Header - Personeelskrant DNO

1982-10 – Personeelskrant Dennenoord – 10e Jrg. No. November

blz. 2 – Sociale uitkijkpost – Aanwinsten bibliotheken

Sociale uitkijkpost

blz. 3 – Directiebrief

Directiebrief

Vijf nieuwe projecten Dennenoord

Enkele weken geleden heeft Dennenoord bij het Ministerie een aanvraag ingediend tot goedkeuring van de vijf volgende projecten:

  1. vestiging van een instituut voor psychiatrische dagbehandeling in de gemeente Groningen, met een capaciteit van 24 plaatsen;
  2. vestiging van een psychiatrisch hostel in de gemeente Groningen met een capaciteit van 16 plaatsen;
  3. vervangende nieuwbouw voor 12 chronische patiënten in 3 sociowoningen op het terrein van Dennenoord;
  4. vervangende huisvesting voor 24 chronische patiënten in te kopen of te huren in de gemeente Zuidlaren;
  5. het tijdelijk in gebruik nemen van de huizen de Heuvel en het Uitzicht, ten behoeve van 15 zwakzinnige patiënten, die in aanmerking komen voor een gezinsvervangend tehuis, maar daarin voorlopig niet kunnen worden geplaatst.

Graag wil de directie over deze projecten enige toelichting geven.

Algemeen
De projecten van Dennenoord zijn in overeenstemming met de visie van de provincie Groningen op het toekomstige psychiaterbeleid in deze provincie. Twee projecten zijn een nadere uitwerking van het Dennenoordbeleid, m.b.t. het wonen van patiënten in sociowoningen. Tenslotte wordt een tijdelijke huisvesting geschapen voor zwakzinnigen die voor plaatsing in een gezinsvervangend tehuis in aanmerking komen, maar daar voorlopig niet kunnen worden geplaatst, omdat de mogelijkheden beperkt zijn.

De dagbehandeling
Het woord dagbehandeling geeft het al aan, ’s avonds, ’s nachts en in het weekend zijn ze thuis. Hiermee raken patiënten minder geïsoleerd van hun eigen woonomgeving of, wanneer ze al een zekere periode in het ziekenhuis hebben doorgebracht, wordt bereikt dat ze weer geleidelijk kunnen gaan wennen aan het functioneren buiten het ziekenhuis.
Dennenoord beschikt al heel wat jaren over dagbehandelingsmogelijkheden. De meeste patiënten zijn verbonden met de dagbehandelingsfunctie in de Reehorst. Het is de bedoeling dat, ook wanneer de dagbehandeling in Groningen tot stand komt, ook de dagbehandeling op Dennenoord blijft bestaan. Het ligt in de bedoeling om in of nabij het centrum van de stad Groningen een pand te huren of te kopen.

Het Hostel
Het psychiatrisch hostel is bestemd voor psychosociaal kwetsbare mensen. Dat zijn mensen die hun zekerheid en hun evenwicht maar voor een deel aan zichzelf ontlenen. Mensen die de eisen van de buitenwereld niet goed kunnen beantwoorden. Ze hebben een zekere mate van bescherming nodig. In een hostel worden de mensen geplaatst waarvan wordt verwacht dat zij d.m.v. een systematisch programma, binnen twee jaar zelfstandig kunnen gaan wonen of tenminste naar een beschermende woonvorm kunnen verhuizen.
Een hostel moet duidelijk zijn onderscheiden van de rest van het psychiatrisch ziekenhuis. Bovendien moet het in een bebouwde kom zijn gelegen, zodat de bewoners gemakkelijk aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen. Voor de 16 bewoners zullen bij voorkeur afzonderlijk huizen worden gekozen; alweer: gekocht of gehuurd.

De sociowoningen
De vijf woningen van Akkerhoven zijn sociowoningen. Het is de bedoeling dat er drie nieuwe woningen bij komen. Er zullen dan 42 patiënten in sociowoningen op het terrein van Dennenoord kunnen wonen.
Daarnaast zal een aantal (socio)woningen buiten het terrein van Dennenoord worden gekocht of gehuurd. Om te beginnen 6 woningen voor 24 patiënten in de gemeente Zuidlaren. Op dit moment bestaat al een plan om patiënten te huisvesten in een Dennenoord-woning in de Beukenlaan in Westlaren.
Afhankelijk van de resultaten van het wonen in de sociowoningen overweegt de directie om te zijner tijd, nog eens 48 patiënten te huisvesten in sociowoningen buiten het Dennenoord-terrein. Deze laatst genoemde sociowoningen zijn nog niet officieel bij het Ministerie aangevraagd. maar het Ministerie is wel op de hoogte gebracht dat Dennenoord deze plannen heeft. Voor de duidelijkheid wordt hier nog eens vermeld dat sociowoningen een onderdeel zijn van het psychiatrisch ziekenhuis en dus door patiënten van dat ziekenhuis worden bewoond. Sommige patiënten zullen hun leven in deze woningen kunnen blijven wonen, anderen zullen via de sociowoningen de stap uit het ziekenhuis kunnen zetten naar beschermde woonvormen of naar een eigen huis in de maatschappij.

