.
‘Voer voor psychologen’ zou ik dan het volgende willen noemen.
Ik ben streng Christelijk opgevoed en altijd met veel tegenzin naar de kerk gegaan, omdat ik gestuurd werd, waar ik me rot verveelde en er niets van begreep. Kortgezegd, ik vond het niet concreet en actueel genoeg.
Toen ik ouder werd merkte ik, alle vage beloften van de kerk ten spijt, dat ik er in deze wereld niets aan had. Ik bleef eenzaam. Toen ik me dat goed bewust was, kon ik (en begon ik), langzamerhand het Christendom beter te begrijpen en vond het alleen maar een oplossing voor een boel angsten.
Langzamerhand ga je dan meer dingen zien en ga je, je ook afvragen waarom je bepaalde dingen doet en laat, ik nam allerhande ‘waarheden’ niet meer klekkeloos aan. Zo ook de Bijbel en het Christendom.
Ik kwam tot de konklusie dat het een zoethoudertje was, uit een tijdperk waarin mensen nog een sterke hand nodig hadden.
Ik vind echter dat de mens zelf verantwoordelijk is en ook geen verantwoording hoeft af te leggen aan iets hogers.
Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand in God gelooft en dat, dat bepaalde gevoelens oproept; welke gevoelens ik zelf herken in een beleving van eenheid met o.a. andere mensen.
Vanuit deze ontwikkeling valt het misschien te begrijpen, waarom ik in het begin van deze briefwisseling al gezegd heb, dat het in deze tijd niet meer past voor een ziekenhuis waar zoveel algemene personeelsleden werken (bij gebrek aan Christelijke) en waar zo sterk de maatschappij gevolgd wordt om dan nog de indruk naar buiten te wekken dat er Christelijk gewerkt wordt.
Wat u in uw laatste brief over barmhartigheid zegt, kan ik dan met een menselijke term verdedigen, nl deze: dat het gewoon de noodzaak is om je medemens te helpen om niet te vereenzamen en bovendien kun je nog wel andere denkkonstrukties opnoemen waarin uitgelegd wordt waarom je nou op je gevoel je medemens helpt.
Bovendien, om even op uw voorbeelden in te gaan, is niet een maatschappijkritische toneelgroep uit Eindhoven (Proloog) door de gezamenlijke Christelijke Partijen tot de ondergang gedoemd, omdat de C.C.P. het niet zo leuk vond dat de toneelgroep probeerde een verduidelijking te geven over de factoren kapitaal en arbeid in onze maatschappij.

Met vriendelijke groeten,
Binus Meijer

Binus Meijer

BESCHERMING ZANGVOGELS

blz. 11 – Dennenoord Christelijk? Ja of nee?

