Header - Personeelskrant DNO

1975-03 – Personeelskrant Dennenoord – 3e Jrg. No. 3

blz. 2 – Redactioneel – Bedankje Dhr. Garst – Mededelingen directie – N.C.B.O.

Redactioneel

Goedenavond. Het maartnummer is uit. Dit keer zonder de medewerking van Ds. Polman, die een oogoperatie heeft ondergaan. We wensen hem een spoedig herstel.
Een greep uit de inhoud. De feestavonden zijn weer voorbij. Een gesprekje met dhr. Elsink en enkele reacties vindt u op pagina 8/9.
In de serie 1895-1975 haalt Dr. Tadema herinneringen op. Deze tweede keer gaan we eens kijken hoe een paviljoen er begin deze eeuw uit zag.
Zeker ook uw aandacht waard is een meer beschouwend artikel van Zr. v.d. Galiën. Dit onder de titel ‘Gedachtenvlucht’. Pag. 5.
Een redactrice had een gesprek met dhr. Walstra, de pas benoemde chef werktuigbouwkunde. Hij vertelt iets over zijn persoon en zijn werkopvatting.
De opleiding tot B verpleegkundige wordt nogal drastisch veranderd. Dhr. Nieuwland vertelt het precieze hierover in een verslag dat u terugvindt op pag. 6.
Tenslotte wil (ook) de redactie u erop wijzen dat de ondernemingsraadverkiezingen plaatsvinden op donderdag 27 februari. Voor de mensen die dan niet kunnen, is er gelegenheid op 25/26 februari. Een kandidatenlijst plus twee ingezonden stukjes vullen pag. 14. Maakt u gebruik van uw stemrecht.
Dit is het in grote lijnen. Natuurlijk zijn er nog de vaste rubrieken (ondernemingsraad, puzzel e.d.). U vindt het allemaal wel. Veel leesplezier. Reacties, ideeën, op- en aanmerkingen zijn nog steeds welkom. Maar dat wist u al.
Dag.

Redactie

Directie mededelingen

De nieuwjaarsfeesten zijn weer gevierd. De eerste avond was gezellig. De uitbundigheid ontstond pas later op de avond. Op de tweede avond was vanaf het begin spontaniteit, die ook oversloeg op Henk Elsink. Het nafeest was vanaf het begin zeer geanimeerd, zodat er een uitbundige stemming heerste. Van de mogelijkheid tot verlenging van het feest tot 2 uur werd dan ook door velen een dankbaar gebruik gemaakt.
Wij zeggen dank aan de leden van het S.O.P., die dit alles hebben georganiseerd. Ook hulde aan allen, die hebben meegewerkt aan de voorbereidingen en niet te vergeten de afbraak na afloop. Wij hebben het op prijs gesteld dat op beide avonden een tweetal bestuursleden met hun echtgenotes aanwezig was. Bovenal echter dank aan alle deelnemers. Zonder uw aanwezigheid en Uw meedoen om deze avonden tot een echt feest te maken, zouden deze, ondanks de goede organisatie, in het water zijn gevallen. Met elkaar als Dennenoorders hebben we dit feest gemaakt. Het is fijn dat dit mogelijk is binnen onze grote gemeenschap.

G.D. Schroor

Hartelijk dank

Dank aan de velen die hebben meegewerkt dat mijn 25-jarige jubileumdag een bijzondere fijne dag is geworden. Mede namens mijn vrouw en kinderen, zeg ik u allen hartelijk dank voor de belangstelling, felicitaties, bloemen en kado’s die we hebben ontvangen.

H. Garst

N.C.B.O.

Met het N.C.B.O. gaan meer mensen akkoord dan u denkt. Het groeit ook harder dan u denkt. Tegen de verdrukking in misschien.
De N.C.B.O. bewijst zijn bestaansrecht; demonstreert zijn dadenkracht dan ook dagelijks. Stem daarom bij de komende verkiezing van de O.R. op de kandidaten voorgedragen door de N.C.B.O. Zij komen op voor uw belang.

Was u nog geen lid, meldt u dan alsnog als lid voor de goede zaak.

Uw zaak / onze zaak

blz. 3 – Uitkijkpost

De Sociale uitkijkpost

Salarisverhoging per 1 januari 1975

C.A. de Graaf,
Personeelszaken

Wijziging roostertoeslagrekening

C.A. de Graaf,
Personeelszaken

Wist u dat….

  • De direktie de weg naar de nieuwe brandweergarage niet kon vinden?
  • Diverse hoofdzusters de vakantiepiek mijden?

Een ondernemingsraad zit hier niet voor niks

  •  Frans Fagel;
  • Wout van Bochove;
  • Gerard Beukema;

Voor de verplegenden:

  • Willem v.d Berg;
  • Job Mulder;
  • Jan van Bekkum

Voor de paramedische functies:

  • Gea Eggink

KIES DUIDELIJKHEID – KIES A.B.V.A.

 

blz. 4 – Ondernemingsraad

Ondernemingsraadvergadering

Resumé van de ondernemingsraadvergadering op donderdag 6 februari 1975 in de koffiekamer van het hoofdgebouw.