Tijdelijke huisvesting zwakzinnige patiënten
Naast de 70 zwakzinnige patiënten die in 1984 overgeplaatst worden naar Sintmaheerdt te Leek, verblijft een 15-tal zwakzinnige patiënten op Dennenoord, dat op grond van hun n iveau van zelfredzaamheid, niet in aanmerking komt voor een zwakzinnigeninrichting. Deze patiënten zouden eigenlijk naar een z.g.n. gezinsvervangend tehuis, of ter voorbereiding daarop, naar een z.g.n. fasehuis moeten verhuizen. Wegens een tekort aan deze voorzieningen is er vooralsnog geen mogelijkheid om deze patiënten over te plaatsen.
In overleg met de Landelijke Protestantse Christelijke Stichting Philadelphia Tehuizen, die Dennenoord in dezen ook van advies dient, wordt getracht zo spoedig mogelijk een oplossing voor deze situatie te vinden. Tot 1986 of 1987 zal Dennenoord genoodzaakt zijn opvang te bieden. Om de patiënten toch tijdelijk in een op hun behoefte ingestelde voorziening onder te brengen, is besloten om de huizen Uitzicht en de Heuvel op het terrein daarvoor in te richten.

Nadere informatie
De directie beseft dat zij via dit stukje in de personeelskrant, niet tot in alle details de plannen van Dennenoord heeft kunnen weergeven. De volledige tekst van de aanvraag bij het Ministerie is evenwel bij het directiesecretariaat verkrijgbaar.

Ir. J.C. Hoevenaar
Algemeen directeur

blz. 4 – Sinterklaas-middag

blz. 5 – Automatisering – Sociale uitkijkpost – Het gaat niet goed!

Automatisering

op 29 oktober 1981, is door de direktie de stuurgroep ‘Automatisering’ geïnstalleerd. Leden van de stuurgroep zijn momenteel de heren:

  • T.A.H. Dijkstra;
  • A. van Haeringen;
  • J. Posthuma;
  • P. Swam (voorzitter);
  • C.A. Timmer;
  • A. de Vink;
  • G. Wesseling;
  • K. Zuiderveen

De stuurgroep heeft tot taak, de mogelijkheden te onderzoeken tot verdergaande toepassing van automatisering van gegevensverwerking in Dennenoord en het uitbrengen van adviezen hieromtrent aan de direktie. De gegevens van de salaris- en financiële administratie worden reeds automatisch verwerkt bij het computerservicebureau Centraal Beheer – CEA te Apeldoorn.
Ma een oriënterende fase, waarin gesproken is over de mogelijke aanpak en na informatie ingewonnen te hebben over automatiseringsaktiviteiten bij andere ziekenhuizen, heeft de stuurgroep onderzocht welke gegevensverwerking in aanmerking komen voor automatisering. Uit dit onderzoek is gebleken dat het automatiseren van de administratieve verwerking van patiëntengegevens (algemene gegevens, afwezigheidsdagen, overplaatsingen e.d.), fakturering en statistiekwerk is tijdrovend en beperkt. Door deze gegevensverwerking te automatiseren, bestaat de mogelijkheid een grote verzameling gegevens snel beschikbaar te hebben t.b.v. verschillende doeleinden.
Hiermee kan in de toenemende behoefte aan deze informatie, zowel in- als extern op doelmatige en doeltreffende wijze worden voorzien, terwijl deze gegevens tevens kunnen dienen als basis voor verdergaande automatisering.
Een ingestelde projektgroep heeft de mogelijkheid hieromtrent nader onderzocht en de stuurgroep positief geadviseerd. Op grond hiervan heeft de stuurgroep de direktie geadviseerd de verwerking van patiëntengegevens te automatiseren door toepassing van het systeem IBM 34. De keuze voor deze komputer is mede gebaseerd op de goede ervaringen van Bloemendaal en Vogelenzang met dit systeem, waardoor Wolfheze hiervoor eveneens heeft gekozen.
De stuurgroep stelt zich voor een werkgroep in te stellen die zich gaat bezighouden met de organisatorische opzet en de invoering van het systeem. Hierbij zullen de gebruikers worden betrokken. Aan voorwaarden van privacy dient te worden voldaan en afgezet tegen de bestaande situatie, mogelijk te worden verbeterd. Het laat zich aanzien dat deze verdergaande automatisering geen ingrijpende konsekwenties heeft ten opzichte van de personeelsbezetting en de organisatie.
De stuurgroep zal u over de invoering van het systeem en de verdere uitbouw van de automatisering in Dennenoord blijven informeren.
Mocht u vragen hebben over de automatisering van gegevensverwerking in Dennenoord, dan kunt u altijd kontakt opnemen met de leden van de stuurgroep.

