Header - Personeelskrant DNO

1983-02 – Personeelskrant Dennenoord – 11e Jrg. No. Februari

blz. 2 – Bibliotheek

blz. 3 & 5 – O.R. verkiezingen

O.R. VERKIEZINGEN OP 9 MAART 1983

De kandidaten zijn:

De komende maand is er een mogelijkheid om enige O.R.-leden te kunnen kiezen volgens het nieuwe reglement.
Zoals bekend, heeft dit orgaan met het gehele instituut waar wij werkzaam zijn, erg veel mede te beslissen, of van een goed advies te voorzien.
Het is daarom erg zinvol, dat er leden in komen die vanuit verschillende achtergronden zich met deze zaken bezig gaan houden en er over kunnen meepraten en beslissen.
Om deze reden heb ik mij namens mijn vakorganisatie laten candideren.
G. Kroezen

Mijn naam is Annie Sluring.
Twee en half jaar werk ik op Dennenoord en inmiddels ben ik derde-jaars leerling B-verpleegkundige. Sinds anderhalf jaar funktioneer ik binnen de K.L.O. en de L.L.K., hierdoor en door wat ik in mijn werk tegenkom, zie ik dat er niet alleen veel om ons heen gebeurt.
Dingen waar de O.R. kritisch mee bezig is, dingen die mij niet alleen boeien, maar waarvan ik zeg: ‘Ik ben bereid om tijd en energie te stoppen in het werk van de O.R., vandaar dat ik mij verkiesbaar heb laten stellen voor de O.R.-verkiezingen van 9 maart 1983.

Mijn naam is Peter Mijnheer, 38 jaren, gehuwd en 3 kinderen.
Sinds 1966 werkzaam in Dennenoord. Begonnen als medisch instrument maker/fotograaf, thans een aantal jaren werkzaam in het Medisch centrum.
Heb samen met een ander personeelslid gedurende zo’n tien jaar de huidige S.OP. van de grond geholpen, alsmede het (ook nu nog functionerende) personeelsblad (1968-1978).
Voelde me altijd betrokken bij het ‘wel en wee’ van Dennenoord.
De O.R. is voor mij de gelegenheid om weer actief mee te werken aan het ‘wel en wee’ binnen de poorten van het zo veranderde Dennenoord.

De ABVA/KABO en de O.R.-verkiezingen

9 maart zijn er weer ondernemingsraadverkiezingen. Tussentijdse weliswaar, om inmiddels 2 lege plaatsen op te vullen. Het zullen de eerste verkiezingen zijn die volgens het nieuwe reglement plaatsvinden en dit betekent dat het oude systeem van de kiesgroepen n iet meer bestaat. Dit kiesgroepensysteem was niet altijd democratisch. Relatief kleine groepen personeelsleden hadden relatief veel invloed. De ABVA/KABO-fraktie, heeft er veel aan gedaan om deze open kandidaatstelling te realiseren.

Een ondernemingsraad is het gekozen orgaan van de werknemers om over belangrijke zaken met de directie te overleggen. Overleggen kan op veel manieren. De ABVA/KABO is voorstander van een aktief overleg, waarin O.R.-leden ook zelf initiatieven nemen om tot verbetering te komen van de werkomstandigheden en de werknemersbelangen. Bij voorkeur op basis van goed vertrouwen en wederzijdse inspanning, maar waar nodig ook gebruik te maken van de speciale bevoegdheden die de ondernemingsraad heeft.
We hebben 2 ambitieuze kandidaten met deze verkiezingen.

De eerste is Wiebe Looyenga, verpleegkundige op de Bosrand. Wiebe zit als sekretaris in het afdelingsbestuur van Zuidlaren van de ABVA/KABO. Bovendien in het bestuur van de FNV afdeling Oostermoer en is plaatsvervangend lid van de WSW-commissie Oostermoer.

Jaap Last werkt sinds een jaar als verpleegkundige op Dennenoord (Veldzicht) en was in zijn leerlingentijd al eens sekretaris van een O.R. in Delft. Bovendien heeft hij geruime tijd in het Hoofdgroepsbestuur Gezondheidszorg van de ABVA/KABO zitting gehad, de direkte achterban van onze CAO-onderhandelaars. Ook hij zit in het afdelingsbestuur Zuidlaren.