BESTE BINUS

Met je brief van 12 dezer, ontving ik van ‘mijn jongere vriend’ enige persoonlijke gegevens. Zoiets waardeer ik altijd, maar helaas komen in je brief opvoeding en kerkgang er niet best af. Was er in de verhalen over Abraham, Jozef, David of over de Here Jezus nooit iets dat je aansprak en boeide? B.v. de vertellingen op school?
Zeker kunnen kerkdiensten voor kinderen wel eens vervelen. Daarom worden er nu tijdens de preek soms kindernevendiensten gehouden, waar de tekst wordt verklaard voor de jeugd tot 12 jaar. Zo’n 50 jaar geleden duurden de diensten minstens 1½ uur. Ook ik heb me wel eens verveeld, maar mijn herinneringen zijn toch anders dan de jouwe. De kerkgang was iets feestelijks, elke zondag opnieuw. En toen het verdriet kwam, toen mijn moeder overleed (ik was pas 10 jaar), kregen de bijbelwoorden nog meer inhoud. Er werd gezongen bij haar begrafenis psalm 121 (oud): ‘Hij is, al treft U ’t felst verdriet, uw Wachter, die uw voet voor wankelen behoedt’.
Dat was troostende werkelijkheid voor mijn vader en ook al voor mij. Wij zouden nooit eenzaam zijn. Je schrijft Binus, dat je tot de konklusie kwam, dat de Bijbel en het daarop gefundeerde Christelijk geloof, als een zoethoudertje fungeerde in een tijd toen we nog een sterke hand nodig hadden. Wat dit laatste betreft, ik meen dat wij als kwetsbare mensen altijd een sterke beschermende hand van onze Schepper nodig hebben. Ik zou de Bijbel nooit als zoetelijk willen beschrijven. De Bijbel spreekt van liefde, zelfs van de liefde die zijn leven geeft voor zijn vrienden. De liefde in de Bijbel is hard. Hard als een rechtspositiereglement, waar je eerder over schreef. Want de mens is door een rechtshandeling van zijn schulden verlost.
En daarom heeft diezelfde mens, als hij die rechtshandeling van de Here Jezus aanvaardt, recht op Gods bijstand, op Zijn liefdevolle zorg, nu en ook na dit aardse leven.
Ik ben het met je eens dat de mens zelf verantwoordelijk is, maar ik ben het niet met je eens, dat de mens geen verantwoording heeft af te leggen aan iets hogers. Dat er een Macht is, hoger dan wij mensen, wordt algemeen aangenomen. God doet zichzelf zo duidelijk kennen in de natuur, dat men als vanzelf tot een z.g. Gods-idee komt. Dat behoeft niet de God van de Bijbel te zijn, maar mijn God van de Bijbel heeft gezegd, dat een ieder vergelding zal ontvangen overeenkomstig zijn daden.
Je komt weer terug op het gestelde dat het in deze tijd niet meer past dat Dennenoord een Christelijk ziekenhuis wordt genoemd. Dat is vanzelfsprekend, wanneer je het Christelijk geloof als een ouderwets zoethoudertje beschouwd.
Maar dat is niet vanzelfsprekend, wanneer je het Christelijk geloof ervaart en ziet als een kracht, als de kracht in het leven.
Door dat geloof hebben de Christenen te doen gekregen met een grote Opdrachtgever. Die vraagt van de Christenen niet alleen instemming, Hij vraagt ook navolging. Christus gaf het voorbeeld, Hij verzorgde zwakken en zieken. Dat vraagt Hij ook van ons, heel konkreet.
Daar schamen we ons niet voor. Daarom noemen we ons ziekenhuis Christelijk. Niet als een pretentie, maar als een verantwoordelijkheid die we op ons kunnen nemen, zo goed als we kunnen.
Tot slot nog even over barmhartigheid. Je kunt je medemensen helpen om allerlei reden, b.v. ook om niet te vereenzamen. In de Bijbel maak je kennis met een barmhartig God en worden in de Bergrede de barmhartigen zalig gesproken en toegezegd dat zij barmhartigheid zullen ontvangen.

Met vriendelijke groet,
Dhr. Luiks

Dhr. Luiks

IN GESPREK MET DHR. A. GEERTSEMA, SINDS 1 MAART 1974 AFDELINGSHOOFD IN DE ENK, AFDELING C

Dhr. Geertsema vertelt dat hij al 17 jaar werkzaam is in een psychiatrisch ziekenhuis, waarvan 7 jaar in de funktie van waarnemend hoofd. Behalve het B-diploma is hij in het bezit van het A-diploma en volgde hij een staf opleiding.
Al pratende merkten we reeds dat we met een zuiderling te maken hadden en dat klopt want dhr. Geertsema is afkomstig uit zuid Limburg en was werkzaam in Bergen op Zoom.
Een hele verandering vonden we om ineens naar Drenthe te verhuizen met echtgenote, drie dochters en één zoon.
‘Ja, dat is het inderdaad. We kenden Drenthe eigenlijk alleen van de vakantie. Daarbij komt dat we nog veel familie in het zuiden hebben wonen. Maar onze indruk na drie weken, is dat dat we te maken hebben met vriendelijke mensen; de opvang is erg leuk geweest, ook denk ik hierbij aan enkele attenties van collega’s’.
Heeft u zich al verdiept in de aktiviteiten waaraan u hier deel zou willen nemen?
‘Nee, voorlopig nog maar niet. In Bergen op Zoom werkte ik mee aan de ontspanning voor patiënten via een muziek- en zangcommissie, iets wat in de vrije tijd gebeurde; aktiviteiten die hier in het Vormingscentrum gebeuren.
Zelf speel ik op de tuba in de muziekvereniging. Het wonen is hier ook prettig’.