  1. Opening. De voorzitter heet allen hartelijk welkom.
  2. Notulen en resumé van de vergadering op 19 december 1974.
    • Naar aanleiding van de notulen komt nogmaals de situatie in het personeelscentrum ter sprake. Daar echter de beheerder van het P.C. te kennen heeft gegeven, dat hij afziet van verdere behandeling van zijn brief, kan de O.R. volstaan met te hopen, dat de ingetreden relatieverbetering blijvend zal zijn.
    • De heer Nieuwland signaleert, dat de Jongerencommissie de nodige moeite heeft met het zwijgen van de achterban. Van de bewering, dat er veel leeft onder de jongeren blijft op deze wijze niet veel over. De J.C. zelf zal zich op deze situatie moeten beraden.
  3. Mededelingen van de direktie.
    • 3.1a)
    • 3.1b) Over de brandweerregeling: ondanks het feit dat ‘Dennenoord’ binnen de vereniging het enig instituut is met een eventuele konsignatieregeling voor brandweerpersoneel, lijkt dit toch een nuttige zaak, mits gezocht wordt naar een maximum aan technische mogelijkheden, waardoor de gekonsigneerde toch nog enige bewegingsvrijheid heeft.
    • 3.2) ontwerp-werktijden-besluit voor verplegings- of verzorgingsinrichtingen: de realisering van deze regeling zal hier en daar nog wel de nodige moeilijkheden geven, maar aan een andere mogelijkheid dan aanpassen aan de voorschriften is er niet.
    • 3.3) W.A.-verzekering: de O.R. is verheugd, dat er van de kant van de administrateurs binnen de vereniging een nader onderzoek naar de risikodekking zal worden ingesteld.
    • 3.4) W.A.O.-uitkering ziekenfondsverzekering;
    • 3.5) overzicht verloop verpleegdagen;
    • 3.6) de cafetaria bedragen;
    • 3.7) nota bedieningssleutels, voor kennisgeving aangenomen.
    • 3.8a) nota sociaal beleid en
    • 3.8b) pre-ambule zullen op de agenda van de volgende vergadering worden geplaatst.
    • 3.8c) notulen Commissie Arbeids- en Dienstvoorwaarden: deze worden voor kennisgeving aangenomen.
    • Verder deelt de voorzitter nog mondeling mee, dat de brandschade van paviljoen 16 niet zal worden hersteld, maar geheel door nieuwbouw zal worden vervangen, zo mogeljk zelfs op korte termijn.
  4. Ingekomen stukken.
    • 4a) uitbreiding bevoegdheden O.R.: voor kennisgeving aangenomen.
    • 4b) resumé vergadering C.O.R. op 20 december 1974: naar aanleiding van dit resumé vraagt de heer Rutgers of het mogelijk is plaatselijk inzicht te verkrijgen in de gang van zaken rond verhuur en beheer van de z.g. stichingswoningen, daar deze zaak, en met name de rol van de heer van Duinen in deze, op de eerstvolgende vergadering van de C.O.R aan de orde zal komen. Na enige toelichting van de voorzitter en uitwisseling van ervaringen van huurders ontstaat bij de C.O.R.-delegatie wel een beeld van de situatie, hoewel dat beeld uiteraard niet kompleet is. De huurders kunnen hun eventuele grieven nog kenbaar maken.
  5. Rapport kommissie Bergsma-Veenstra n.a.v. schrijven hr. Zijlstra: Getracht zal worden betrokkenen schriftelijk de mening van de O.R. in deze kenbaar te maken.
  6. Stand van zaken verkiezingen O.R. 1975: De voorbereidingskommissie maakt bekend, dat op 27 februari 1975 de verkiezing zal worden gehouden in de hal van het Vormingscentrum, ’s morgens van 9.00-12.00 uur, ’s middags van 2.00-6.00 uur, terwijl voor diegenen, die op de verkiezingsdatum verhinderd zijn hun stem uit te brengen, gelegenheid zal zijn op 25 februari 1975, eveneens in de hal van het vormingscentrum, ’s morgens van 9.00-10.00 uur, ’s middags van 3.00-4.00 uur en op woensdag 26 februari 1975, ’s morgens van 10.00-11.00 uur en ’s middags van 4.00-5.00 uur. De O.R. rekent het niet tot zijn taak verkiezingsreklame te organiseren, maar is van mening dat dit eventueel een taak is voor de organisaties, welke kandidaten hebben.
  7. Rapport brandpreventie. Hoewel in dit rapport enige onvolkomenheden te signaleren zijn, alsook enige zaken welke inmiddels door de tijd zijn achterhaald, is de O.R. toch van mening, dat de nog in te stellen beveiligingskommissie met dit rapport als basis zal kunnen funktioneren.
  8. Nota organisatie en kommunikatie. De O.R. is van mening, dat al datgene wat er reeds gezegd is over met name het direktieorgaan, niet nog eens weer herhaald behoeft te worden. Voor de O.R. was en is de vraag, hoe de relatie zal zijn tussen de ondernemingsraad en het direktie-orgaan. De heer Bergsma stelt voor, en allen staan daarachter, om vanuit de ondernemingsraad een waarnemer te benoemen, die de vergaderingen van het direktie-orgaan bijwoont. De voorzitter zegt toe dit voorstel in de overwegingen te willen betrekken.
  9. Rondvraag. Geen der aanwezigen heeft nog iets voor de rondvraag.
  10. Sluiting. De voorzitter sluit de vergadering na de afspraak te hebben gemaakt, dat de eerstvolgende vergadering zal worden gehouden op woensdag 19 maart 1975 om 8.30 uur v.m. in de koffiekamer van het hoofdgebouw. Dit zal een vergadering zijn samen met de aftredende en nieuwverkozen O.R. leden.

Zuidlaren, 6 februari 1975
H. Zuidersma

Wist u….

  • Dat er naar alle waarschijnlijkheid nog steeds geblust wordt met het brandblusapparaat van het P.C.
  • Dat u de weekenden weer terecht kunt in het P.C.
  • Dat Jan Ploeger weer een fatsoenlijk woordje mee kan spreken
  • Dat onze parketvloeren weer keurig in de was zijn gezet
  • Dat met argusogen gekeken wordt als iemand met klompen aan binnenkomt
  • Dat het tapbier in het P.C. nog steeds 90 ct. kost
  • Dat het volgend jaar iedereen naar de 2e feestavond wil

blz. 5 – Gedachtenvlucht

Gedachtenvlucht

 

C.C.A. van der Galiën

Naar ik mag aannemen, zijn de meesten van ons, erg blij met ons personeelsblad. Dat blijkt wel uit het feit, dat, zodra ze rondgedeeld zijn, iedereen het direct in kijkt, en gauw even de belangrijkste dingen door neemt, om het later thuis verder te lezen.
Er staan dan ook vaak dingen in, die je direct opvallen en je aandacht vragen. Er ontstaan reacties, en vaak kom je tot een gesprek. Nu wil ik graag via de krant even ingaan, op een reactie die ik kreeg toen ik het volgende las. Ik zal het even bij elkaar zetten, omdat het eigenlijk drie verschillende dingen zijn, die toch veel met elkaar te maken hebben.