Zij willen zich inzetten voor verscheidene zaken. Allereerst het werkoverleg aan de basis. Hoewel de reorganisatie een noodzaak was, gezien de verouderde strukturen, kan deze alleen maar slagen als werkelijk gestalte gegeven wordt aan het werkoverleg op de werkvloer. Deze mag niet dienen om alleen maar de ‘orders’ van hoger hand naar beneden door te geven. Dit is typisch een O.R.-taak. Ook de dreigende inkrimping heeft hun zorg. De ondernemingsraad moet h.i. besluiten tot het instellen van een commissie arbeidsplaatsen, om de komende situaties goed voorbereid het hoofd te bieden en het standpunt ‘geen gedwongen ontslagen’ ook werkelijk hard te kunnen maken.
Meer aandacht behoeft de invoering van de ARBO (arbeidsomstandigheden)wet en het emancipatiebeleid op Dennenoord. Het overleg in de O.R., nu teveel gedomineerd door al genomen stappen van de directie en dus te laat inschakelen van de O.R., dient verbeterd te worden.

Ga op 9 maart 1983 in ieder geval stemmen. De O.R. is uw stem in de organisatie. Maak hier gebruik van en stel de door u gekozen leden verantwoordelijk voor hun daden.
De ABVA/KABO is een vakbond voor werknemers bij de overheid en in de particuliere gezondheidszorg. Zij is aangesloten bij de FNV en verreweg de grootste vakbond in Nederland. De ABVA/KABO is algemeen, wat betekent dat zij in haar opstelling niet gehinderd wordt door enige politieke of levensinhoudelijke overtuiging. Ieders belangen, moslim of gereformeerd, liberaal of socialist, worden behartigd. De ABVA/KABO is een van de belangrijkste partners van het CAO-overleg en strijdt hier voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

Voor meer informatie:

  • Wiebe Looyenga, de Bosrand, tst. 533
  • Jaap Last, Veldzicht, tst. 234

blz. 4 – Bijen houden

blz. 6 & 7 – Aktiviteiten begeleiding

Overgenomen uit maandblad Aktiviteitensektor, januari 1983

Aktiviteitenbegeleiding moet bijdragen aan fundamentele ommekeer in de patiëntenzorg

blz. 8 & 9 – Geslaagde feestavond

GESLAAGDE FEESTAVOND

Op 28 januari 1983 was het dan zo ver. Ingeleid door (de) direkteur Hoevenaar, met een speech, waarin het op te voeren toneelstuk vergeleken werd met ‘Dallas’ van de T.V. (vooral de leiding), heb ik als genodigde, de indruk gekregen, overigens wel achteraf, dat er misschien een verkeerde souffleur aan meewerkte of dat hij een ander toneelstuk in handen had.
Ondanks een andere mening over de toch wel goed opgevoerde klucht, kan ik, eerlijkheidshalve zeggen, dat het bij de meesten van de aanwezigen in goede aarde viel.
Mede om het feit dat men zich kon spiegelen in deze, werd er soms warempel hardop gelachen. Na het toneelstuk ‘Met Bacchus op je hielen’, kon men dus zich nu laten voorzien van vloeibaar vocht en de door de keuken Grieks geserveerde sla’s.
In de romantische sfeer, waarin de muziek beslist een goede toon aangaf, werd er driftig gedanst, gehost en rustig geluisterd naar hetgeen je werd aangeboden. Persoonlijk ben ik niet tot het laatste gebleven, want de één heeft nu eenmaal meer energie dan de ander en bij de één blijft Bacchus wat langer aanwezig dan bij de ander. Wat bij mij achterbleef, was dit, dat het een zeer geslaagde avond was en dat de S.O.P. op deze manier geen souffleur nodig heeft.
Hartelijk dank!