Redactie

blz. 12 – Hunter aan protector

blz. 13 – Renovatie Noorder-Sanatorium mannen

RENOVATIE NOORDER-SANATORIUM C – HEREN

Vorig jaar april begonnen we met het herindelen van de zalen, kamers en verdere ruimten.
De werkzaamheden werden uitgevoerd, terwijl de bewoners in het gebouw bleven wonen.
Wel moest er vaak geïmproviseerd worden. Hartelijk dank voor al de hulp en ook het maar steeds weer nemen van de rommel welke de verbouwing veroorzaakte, wat vooral de huishoudelijke dienst wel extra werk aanbracht.
Toch heb ik al die maanden geen boos gezicht gezien, wel steeds het gezegde ‘het schiet al lekker op hè’.
De verbouwing werd in 3 fasen uitgevoerd.
We begonnen achteraan, tot en met de eet- en T.V.-zaal.
Toen dit stuk weer bewoonbaar was, pakten we het voorste gedeelte aan.
Hierna gingen we naar boven en werd deze afdeling opgeknapt.
Alle werkzaamheden werden door eigen technische dienst uitgevoerd.
8 februari 1974 waren enige bestuursleden in ons ziekenhuis, welke ook deze afdeling bezochten.
De woorden ‘nu de rest van het gebouw ook nog zo’n verbouwing’ spreken voor zich; ik geloof dat we dan nog meer blijde gezichten tegenkomen van bewoners, verplegenden, doktoren en huishoudelijk personeel.

Kleyer

OPSPORING VERZOCHT!!!

blz. 14 – Puzzel

blz. 15 – Mutaties

blz. 16 – Kerkdiensten – Vormingswerk – Overige agenda – Advertenties

KERKDIENSTEN

  • 31 maart 1974, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, collecte voor drie projecten van het Nederlands Bijbelgenootschap; 19.00 uur: optreden van het ‘Virginia Intermont College Choir’ (een meisjeskoor)
  • 7 april 1974, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, collecte voor ‘Kleine Geluiden’; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden, zangdienst m.m.v. van de hervormde kerkkoren van Gieterveen en Stadskanaal
  • 11 april 1974, 15.30 uur: Witte donderdag, Eucharistieviering
  • 12 april 1974, 9.45 uur: Goede Vrijdag: Ds. J.W. Vlaanderen, Heilig Avondmaal, collecte voor Ho Shuk Wun en Avondmaalscollecte
  • 14 april 1974, 9.45 uur: 1e Paasdag: Ds. M.J. Tang, preek: Ds. J.W. Vlaanderen, liturgie, collecte voor het werk van de kerken naar buiten; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, zangdienst m.m.v. de gospel-groep ‘Sound of Salvation’
  • 15 april 1974, 14.30 uur: 2e Paasdag: Ds. J.W. Vlaanderen, zangdienst met familieleden, na afloop (15.30 uur): ontmoeting in het Vormingscentrum
  • 21 april 1974, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, collecte voor de Suriname-zending; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 28 april 1974, 9.45 uur: Ds. M.J. Tang, de voorbereidingssamenkomst voor het Heilg Avondmaal vindt plaats op vrijdag 5 april 1974, om 19.15 uur

ADVERTENTIES

INTERNE AGENDA

VORMINGSWERK MEDEDELINGEN

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.