Nationale Bevrijdingsdag 1975
(5 mei extra vrije dag).
1895-1975.
(80 jaar geleden).
Niet alles namen de Duitsers mee.
Bord 1972
(33 jaar geleden).
En dat is het dan. Kleine stukjes, losjesweg geschreven. Het overzicht van 1895 tot 1975, daar schrijft dhr. Tadema over. Dus de historie krijgen we van hem te horen. Nu dat wordt beslist goed, reken maar.
Zelf wil ik even ingaan en terug gaan, naar de tijd van de bezetting. Zij namens immers niet alles mee, staat er bij het bord van 1942. Het doet wat ironisch aan, alhoewel ik weet, dat dit niet zo bedoeld is. Maar het bracht mij aan het denken: ‘Ze namen niet alles mee’. Als men zich eens realiseerde, wat er in die tijd gebeurd is, dan moet je wel stil worden.
Als ik denk, aan de mensen die hier toen werkten, niet alleen voor de patiënten, maar ook als verzetstrijders, dan wordt het je warm om je hart. Velen van hen zijn reeds vroeger, of niet zo lang geleden gestorven. De meesten zijn al met pensioen gegaan. Nog maar enkelen, kunnen over deze tijd mee spreken. Persoonlijk kan ik het maar ten dele doen. Wat ben ik dankbaar deze mensen gekend te mogen hebben. Wat ben ik blij, dat ik sommigen van hen, als mijn vrienden mag beschouwen. Want zij hebben, in de moeilijkste jaren, zich ingezet, terwijl hun leven op het spel stond.
Het waren mensen, die toonden Christenen te zijn, in woord en daad. Daarbij hadden ze nog een taak, van het verzorgen van de Geestes- en Zenuwzieken, die in die tijd, dubbel moesten lijden, omdat het verdriet, van alle kanten kwam. Nergens rust, altijd opgejaagd. En nu niet door overplaatsingen, maar doordat paviljoenen bezet werden door de Duitsers. Dan de evacuatie, naar Franeker, allemaal opgepakt in goederentreinen. Als je er nu aan denkt, dan zeg je bij je zelf: ‘Hoe hebben ze het met elkaar vol gehouden’. Maar we konden het vol houden, ondanks de verliezen die we geleden hebben. We konden het vol houden, omdat we voelden, dat God ons nabij was. Wat hebben we veel gebeden met elkaar. Nog altijd hoor ik de woorden die een dokter tegen mij zei: ‘Verdriet en teleurstelling, door mensen ons aangebracht, moet ons brengen tot de levenshouding: ‘Uw wil geschiede’. En dat was niet zo maar een los gezegde. Die dokter heeft met alle verdriet, die levenshouding aanvaard, en daarmee alleen maar gewonnen. Wan anders, had deze dokter met alles wat er doorgemaakt moest worden, er zelf aan gegaan.
Wat hebben we in die tijd, en ook daarna, veel met elkaar gebeden op Dennenoord. En dàt is het nu, waar ik over tob. De Duitsers hebben niet alles meegenomen. Maar waar is ons gezamenlijke gebed van die dagen?
Waar onze zelfverloochening?
Waar onze geloofsblijdschap?
Waar onze liefde voor elkaar?
Een tezamen geleden verdriet, bindt de harten nauwer aan elkaar, dan jaren van onafgebroken voorspoed. Hebben we God niet meer nodig? We weten het allemaal zelf zo goed? Zijn we er klaar mee, als we een groot personeelsfeest geven? En kunnen we de gebedssamenkomsten voor ons werk wel afschaffen? Zijn we werkelijk op de goede weg? Laten we hier eens goed met z’n allen over na denken.
Dan wil ik eindigen, met het gebed van een terdoodveroordeelde:

Gebed voor mijn kinderen

Ik, leg de namen van mijn kinderen in Uw handen.
Graveer Gij ze daarin met onuitwisbaar schrift.
Dat niets en niemand meer ze ooit daaruit kan branden,
ook niet als Satan ze straks als de tarwe zift.

Houdt Gij mijn kinderen vast, als ik ze los moet laten,
en laat Uw kracht boven hun zwakheid staan.
Gij weet hoe mateloos de wereld hen zal haten,
als zij niet in het schema van de wereld gaan.

Ik vraag U niet mijn kinderen elk verdriet te sparen.
Maar wees Gij wel hun troost, als ze eenzaam zijn en bang.
Wil om Uws naams wil, hen in Uw verbond bewaren.
En laat ze nooit van U vervreemden, nooit, hun leven lang.