Een feestganger

blz. 10 – Voetbal

blz. 11 – Patiënten vertrouwenspersoon

Patiënten-vertrouwenspersoon Puck Mellema:

‘Als patiënten-vertrouwenspersoon sta ik naast de patiënt en ga aan de slag voor de patiënt, ongeacht of hij of zij gelijk heeft’

Dit is het eerste wat Puck Mellema zegt als we haar vragen wat we ons moeten voorstellen bij een patiënten-vertrouwenspersoon (P.V.P. zegt ze zelf). Sinds 1 oktober van 1982 werkt zij als PVP-er op Dennenoord en zeven collega’s van haar in psychiatrische ziekenhuizen elders in het land. Daarvoor kende de psychiatrie – bij wijze van proef – zogenaamde ombudslieden. In tegenstelling tot de PVP-ers, werkten zij echter biet voor één van de partijen. Zij probeerden een onafhankelijke uitspraak te doen bij verschil van mening. Omdat de mening van de klagende patiënt het werk van de PVP bepaalt en niet de opvattingen van behandelaars en directie, is de PVP niet in dienst van het ziekenhuis waar hij of zij werkt. Werkgever is in dit geval de Stichting Patiënten-vertrouwenspersonen Geestelijke Gezondheidszorg in Utrecht, die de PVP-ers ook betaalt (van een gedeelte van de verpleegprijs dat hiervoor beschikbaar is gesteld).

Veel mensen zien
In de korte tijd dat Puck als patiëntenvertrouwenspersoon op Dennenoord functioneert, heeft ze geprobeerd zo veel mogelijk mensen te zien. ‘Want’, zo redeneert ze, ‘als mensen je al eens hebben ontmoet, komen ze gemakkelijker naar je toe’.
De patiëntenraad heeft een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van Puck op Dennenoord. Zo heeft ze onder andere met leden van die raad alle afdelingen bezocht, vooral om zo veel mogelijk patiënten te zien. ‘Ik ga ook nu nog veel op stap’,  vertelt ze. ‘Als ik dat namelijk niet doe, is de drempel om mij op te zoeken denk ik te hoog. Daarom ben ik dan ook regelmatig te vinden bij allerlei activiteiten en bij koffie- en thee ontmoetingen. Een passant klampen mensen je dan aan en heel vaak leidt dat dan tot de afspraak voor een gesprek’.

Klachtenbemiddeling
Klachtenbemiddeling, vormt de hoofdmoot van het werk dat Puck Mellema op Dennenoord doet. ‘De behandeling van klachten verschilt nogal’, vertelt ze. ‘Er zijn klachten, die je met één telefoontje in vijf minuten kunt oplossen. Er zijn echter ook, die wel zes weken tijd vergen’.
Daarnaast doet de PVP aan informatie-verstrekking, ofwel aan het antwoord geven op vragen die bij een patiënt leven. Ook komt het nogal eens voor dat een patiënt eens een vertrouwelijk gesprek wil hebben. Niet, omdat er echte klachten zijn, maar alleen om eens lekker stoom af te kunnen blazen tegenover iemand, die het vertelde nooit tegen je zal gebruiken.

Proces-signalering vergt meer tijd. ‘Dat houdt in, dat je veel klachten over één onderwerp bundelt en daarmee aan de slag gaat’, aldus Dennenoord’s PVP. ‘Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld de interne verhuizing/overplaatsing en het patiënten-geldenbeheer. Dit zijn vaak zaken, die mensen wel kwijt willen, maar waarover ze individueel geen klacht durven in te dienen.
Tot slot zijn er dan nog klachten over de behandeling die patiënten niet geschikt vinden voor zichzelf of ze hebben kritiek op de uitvoering daarvan.

Conflict-situatie
‘Door mijn plaats hier op Dennenoord, zit ik eigenlijk constant in een conflict-situatie’, zegt Puck, die via de B-verpleging en de opleiding en ervaring als maatschappelijk werkster, PVP werd.
‘Maar ik besef hoe nodig het is, dat iemand patiënten terzijde staat en ik heb er lol in zo iemand te zijn. Nadeel van mijn baan is, dat het een éénmanspost is en je niet met een collega kunt bespreken wat hij of zij van een bepaalde probleem-behandeling vindt’.
Daarom vindt ik het heel plezierig en ook goed, dat ik na vier dagen werken hier, één dag in de week naar Utrecht ga, waar ik dan alle acht patiënten-vertrouwenspersonen ontmoet.