P. Swam

Sociale uitkijkpost

blz. 6 – Verpleegkundigen kiezen – Vakgroepbestuur

Naar een verpleegkundige vakgroep

Verpleegkundigen en ziekenverzorgenden kiezen hun vakgroepsbestuur

blz. 7 – Bijen houden, boeiende hobby – Informatie over hepatitus B – Kiekeboe

Informatie over hepatitus B

blz. 8 – Kaart- en sjoelwedstrijden

blz. 9 – Trefcentrum de Kimme

Van het Trefcentrum de Kimme

Operette ‘Gräfin Mariza’ van Emmerich Kálmán

Opvoering van het toneelstuk ‘En ik dan?’ van Annie M.G. Schmidt

Zuidlaardermarkt

Een week voor de Zuidlaardermarkt werd over ‘Radio Dennenoord’ een prima idee bekend gemaakt. Een groep mensen van de therapie Molenmeer, wilde op het terrein van Dennenoord een geldinzamenling houden en van de opbrengst op de Zuidlaardermarkt een pony met wagentje kopen.
De geldinzamenling werd gehouden en bracht f 1191,35 op.
Op de Zuidlaardermarkt werd een pony en tuig gekocht en van een particulier een prachtig wagentje. Op vrijdag 2 oktober werd de pony en het wagentje op feestelijke wijze aangeboden aan Eikenstein.
Alle bewoners van Eikenstein danken de gevers hartelijk.
Vanaf nu zullen we regelmatig de pony met- of zonder kar over het terrein zien wandelen.

blz. 10 – Voedingscursus

blz. 11 – Rien Tang nu Doctor Tang

Rien Tang nu Doctor Tang

Velen kenden hem als Wika Tang, Ds. Tang en nu als Doctor Tang

Op donderdag 21 oktober 1982 promoveerde aan de rijksuniversiteit in Utrecht, tot Doctor in de godgeleerdheid, Marinus J. Tang.
Vijftien jaar lang, van 1960-1975, toen Ds. Oosterhoff hem hier opvolgde, was hij als geestelijk verzorgen aan Dennenoord verbonden.
Met velen heeft hij in die jaren goede contacten en vriendschappen onderhouden; velen hebben hem gekend als Wika Tang, als Dominee Tang en vooral ook als Rien Tang.
Nu is dat dus geworden Doctor M.J. Tang en niemand die hem hier gekend heeft, verbaast zich daar echt over. Zoiets zat er in, het is fijn dat het er dan ook uitkomt.
Het is knap om zoiets te doen binnen vier jaar tijd naast een volledige baan als pastor en hoofd pastorale dienst in het Diaconessenhuis van Utrecht.
Een hartelijke felicitatie en een reis naar Utrecht waard!
Meedere Zuidlaarders waren er dan ook die middag in het Academiegebouw in Utrecht. Om te beginnen de beide paranymphen, helpers op de promotiedag. U herkent ze wel op de foto’s: de heer Bernard Franssens, halve dagen te vinden op de pottenbakkerij in Molenmeer en de heer A.J. Van der Munnik, voor veel dierenvrienden in Zuidlaren geen onbekende.
Alle drie zijn ze in rokkostuum, dat hoort er zo bij. De hoogleraren zijn in toga. In Utrecht kijken dan ook nog vanuit hun portretten tientallen oud-hoogleraren op je neer. En daar sta je dan, drie kwartier lang het dispuut over je proefschrift te voeren, tot de pedel – eenvoudig omdat het tijd is – er een eind aan maakt.

Het proefschrift heet: ‘Het apostolische werk in Nederland’ tegen de achtergrond van zijn ontstaan in Engeland en Duitsland.
Het gaat over de verschillende apostolische genootschappen die ons land kent. Een kleine groep Christenen, die in het Noorden redelijk sterk vertegenwoordigd is met kerken o.m. in Groningen, Hoogezand en Veendam. Er is vrij weinig over hen bekend (de laatste theologische dissertatie over hen dateert van 1876, ook die werd in Utrecht verdedigd).