Amen

C.C.A. van der Galiën

blz. 6 – Opleiding

Opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in ‘Dennenoord’

B. Nieuwland
Hoofd opleiding

blz. 7 – NOVIB – 1895-1975

1895-1975

In dit tweede art. willen we u een paar paviljoenen uit die eerste tijd van binnen een nader bezien.
Verschillende verouderde paviljoens zijn reeds afgebroken, b.v. pav. 5, pav. 11, pav. 18 en pav. 14 zal binnenkort ook wel tegen de vlakte gaan.
De paviljoens 7, 3, 8, 9 en 10 als ook pav. 12 zijn in de laatste jaren gemoderniseerd.
Het Hoofdgebouw is wat het voorfront betreft niet veel veranderd. Alleen de kleine ruitjes van pav. I en II zijn door de grote ramen vervangen. De drie ingangen bestaan nog. De eerste deur gaf vroeger ingang tot pav. I. De middendeur tot het Hoofdgebouw en de derde deur was de hoofdingang van pav. II. Het middelste gedeelte van het Hoofdgebouw was bestemd voor de doktorenkamers, apotheek, wachtkamer en ’n keukentje voor Jantje de conciërge, over deze Jantje later nog meer. ook het administratiekantoor bevond zich hier. Boven de grote bestuurskamer, operatiekamer en de kamer en ’t magazijn van de huismeesteres en enkele dokterskamers plus de grote bibliotheek.
De beide zijkanten waren door een gangdeur gescheiden en hier kon men de pav. I mannen observatie en pav. II vrouwen observatie bekijken.
We gaan nu een willekeurig pav. binnen, b.v. pav. 7. Boven de voordeur van dit en ook alle andere paviljoens, zien we een glazen kast waarop een wit geverfde nömmer van het pav. b.v. 7 voorkomt. In deze kast staat een petroleumlamp die ’s avonds deze letter zichtbaar maakt en ons de weg naar de ingang van het pav. wijst.
Door de voordeur komen we in de hal die ons naar de lange gang leidt. Deze gang is belegd met rode en witte tegels die door de broeders en zusters elke morgen geschrobd wordt.
Huishoudelijke hulpen of schoonmaakploegen wist men toen niet van.
Op de dagzalen, verblijfzalen staan lange tafels en tegen de muur, houten stoelen alleen geverfd in een kanariegele kleur.
Deze kleur zien we ook op de deuren en lambrizering, Ja in alle paviljoens en gebouwen komen we steeds deze kanariegele kleur tegen. Waarom die ene kleur vraagt u.
In de eerste 30 jaren van deze inrichting is deze kleur ook niet gewijzigd.
De achterzaal bestaat uit een brede gang waar aan de ene kant 3 slaapzaaltjes en aan de andere kant de isoleers zich bevinden. Op deze gang staan ’n paar lange tafels welks poten aan de vloer zijn vast geschroefd evenals de banken die ook op dezelfde wijze vast zitten.
Losstaand meubilair is te gevaarlijk. Althans is dit het geval in de onrustige afdelingen. De pav. worden onderscheiden in onrust – halfrustig – rustig en ziekenpaviljoens.
Terug in ons paviljoen. In de cellen of isoleers, later noemden we deze separeerkamers staat een ledikant ook al weer aan de vloer vastgekluisterd. In de dikke celdeur zijn 2 kijkraampjes en het vensterglas is zo ongeveer 6-8 cm dik.
Voorts vinden we aan de lange gang op deze zaal de w.c. Plee noemen we deze houten gevalletjes waarin een ton die elke morgen tussen 6 en 8 uur opgehaald wordt.
De kar wordt door een paard voortbewogen. In deze bak komt de inhoud van het tonnetje. Ik herinner me nog dat op een morgen het paard (hit) door een wegwaaiende courant erg schrok en met kar en inhoud op de loop ging.
Door de grote snelheid kwam de inhoud op de laan terecht en was de mooie laan van pav. 14 naar de watertoren een drollenlaan geworden.
Zo zie je ook daarvan de humor van Dennenoord. Trouwens deze humor komt in de nog komende afleveringen wel meer voor.
Nog zei vermeld het keukentje in elk paviljoen. Daar zien we een zwart ijzeren kookkacheltje met 2 grote 5 liters ketels voor water dat voor het schrobben en afwassen nodig is.
Warmwaterkranen hadden we niet. Alleen voor het badwater hadden we op de vliering een boiler.
Stapels borden, koppen enz. 3 maal daags afwassen.
Geen afwasmachines, alles met de hand.
Een cementen trap naar de bovenzalen, die 2 maal per week moest worden geschuurd met een witte schuursteen.

Vervolg pag. 10

Dr. Ronda, Dir. Dr. Wieringa en Dr. Wessels

Oproep voor werkgroep

Het NOVIB comité Zuidlaren zoekt contact met een aantal mensen, die als actieve medewerkers een werkgroep willen vormen.
Doel van deze groep zal zijn om bij komende, op ontwikkelingssamenwerking gerichte acties van de NOVIB de informatie te versterken.
De collecten te verzorgen dus niet, maar die blijven een slag in de lucht als men nietgoed weet waarvoor ze dienen. Informatie is nodig ten dienste van bijv. het onderwijs, jeugd- en vrouwenverenigingen.
Het is nodig, dat de bedoelde werkgroep zo gauw mogelijk actief wordt. Opgeven aan onderstaande adressen.

Het NOVIB comité Zuidlaren:

Ds. R. v. ’t Lindenhout, voorz.
Kerkbrink 44, tel. 1764.

Mej. A. Uildriks, secr.
Bondweg 1, Tynaarlo, tel. 05921-1630

blz. 8 – Feestavond

Grote feestavond

24 januari / 7 februari.
Het zit er weer op; de feestavonden wel te verstaan. De foto’s die hierbij afgedrukt zijn, zeggen het al. Voor het zover was, hebben we er veel over gepraat; het lijkt ons de moeite waard ook nog even na te praten. Vandaar dat u nu enkele reakties gaat lezen van mensen die we ernaar gevraagd hebben. De bestuursleden; de heren Renkema en v.d. Bout:

  • Een goede opzet van de avond.
  • De show van Henk Elsink was geweldig.
  • Een goede zaak dat het personeel elkaar ook in de vrije tijd ontmoet en een relatie opbouwt!
  • Ik bewonder de gehele verzorging van deze avond.

Andere reakties samengevat:

  • Een geslaagde avond met veel plezier.
  • Toch bleek dat verschillenden ‘de lift’ en ‘Johanna’ in de show hadden verwacht, dat hoort er gewoon bij.

