Header - Personeelskrant DNO

1983-01 – Personeelskrant Dennenoord – 11e Jrg. No. Januari

blz. 2 – Sociale uitkijkpost – Aanwinsten bibliotheek

blz. 3 – Sociale uitkijkpost

blz. 4 – Bloemschikcursus een succes

blz. 5 – Sociale uitkijkpost – Oplossing puzzel – Eerste bewoners Beukenlaan – Cabaretavond in de Kimme

Sociale uitkijkpost

Eerste bewoners Beukenlaan

Op 10 januari 1983 was het zover:
Na een betrekkelijk korte voorbereiding konden een drietal bewoners van Akkerhoven als eersten een gewoon woonhuis in een gewone straat betrekken. Voor deze bewoners was dit een hele stap: enigen hebben zeer lang op het Dennenoordterrein gewoond en vragen als ‘Hoe houden we contact met onze kennissen op Dennenoord’ en ‘Hoe vaak moeten wij hierna nog verhuizen’ werden rap gesteld. Nochthans zijn de allereerste indrukken buitengewoon positief. Wij hopen:

  • op een snelle integratie in de buurt;
  • dat op korte termijn meer van dergelijke projecten kunnen worden gestart.

Bewoners Beukenlaan 48
mentoren

Cabaret-avond in de Kimme

blz. 6 – Wie op een koopje uit is . . . .

blz. 7 – Lezers schrijven – Jubileum J. Postma

SOCIAAL CRITERIUM

Graag wil ik naar aanleiding van het artikel van de leerlingen van de S III groep enkele opmerkingen kwijt. De directie reageerde reeds op een aantal door hen gewraakte zaken. Toch meen ik dat op een essentieel punt nog één en ander opgemerkt dient te worden. Als ik de leerlingen goed heb begrepen, vragen zij vooral aandacht voor het ‘resultaat’ van de vrij ingrijpende overplaatsing. Ik neem aan dat zij goed op de hoogte zijn van de wijze waarop de besluitvorming met betrekking tot de funktie psychiatrische verzorging heeft plaatsgevonden. Het directiebesluit 29 en de uitvoering van dit besluit zijn vooral op basis van het resultaat van de werkgroep geronto-psychiatrie tot stand gekomen. (In deze werkgroep zaten overigens nogal wat verpleegkkundigen). De in de nota verwoorde criteria hebben geleid tot een indeling die, blijkens haar reaktie, de verpleegkundige toets van de S III groep niet doorstaan. Terecht stelt de S III groep dat de mensen niet enkel een somatisch wezen is, en dat derhalve een indeling op basis van een dergelijke reduktie van de mense, die mens niet in zijn waarde laat. Echter, de ADL-normering, die vooral leidraad is geweest bij de onderverdeling van de klimaten van de P.V.-funktie is zeker geen zodanige reduktie.
Toch spreekt het artikel mij aan, en wel om een andere reden. Er is bij de homogenisering (dus niet enkel bij de P.V-funktie) gewerkt met de items behandeling en bejegening als de belangrijkste criteria. Daarbij is geen, of in ieder geval te weinig, rekening gehouden met het ‘resultaat’ van de indeling. Namelijk een groep mensen die in sociaal opzicht, levenservaring en algehele belangstelling, totaal heterogeen kan zijn, en dat meestal ook is. Het is m.i. daarom ook des te begrijpelijk dat de S III groep, ook nadat zij in alle opzichten hadden meegewerkt aan dit ‘resultaat’, zij met dit ; resultaat’, toch niet erg gelukkig zijn. Te minder denk ik, dat geldt in elk geval wel voor mij, omdat de overplaatsing in november die groep mensen trof die hier zeer lange tijd, dan wel altijd, zullen blijven. Ik meen dat kritiek op dit punt terecht is. Maar al te gemakkelijk schijnen we door behandeling en bejegening als prioriteit nummer één ten behoeve van de indeling te gebruiken en te vergeten, dat bij wonen en verzorgen soms andere prioriteiten kunnen gelden. Hieraan is de stafbespreking patiëntenzorg en in de blokstaf van de blokken II en III de nodige aandacht besteed. En we zijn het er over eens dat dit groeiende inzicht dient betrokken te worden bij de evaluatie die op dit moment gepleegd wordt naar aanleiding van de omvangrijke overplaatsingen van november 1982. Het sociale criterium wat op uiteraard een legitieme criterium is, dient meer aandacht te krijgen bij overplaatsingen, vooral van die mensen die zelf nauwelijks voor hun rechten kunnen opkomen.
Al met al, meen ik dat we hier toch met elkaar zoiets als een ‘blinde vlek’ aan het ontdekken zijn. En dat werkt verhelderend en kan zeker geen kwaad ten behoeve van de patiëntenzorg in 1983.

Gert Westrik
blokleider

De heer J. Postma 25 jaar in dienst van Dennenoord

Op 1 februari 1983 is dhr. Postma 25 jaar in dienst van Dennenoord. Hij solliciteerde naar de funktie van tuinknecht, maar werd aangesteld als werkmeester en deze titel heeft hij altijd waar kunnen maken. Van zijn vakmanschap hebben vele verpleegden profijt gehad, maar ook de stagiaires van de B-opleiding e.d. Naast tuinonderhoud, is er ook een kwekerij ontstaan, zijn belangstelling voor en kennis van het vak, brachten hem ertoe. Als therapeut zag hij de grote waarde van de kwekerij. Om met een voortdurend wisselende groep mensen, therapeutisch bezig te zijn en daarbij het ritme van de seizoenen te volgen in rooien, stekken en planten, vraagt een volledige inzet. Vele die bij hem werkten, hielden er een hobby aan over en weer anderen hadden elders profijt van de opgedane ervaring. Was het nu de vakman of de arbeidstherapeut, of is het andersom, ik weet het niet. Maar één ding is wel duidelijk: hij is het allebei. Hij blijft en staat met beide benen op de grond, maar is zelf toch zeer overtuigd van de waarde van zijn werk voor de patiënten. En die overtuiging delen we met hem. Een heel gezellige dag toegewenst dinsdag 1 februari 1983.

R. Visser

J. Postma

blz. 8 – Grote klaverjas- en sjoelwedstrijden

blz. 9 – Lezers schrijven. . . .

blz. 10 – Voedingscursus – Specht

blz. 11 – Zuidlaarder Amateur Artiesten Show

Zuidlaarder Amateur Artiesten Show

Willy Emmerink (gitaar) en Foppe Walters (dwarsfluit)

Barbara en Harry Jelijs

blz. 12 – Excursies

blz. 13 – Puzzel voor de maand januari

Puzzel voor de maand januari

blz. 14 – Excursie naar de Heinekenbrouwerij

blz. 15 – Aanschaf caravan S.O.P.

blz. 16 – Mutaties – Te koop aangeboden – Kerkdiensten – Orgelconcert

Kerkdiensten

  • 6 februari 1983, 9.30 uur: Ds. J.W. Vlaanderen; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 13 februari 1983, 9.30 uur: Ds. W.M. van Lynden; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 20 februari 1983, 9.30 uur: Ds. B. Oosterhoff; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 27 februari 1983, 9.30 uur: Ds. S.W.R. Polman; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman

Eucharistieviering in de Kimme

  • Donderdag 3 februari 1983, 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers

Orgelconcert in de Ontmoetingskerk

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.