Nettie van Doorn

De patiënten-vertrouwenspersoon op Dennenoord, Puck Mellema, is van maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 16.00 uur te vinden in kamer 118 in de Kimme.
Telefonisch is zij daar bereikbaar onder nummer 461, oproepnummer 1217.

blz. 12 – Ponypark

blz. 13 – Beroepsindentiteit

Beroepsidentiteit – Beroepsuitoefening

Hobby-beurs

Arbeidskundig

Vijfentwintig jaar geleden is dhr. J. v.d. Hoek zijn loopbaan begonnen in de verpleging. Hij werkte in het Zuiderpaviljoen en had zijn kamer in Parkzicht. Als leerling was je intern en sliep je in het paviljoen waar je werkte, tenminste zoveel mogelijk.
In 1961 is hij bij de arbeidstherapie gekomen en is na een aantal jaren terecht gekomen op de weefzaal. hij heeft zich dit vak eigen gemaakt door allerlei cursussen te volgen om zo optimaal te kunnen werken. Dit bleek ook wel, uit de inkomsten, die men had in die jaren. Zo verkocht men in 1964 aan particulieren voor een bedrag van f 3.999,50 en aan Dennenoord voor f 1.576,62.
Hij is nu ongeveer twintig jaar op de weefzaal werkzaam, maar de tijd stond ook hier niet stil. De dweilen en andere stoffen zijn al lang ingeruild voor iets anders. Ook heeft hij een cursus kantklossen gedaan en velen hebben dit van hem geleerd. Het vak weven staat nog steeds centraal en om in vaktermen te sprekekn: het is nog steeds schering en inslag.
Een goede dag toegewenst.
R. Visser

Dankbetuiging

Mede namens mijn kinderen wil ik u danken voor uw medeleven, na het overlijden van mijn man en vader,

Herman Meerman

Uw hulp en steun heeft ons gesterkt in deze moeilijke tijd.

W. Meerman-Imanse

blz. 14 – Puzzel

PUZZEL VOOR FEBRUARI 1983

Cursus ‘Omgaan met medemensen’

Oplossing van januari

Veel gelukwensen voor jubilaris Postma

blz. 15 – Trefcentrum de Kimme

Van het Trefcentrum de Kimme

Gevraagd: vrijwillige medewerkers op de afdelingen

Vanuit de verschillende afdelingen waar veel bejaarde mensen verblijven, is de vraag naar voren gekomen om met vrijwillige medewerkers te gaan werken.
Bewoners hebben soms behoefte om een eindje te wandelen of om naar het dorp te gaan. Dit kan vaak niet doorgaan. Ook kan men vrijwillige medewerkers gebruiken om in de huiskamer samen met de bewoners spelletjes te doen of een krant/boek voorlezen. Bewoners begeleiden naar aktiviteiten in de Kimme is ook een mogelijkheid.
Kortom er zijn genoeg gezellige dingen te doen op de afdelingen. Voor opgave en informatie bellen naar het Rekreatiewerk, Frans Diemers, tst. 223 en Hanny Nieuwenhuizen, tst. 229.

Toneelvoorstelling

S.O.P. koopt caravan niet!

‘Christelijke instellingen: Verleden of toekomst?’

De kortingscommissie

Dankbetuiging

Bij dezen wil ik graag allen, die mijn afscheid op 31 januari 1983, in intieme kring, tot een vreugdevolle dag hebben gemaakt, hartelijk bedanken.
Het was overweldigend.

Fam. A. Holt,
Zwarteweg, Tynaarlo

blz. 16 – Mutaties – Kerkdiensten – Orgelconcert

Kerkdiensten

  • 6 maart 1983, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 13 maart 1983, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 20 maart 1983, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 27 maart 1983, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman

Orgelconcert in de Ontmoetingskerk

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.