Henk Elsink stond ons toe om na afloop van de voorstelling op 7 februari nog even na te praten. We troffen hem aan in de kleedkamer, waar hij zich juist wat opgefrist had.

Na een voorstelling van een paar uur leken een paar glazen cola de artiest goed te smaken. Henk Elsink vertelde ons het bijzonder leuk gevonden te hebben hier op te treden ‘een leuk theater, met vanavond nog meer mensen dan bij de vorige avond’.

  • Red.: Voor velen betekent een show van Henk Elsink dat er ondermeer in voor komt ‘de lift’ en ‘Johanna’. Vindt u dat zelf de mooiste nummers?
  • Henk Elsink: ‘Ach, wat zijn de mooiste nummers, dat kan ik niet zeggen. Je weet dat velen een paar bekende nummers verwachten. Ik heb dat duidelijk willen maken in het nummer waar ik als opa Elsink terugkeek naar het verleden’.
  • Red.: Bent u inderdaad al op 14-jarige leeftijd begonnen in dit vak?
  • Henk Elsink: ‘Op 14-jarige leeftijd, ja dat klopt. Van huis uit ben ik er langzamerhand in gegroeid’.
    • Red.: Henk Elsink maakt de tekst en muziek zelf.
  • Red.: Bespeelt u zelf ook een instrument?
  • Henk Elsink: ‘Ja, piano’.
  • Red. U treedt avond aan avond op?
  • Henk Elsink: ‘Vijf keer per week een voorstelling en de show moet wel erg ver weg wezen als ik ’s avonds niet meer naar huis ga’.

Met betrekking tot het psychiatrisch ziekenhuis vertelde Henk Elsink nog dat hij toch maar blij was dat het een feestavond voor de personeelsleden was. ‘Een nieuwe therapie om patiënten hetzelfde te geven als andere mensen kan leuk zijn, maar het is erg moeilijk om dan een voorstelling te geven. Verschillende collega’s hebben ervaren dat die mensen om half tien indommelden’.

Tot slot kregen we nog een tip van Henk Elsink: ‘Psychologisch is het fout om voor de show en in de pauze een band te laten spelen. Juist in Groningen en Drenthe schijnt dat de gewoonte te zijn. Dan moet er rustige muziek zijn, zodat je het als artiest daarna aankunt.

We namen afscheid van Henk Elsink, wensten hem een goede reis naar huis en drie prettige vrije dagen, want er waren bij hem drie vrije dagen op komst, waarin hij graag met een zeilboot zit te ‘klooien’.

Redaktie

Opa Elsink (jeugdherinneringen)

en de sunne scheen zo mooi….

leuk dat U d’r bent….

leuk dat U d’r bent….

mensen die ons natje en droogje verzorgden

geen paniek….

de hartige hoek

koffie met koek vooraf

Aan de direktie

Langs deze weg wil het S.O.P., u, direktie van Dennenoord, hartelijk dank zeggen voor de nieuwjaarsfeestavonden. We dachten dat we dit dankwoord ook namens het gehele personeel van Dennenoord konden doen.
Het was een goed feest!
De gedachte al, dat wij als ‘Dennenoorders’ zo met elkaar om kunnen gaan, kan een goede stimulans zijn om gedurende het jaar 1975 in een fijne sfeer samen te werken. We vinden het fijn dat ons deze mogelijkheid geboden wordt, om samen feest te vieren.
Voor elkaar – met elkaar.
Daarom de wens van het S.O.P. en het gehele personeel: Op naar de feestavonden in 1976.
Nogmaals hartelijk dank, direktie.