Deze leemte is nu opgevuld. Ontstaan en geschiedenis, spiritualiteit, gedachtenwereld, dialoog, het is allemaal nu in dit boek te vinden.
Het is in de stijl van Rien Tang om dit gedaan te hebben. Altijd heeft hij zich geïnteresseerd in deze ‘geloofsgemeenschappen, die leven aan de rand van de traditionele kerken’. Zo noemt hij ze liever dan het onduidelijke woord ‘sekten’ te gebruiken. Hij gaf er hier indertijd al graag cursus over. Binnenkort vindt u zijn boek in onze bibliotheek.
Rien laat alle oude onbekenden hartelijk groeten.

Simon W.R. Polman

Mede namens mijn vrouw en kinderen wil ik graag allen hartelijk danken voor de belangstelling, attenties, enz. op de dag van mijn afscheid van Dennenoord.
Zo’n dag komt tenslotte met een sneltreinvaart op je af en dan is het voorbij.
We hebben geweldig fijne herinneringen aan veel zaken en personen.
Ik ben erg dankbaar voor het vele goede wat ik in uw midden heb mogen genieten.
Mijnheer Hoevenaar heeft mij toegewenst dat mijn levensfase na Dennenoord even rijk gevuld mag zijn, als de periode in Dennenoord.
Het begint er op te lijken.
De dagen vliegen om, maar toch zijn zeer velen mij onvergetelijk.
Het ga U goed lieve mensen.

J.v.d. Weyde

blz. 12 – Vleesaktie – Nieuwjaarsavonden

blz. 13 – 200 patiënten naar nieuw onderkomen

Ruim 200 patiënten naar nog nieuw onderkomen

Er is hard gewerkt en overgewerkt, om de grote verhuizing binnen Dennenoord rond te krijgen: binnen twee weken – tussen de 2e en 15e november om precies te zijn – moesten maar liefst 200 patiënten worden verhuisd.

Dat, dat gelukt is, is te danken aan de inzet van de betrokkenen, maar voor een belangrijk deel ook aan de goede voorbereiding, die resulteerde in een compleet draaiboek. Dat draaiboek hadden de betrokken afdelingsleiders in nauwe samenwerking met de heren Garst (hoofd Technische dienst) en Veenstra (hoofd Interieurverzorging) opgesteld.

Nasleep
‘De grote verhuizing is nu wel rond, maar het zal nog wel even duren voordat alles echt klaar is’, vertelt de heer Th. Veenstra. ‘Bovendien is er vooraf ook al heel wat werk verricht. Wanneer een bewoner verhuist, betekent dit onder andere ook dat alle kledingstukken moeten worden overgemerkt, dat de toekomstige woonruimte zonodig wordt aangepast en dat persoonlijke eigendommen ook moeten worden verhuisd. Om dit soort dingen te regelen, moet veel overleg gepleegd, met de Civiele dienst, het Timmerbedrijf, noem maar op.
‘Wat de inboedels betreft’, voegt hij er aan toe, ‘we hebben in eerste instantie alleen meegenomen wat één man kan dragen. De grotere zaken komen pas later aan de orde. De nasleep is dus groot en het zal nog wel wat tijd vergen, voordat iedere kast op de goede plaats staat en iedere lamp brandt.

Niet thuis
Niet alleen wat de inrichting betreft, zullen een aantal verhuisde patiënten zich nog niet helemaal thuis voelen. ‘Er zijn ook mensen die niet thuis horen op de plaats waar ze nu zitten’, vertelt de heer G.J. Westrik (blokleider van de blokken 2 en 3) in zijn functie van coördinator van het hele gebeuren.
‘In een aantal gevallen was het namelijk niet mogelijk vóór de verhuizing een definitieve beslissing te nemen over de plaats waar iemand het meest tot zijn recht zal komen. Om dit soort beslissingen niet te forceren – daar zijn ze tenslotte veel te belangrijk voor – wordt daar de eerstkomende tijd alle aandacht aan gegeven. Dit betekent soms, dat mensen nu tijdelijk zijn ondergebracht op een plaats, waarvan ze zelf het gevoel hebben er op achteruit te zijn gegaan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan iemand, die eerst een eigen kamer had en nu samen met anderen een zaal moet delen’.