Namens het S.O.P.
P. Mijnheer

blz. 10 – Vervolg 1895-1975

1895-1975
vervolg van pag. 7

In de keukenkast staan stapels etensborden met koffiekommen zonder oor. De gebloemde borden en koppen zijn voor de besmette patiënten. ‘Dennentia-paralitica’. Enkel D.P. patiënten vonden het een hele eer deze gebloemde voorwerpen te mogen gebruiken, en waren boos wanneer bij vergissing hen een wit bord werd voorgezet.
Wat de verlichting betreft, op iedere zaal en in de gangen hingen grote petroleumlampen. Ook op het terrein stonden op bepaalde hoeken lampen met pertroleum gestookt. Ongeveer 13 lampen op het hele terrein die ’s avonds om 10 uur werden gedoofd, dit geschiedde met een lange buis waarin de opsteker veel wind m oest blazen om de vlam te kunnen doven.
Het was uiteraard een sobere verlichting maar we wisten niet anders en ’t was ook wel gezellig.
Tot 1918 hebben we ons met deze verlichting moeten behelpen. Daarna kregen we de electrische verlichting, een geweldige verbetering. We gaan nu het paviljoen weer verlaten, zien nog even achterom naar de buitenkant van ’t pav. met zijn vele kleine ruitjes en achter ’t pav. hoge tuinhekken, die nu grotendeels niet meer aanwezig zijn. Tegenover de hoofdlaan aan de overzijde van de stationsweg staat een behoorlijk groot stuk dennenbos, eigendom van Dennenoord.
Hier verrijst in 1935 het grote en mooie gebouw het Noorder-Sanatorium.
Met een prachtige tuin, waarin een vijver omzoomd met bos en wandelpaden. Veel auto’s stoppen en nemen foto’s van dit unieke bouwwerk.
Later komen er steeds meer moderne gebouwen bij: Zuiderpaviljoen, Arbeidstherapie gebouwen, wasfabriek, personeelsflats, mortuarium, enz.
Wel een tegenstelling met dat van 1895. Alles in aanpassing van deze tijd en betere leefbaarheid voor alle bewoners van Dennenoord.
Alles gaat met zijn tijd mee. De vroegere lanen die met afval van cokes behandeld werden en soms in de winter bij opdooi een modderpoel waren, worden geasphalteerd.
Dit werd een reuze verbetering vooral omdat het verkeer en vervoer gemotoriseerd ging worden. Het eerste vervoermiddel op Dennenoord was een hondenkar en verder piepende kruiwagens. Later kregen we een paard en wagen dat veel van Dennenoorders vervoer verzorgde. Brood en warm eten, was en brandstof, alles ging toen met paard en wagen.
Winters bij veel sneeuw deden we het met een grote slede.
Daar waren de zusters tuk op, vooral wanneer deze uit de les (cursus) kwamen en dan naar hun paviljoen werden gebracht, dit tot grote ergenis van Dr. W. die dit voor het paard een te grote opgaaf vond.
Voorts kwam er veel vervoer, zoals voor brandstof en brood enz. met de paardetram die vanuit Groningen brood en van het station Vries-Zuidlaren brandstof naar Dennenoord bracht.
Deze Zuidlaarderpaardetram onderhoudt een lijndienst Zuidlaren – Groningen en Zuidlaren – Vries-Zuidlaren.
Het station Vries-Zuidlaren is enige jaren geleden afgebroken omdat er geen stoptreinen Groningen-Assen meer rijden. Vanaf de Stationsweg, naast de portierswoning ligt de lijn over de hoofdlaan, met het eindpunt, de centrale keuken en de cokesschuur. Deze grote kolenschuur is een opslagplaats voor kolen en hout. Deze schuur stond voor pav. 9, ongeveer waar nu het mooie dierenpark ligt.
De goederentram lost in deze schuur de kolen, die op het station Vries-Zuidlaren met de trein worden aangevoerd. Voorts vervoerde deze tram het brood en vlees vanuit de stad Groningen. Om 2 uur’s nam. kwam deze tram aan en noemden we het de broodtram.
Ook was er de personentram Zuidlaren-Groningen, een retour kaartje kost 90 cent. Zuidlaren-Vries-Zuidlaren retour 30 cent. Naast het vervoer van paard en koetswagen was de tram het enige vervoermiddel in die dagen.
De opgeslagen cokes werd vanuit deze schuur door een groepje patiënten met piepende kruiwagens naar de verschillende paviljoens gebracht, waar toen de verwarmingskachels mee gestookt werden. In deze cokesschuur lag ook een partij hout te drogen, dit hout was bestemd voor de kookpotten in de centrale keuken. Deze nog al grote potten werden met hout gestookt.

Wat een ergenis, wat een geduld van het keukenpersoneel werd er gevraagd. Wanneer het hout niet branden wilde, maar wat smeulde en het theewater ’s morgens niet op tijd aan de kook kwam. 250 liter theewater. ’s Middags moest er 150 kg capucijners en 200 liter havermouthsepap klaar zijn. Ja, er waren wel probleempjes, maar ze werden veelal weer overwonnen.
In 1920 komt hierin ook een verandering. De centrale keuken wordt omgebouwd tot een in die dagen zeer moderne stoomkokerij.
Prachtige witte geëmailleerde potten met nikkelen deksels en randen aangesloten op de stoomleiding vanuit de grote ketel in de kelder.
De zwarte potten hebben afgedaan. De stank van het rokende hout is verdwenen.
Nu geen capucijners meer waar men soms voorheen de ruiten mee kapot kon gooien.
Alles komt ten goede aan de maaltijden, die de gezelligste ogenblikken van de dag waren, aldus ‘Schermers’.
We zien Dennenoord gaat met zijn tijd mee. Timmerwerkplaats wordt uitgebreid. Er komt een nieuwe smederij met moderne machines.
Kleinere bouwwerken worden in eigen beheer uitgevoerd. Zo, nu komen we in het volgende art. toe aan het onderwerp ‘personeel’ met al zijn leuke en minder leuke dingen.

Tot volgende maand

De kruiwagenploeg met de was onderweg

blz. 11 – Stereopot – Renovatie kerk

De ‘Stereopot’

15 Juni 1973,…. een wens ging in vervulling: het P.C. werd geopend. Nu, ruim 1½ jaar later, is er nog een wens in vervulling gegaan.
Het P.C. is namelijk begonnen met alleen een P.T.T. radio, maar nu staat er, dankzij de fooien van de bezoekers, en een gulle gift van direktiezijde, een complete stereoinstallatie. De fooien bleven ook na aankoop van deze mooie installatie binnenstromen. Elke avond was en is de fooienpot, welke intussen ‘stereopot’ is genoemd, goed gevuld. Hierdoor kwamen ‘PeHeJa’, de personeelsleden van het P.C., met het ‘probleem’ te zitten: wat doen we nu met de fooien….
Tot er iemand op het heldere idee kwam er platen voor te kopen. Hierop werd PeHeJa gevraagd: ‘willen jullie een platencommissie samenstellen?’ Dit werd gedaan en uiteindelijk werden wij gevraagd, en wij hopen dat we het een ieder naar de zin kunnen maken.
De eerste zeven platen zijn inmiddels gekocht en bij het ter perse gaan van deze personeelskrant zullen er hopelijk reeds meerdere zijn. De vaste bezoekers van het P.C. weten reeds dat er bij de aankoop van de platen zoveel mogelijk met hun wensen rekening wordt gehouden.
Wegens ruimtegebrek in deze editie hopen wij de volgende maand meer uitgebreid over dit onderwerp terug komen.
Geef uw fooi, voor ons pleidooi!

Met hartelijke dank
De Platencommissie
Wil, Gerrit, Rein

Renovatie kerk 5 februari

Bent u er al geweest; heeft u het plafond in de kerk al bewonderd?
Het zit er in! De afd. Timmerbedrijf heeft er de laatste hand aan gelegd, de schilders zijn met de laatste streken bezig en het elektrisch bedrijf is momenteel bezig de konstruktie waar de lampen aan komen te hangen aan te brengen.
De buitenframe is door de Werktuigbouwkundige afdeling (smederij) gemaakt, een heel gepuzzel, maar het is gelukt.
13 februari wordt het bovenste gedeelte van de stalen steiger verwijderd en kunnen we in ogenschouw nemen wat we met z’n allen hebben gemaakt. Dit werk is uniek; meestal wordt zoiets uitbesteed.
Wie restaureert nu een kerk? En hoe vaak zou zoiets voorkomen in een mensenleven?
Maar we zijn er nog niet. Inmiddels hebben we niet stil gezeten, maar doorgepuzzeld en diverse tekeningen gemaakt. De trap met een kwart naar de gaanderij wordt verwijderd; hiervoor in de plaats komt een rechte open eiken trap, te beginnen op een plateau van plavuizen en boven naast de toren uitkomende.
We hebben inmiddels al de banken gesloopt. Al het hout dat hierdoor los kwam is bestemd voor de restauratie. Een heel groot gedeelte heeft reeds een bewerking ondergaan en wel voor het nieuw aan te brengen blanke wand, ter scheiding tussen de kerk en de garderobe (zie tekening) en een paar dubbele deuren aan te brengen in de vestibule – garderobe.
Het resterende hout willen we gebruiken voor de open trap (treden, balustrade en leuningen).
Ook is er al heel wat gesloopt. De consistoriekamer wordt vergroot, de twee toiletgroepen gewijzigd en voor in de kerk zal een nieuwe toiletgroep worden aangebracht.
Ook denken we aan onze invaliden; waar het te realiseren is zult u later geen dorpels meer vinden.
De verwarming wordt aangepast, met de verlichting zijn we bezig, de interieurverzorging heeft reeds de stoelen uitgezocht.
Zo, dit waren weer enige kreten wat betreft de renovatie van de kerk.

Zo was het

Zo wordt het

blz. 12 – Film- en informatieavond – Vietnam – Nieuw (13)

Interview met dhr. Walstra

In de rubriek ‘in gesprek met’ deze keer een interview met dhr. Walstra.
Als opvolger van de heer H.G. Zijlstra is op 1 december als chef werktuigbouwkundige in dienst gekomen de heer A.E.C. Walstra.
Hij heeft in de drie maanden die hij hier werkzaam is alle afdelingen wel zo ongeveer verkend.
De meesten van ons weten echter niet wie de heer Walstra is en o.a. daarvoor is de personeelskrant, nietwaar?

  • Red.: Ik neem aan dat u niet eerder in een psychiatrisch ziekenhuis gewerkt hebt. Ziet u in uw funktie een duidelijk verschil tussen bedrijfsleven en ziekenhuiswereld?
  • Dhr. Walstra: ‘Zeg maar jij, ze noemen me trouwens ook wel….
    • Red.: (ach een bijnaam is gauw genoeg algemeen bekend, dat laten we voorlopig maar achterwege).
  • Dhr. Walstra: ‘Ja, waar ik even aan moet wennen is dat er in het bedrijfsleven produktie gemaakt moet worden. In een ziekenhuiswereld komt het niet aan op het maken van winst. Het werk is overigens hetzelfde’.
  • Red.: Hoe lang zit je al in de C.V. wereld?
  • Dhr. Walstra: ‘Tien jaar. Na de technische school, volgde ik een schriftelijke cursus C-100, PBNA werktuigbouwkunde, daarna een cursus voor aankomend C.V.-techniek en ik behaalde tevens het technicusdiploma C.V.-techniek voor de Algemene Centrale Verwarmingsindustrie te ’s Gravenhage. Ik werkte vier jaar bij Mal en Rump, één jaar bij G.T.I. en daarna nog vijf jaar bij Mal en Rump’.
  • Red.: Is het prettig werken geweest in deze drie maanden op Dennenoord?
  • Dhr. Walstra: ‘Ja, de onderlinge sfeer is bijzonder goed. Om een goed team team te vormen, vind ik het belangrijk dat ieder veel inspraak heeft. Één keer in de 3 à 4 weken vindt er een werkbespreking plaats, om de moeilijkheden uit de weg te ruimen. De technische dienst beschikt over goed personeel mag ik wel zeggen. Ik vind het jammer dat het ontwerpen van diverse plannen nog vaak uitbesteed wordt. De technische dienst zou zelf de verantwoordelijkheid moeten kunnen dragen bij het bestekklaar maken van plannen. Zodoende kunnen kosten van derden gedrukt worden. En komen we er niet helemaal uit, dan kan alsnog een adviesbureau ingeschakeld worden’.
  • Red.: Ik heb de indruk dat je op efficiënte en economische wijze wilt werken.
  • Dhr. Walstra: ‘Ja, organisatorisch moet hier en daar in het installatiebedrijf het een en ander veranderd worden, laten we daar maar niet verder over uitwijden. Het belangrijkste op dit moment is dat er geen nieuwe Werktuigbouwkundige afdeling wordt gecreëerd. Verder zou ik willen dat er een betere regeling komt m.b.t. de werkkleding van de technische dienst’.
  • Red.: Misschien zijn er nog wel een aantal zaken die je nu nog wilt vermelden?
  • Dhr. Walstra: ‘Dit nog: wil men iets bij de Werktuigbouwkundige afdeling aanvragen, dan gebeurt dat nog dikwijls per telefoon. Het is af en toe net een Cash en Carry bedrijf. Om doelmatig te kunnen werken, zou ik graag zien, dat er in de toekomst bestelbonnen zouden worden uitgegeven. Voor allerlei kleine dingen komt men vaak naar de Werktuigbouwkundige afdeling. Ook zou ik graag willen dat er bij diverse beurzen zoveel mogelijk afgevaardigden van de technische dienst naar toe gaan; om de kans te krijgen, te weten, wat er op de markt te koop is. Je moet tenslotte op de hoogte blijven van nieuwe apparatuur.
  • Red.: Ga je het huis op Dennenoord bewonen, waar je voorganger ook in gewoond heeft?
  • Dhr. Walstra: ‘Tja, het huis hier op het terrein is een mooie vrije woning. Ten tweede is het prettig om dichtbij het werk te wonen. We hebben 6½ jaar in Roden gewoond en hebbe er wel enige tijd over moeten nadenken. We zijn pas tot de beslissing gekomen, wel het huis hier p het terrein te gaan bewonen. (We zijn: m’n vrouw, zoontje van drie en ik)’.
  • Red.: Zien we je in je vrije tijd ook nog aktief deelnemen aan b.v. volleybal, want daar kunnen nog best een paar aktieve leden bij.
  • Dhr. Walstra: ‘Volleybal… Ik kijk er heel graag naar, maar zelf kan ik het niet. Mijn vrouw wel, die speelt volleybal en een zwager van me is internationaal scheidsrechter volleybal’.
  • Red.: Oefening baart kunst. Walstra, een plezierig werkmilieu en voor straks ook woonmilieu in Zuidlaren en succes gewenst met het behalen van het patroonsdiploma voor verwarmingstechniek, zoals je vertelde in de toekomst van plan te zijn.