Homogenisering
In de wandelgangen wordt veel gesproken over de grote verhuizing, alsof dit een op zichzelf staand gebeuren is. Een en ander is echter slechts een onderdeel van de homogenisering van de psychiatrische verzorging en van de voorstadia voor beschermende woonvormen. Daarnaast betekent dit, dat de indeling van de verpleeghuis-functie, wordt herzien.
Heel eenvoudig gesteld, betekent dit dat de patiënten die eenzelfde soort behandeling, begeleiding en/of verzorging nodig hebben, zoveel mogelijk samen zullen worden ondergebracht in een voor hen meest geschikte woonruimte. Dit, om een zo optimaal mogelijke behandeling, begeleiding en/of verzorging te kunnen geven.
Omdat de psychiatrische verzorging (voorheen gerontopsychiatrie genoemd) binnen Dennenoord nog verre van homogeen was, heeft de directie in 1981 een werkgroep in het leven geroepen, om alle gegevens van behandeling en verzorging van patiënten in kaart te brengen. In juni van dit jaar, werd naar aanleiding van het advies een directie-besluit (nummer 29) genomen.

Hoofdfuncties
In Dennenoord worden nu drie hoofdfuncties onderscheiden:

  • Behandeling
  • Verzorging
  • Wonen

Op het ogenblik wordt er hard gewerkt, die driedeling in praktijk te brengen. De betrokken blok- en afdelingsleiders zijn druk bezig met de verdere vormgeving van hun afdelingen.
Bij het ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne, was enige tijd geleden al een aanvraag voor verbouwing van Vredestein ingediend. In februari dit jaar kwam daarvoor de officiële toestemming. In mei werd begonnen met de verbouwing, die 1 november klaar zou zijn. Besloten werd toen die laatst datum meteen als startdatum van de verhuizingen ten behoeve van de homogenisering te nemen.
In dit kader werd besloten de Beukenhof en het Noorder Sanatorium Oost boven, te sluiten, omdat zij niet meer aan de gestelde eisen kunnen voldoen; Dennenhof zou een nieuwe functie krijgen.
Psychiatrische verzorging heeft nu alleen nog plaats in Vredestein, Zonneheuvel, Veldzicht en Parkzicht.

Andere woonvormen
Er zouden echter meer en andersoortige woonvormen nodig zijn om een ideale homogenisering door te kunnen voeren. De centrale gedachte achter alle veranderingen is namelijk, dat wie in Dennenoord niet meer hoeft te worden behandeld en om welke reden dan ook niet elders een goed en blijvend onderdak kan vinden, in Dennenoord moet kunnen zijn zonder dat er toch nog behandeling wordt voortgezet.
‘Zij van wie wij mogen verwachten, dat zij aan een zeker minimum aan begeleiding genoeg hebben en dat zij geleidelijk onafhankelijker van het instituut en zijn verzorging zullen worden, zullen allen in woningen kunnen worden gehuisvest’, zo schreef directeur patiëntenzorg H.G. de Olde in een nieuwsbrief van dit jaar. ‘Maar ook wie nog wel een behoorlijke begeleiding nodig heeft en die waarschijnlijk – door de aard van de aandoening of door ouderdom – op den duur afhankelijker zal worden, zou nog best in een huis op zijn plaats zijn en nog niet op een groot paviljoen behoeven te zijn aangewezen, mat alle gevolgen van dien’.
Weliswaar zijn er socio-woningen binnen en buiten het ziekenhuisterrein aangevraagd, maar de meest geschikte outillage voor alle betrokkenen is nog niet aanwezig. Vandaar nu, dat besloten is in het Sanatorium, Dennenhof en Lagerhout, mensen onder te brengen, die in aanmerking komen voor vormen van beschermd wonen als de net genoemde socio-woningen.

Al met al moet er dus nog heel wat gebeuren voordat alle patiënten van Dennenoord in de voor hen meest geschikte woonvorm zijn ondergebracht.
De grootscheepse verhuizing was nog maar een klein stapje in die richting. . . .

blz. 14 – Energie besparen: noodzaak!

blz. 15 – Puzzel van de maand – Wist U dat. . . . – Advertentie – Oplossing puzzel oktober

blz. 16 – Mutaties – Kerkdiensten – Zestigplussers

Kerkdiensten

    • 5 december 1982, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
    • 12 december 1982, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
    • 19 december 1982, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
    • 25 december 1982, 9.45 uur, Eerste kerstdag: Ds. W.M. van Lynden
    • 26 december 1982, 9.45 uur, Tweede kerstdag: Ds. S.W.R. Polman, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman

Eucharistieviering in de Kimme

  • Donderdag 2 december 1982 om 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers.
  • Woensdag 22 december 1982 om 15.30 uur, (kerstfeestviering): Pastoor F. Sleegers.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.