Redaktie

Film- en informatie avond Vietnam

Na een wankel begin gevolgd door hoogte- en dieptepunten, zal dit ‘Vietnamjaar’ voorlopig zijn afsluiting vinden in een Vietnam Film- en Informatie avond op Donderdag 13 maart in het gebouw ‘DE DEEL’ achter de Geref. kerk.
Aanvang u uur ’s avonds.
Daar vele mensen toch nog hun bedenkingen tegen de hulpverlening van het Medisch Comité Nederland-Vietnam hebben, hopen wij dat de mogelijkheid aanwezig zal zijn om te komen tot een zinvolle gedachtenwisseling. Wij hebben een vrij recente film kunnen bemachtigen over Quang Tri. Naast de film zullen enkele jongeren trachten via voordrachten, dia’s etc. de avond een eigen sfeer te geven. Verder komt er een stand met ruime informatie.
Tot ziens op 13 maart!!!

Werkgroep MCNV/Zuidlaren

blz. 13 – Verkiezingen

blz. 14 – Mutaties

MUTATIES

In Dienst:

Uit Dienst:

Adreswijziging:

Gehuwd:

Geboren:

Genesis

Freek Rota

blz. 15 – Puzzel

KRUISWOORDRAADSEL

Wist u….

  • dat er mensen zijn die de eerste avond consumptiebonnen overgehouden hebben en dat zij er nu weer geld voor terug willen hebben
  • dat zoiets niet mogelijk is, daar alle organisatoren op zwart zaad zitten
  • dat men steeds aan je hoofd zeurt of je lid wilt worden van de A.B.V.A.
  • dat je zo langzamerhand denkt dat dit een Politiek Centrum is
  • dat de spanning te snijden is naarmate de verkiezingen van de O.R. naderbij komen
  • waarom de zomerzon zo zelden geschenen heeft de afgelopen zomer
  • dat iedereen zich nu afvraagt of min. v.d. Stoel misschien weer teveel gezegd heeft

PeHeJa

 

blz. 16 – Kerkdiensten – Vormingswerk – Advertenties

Kerkdiensten

  • 2 maart: 9.45 uur: Ds. M.J. Tang, kollekte voor de Ned. Oekumenische Gemeente in Berlijn, 19.00 uur: Ds. M.J. Tang
  • 9 maart: 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor het Ziekenhuis te Wenchi, Ghana, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 16 maart: 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor de ‘Dennenoord’ gemeente, 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 23 maart: 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor Ho Shuk Wun, 19.00 uur: Ds. S.W.R Polman
  • 28 maart: Goede Vrijdag, viering van het Heilig Avondmaal, 9.45 uur: Ds. M.J. Tang, kollekte voor het Binnenlands Diakonaat + avondsmaalkollekte
  • 30 maart (1e Paasdag): 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen & Ds. M.J. Tang, liturg m.m.v. muziekvereniging ‘Juliana’, Zuidlaren, kollekte voor de Evangelieverkondiging naar buiten in Nederland
  • 31 maart (2e Paasdag): 14.30 uur: Ds. M.J. Tang, zangdienst met familieleden

N.C.B.O.
Volksgezondheid
Huishoudelijke
vergadering

Deze hopen wij te houden op 19 maart ’75 in de kantine. Aanvang 8 uur. Naast de zakelijke dingen, hopen we er tevens een gezellige avond van te maken.
Echtgeno(o)t(e) of vriend(in) zijn op deze avond hartelijk welkom.

S. Rutgers
de secretaris

Mededelingen van het Vormingswerk

  • Zaterdagmorgen 8 maart is er een filmvoorstelling in de grote zaal van het vormingscentrum. Vertoond worden de kleurenfilms:
    • ‘Wilskracht op ijzer’, een film over de elfstedentocht van 1963, die onder bizarre omstandigheden werd geschaatst.
    • ‘De schaatsrijder’, een schaatser begint te schaatsen op een sloot met een heleboel andere mensen; later maakt hij zich los en gaat alleen door het landschap.
    • ‘Zeilen’, een zelboot zeilt in alle eenzaamheid de avond tegemoet.
      • Aanvang 10.00 uur, s.v.p. vooraf koffiedrinken op de afdeling.
  • Donderdagavond 20 maart is er in de grote zaal een konsert door GRUNO’S POTHARMONIE uit Groningen. Het wordt een konsert met populaire melodieën. Op het programma staan o.a. Jesus Christ Superstar, Instant Concert e.a.
      • Aanvang: half acht, in de pauze koffie.

Advertenties

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.