Header - Personeelskrant DNO

1983-08 – Personeelskrant Dennenoord – 11e Jrg. No. September

blz. 2 – Yoga cursus – Sociale uitkijkpost – Bibliotheek

SOCIALE UITKIJKPOST

YOGA CURSUS

blz. 3 – Open brief – Personeelskrant

Ingezonden

OPEN BRIEF AAN DE DIRECTIE DENNENOORD

Geachte heren,

Sinds vorig jaar de A-1 unit van het Zuiderpaviljoen-Oost gesloten werd, waardoor gesloten plaatsen voor de A.K.P. verloren gingen, worden wij steeds vaker geconfronteerd met steeds moeilijker te hanteren situaties.

Herhaaldelijk komt het voor dat op de gesloten afdeling méér mensen geplaatst worden, dan gepland zijn. Daardoor slapen patiënten soms gedurende enkele weken in een (open) separeer.
Een overbed wordt zo een (vrijwel) continu bezette plaats. Door de druk tot opname op de gesloten afdeling, worden geregeld mensen te vroeg overgeplaatst naar de besloten afdeling. Voor de betrokken patiënten zelf, geen goede zaak, maar ook de werkdruk voor de verpleegkundigen die steeds zwaarder begint te wegen. Immers, tegelijkertijd wordt er bezuinigd op de personeelsbezetting, waardoor er op de besloten afdelingen nu 5 dagen per week, met 1 vroege dienst wordt gewerkt.
Uiteindelijke aanleiding tot het schrijven van deze brief, was wel de situatie zoals wij die meemaakten op 11 augustus 1983. Sinds medio juli 1983, was er een gesloten afdeling van het hospitium op de separeergang van Eikenstein. Ongetwijfeld een gevolg van de sluiting van de A-1 unit, waardoor er te weinig gesloten plaatsen op Dennenoord aanwezig zijn.
Op 11 augustus 1983 ‘s  morgens, werd er plotseling besloten dat deze separeergang niet meer als gesloten hospitium gebruikt mocht worden. ’s Middags om kwart voor drie werd ons medegedeeld dat de patiënten die op die gang verbleven, daar voor vier uur die middag, weg moesten zijn. Men heeft weinig inlevingsvermogen nodig, om te realiseren wat de gevolgen van dit zo plotselinge besluit waren. Zoals: wij werden genoodzaakt om patiënten op te nemen die niet geïndiceerd waren voor de A.K.P. Het binnen zo korte termijn overplaatsen, maakte het onmogelijk om de patiënten die overgeplaatst werden en de patiënten van de groep waar zij in kwamen, te begeleiden. Patiënten waarvan al bekend was, dat zij binnenkort overgeplaatst zouden worden en die daarnaar toe begeleid waren, moesten diezelfde middag, acuut overgeplaatst worden.
Dit alles zonder enig overleg.
Het gevolg was een bijzondere onrust, zowel ’s avonds, als s’ nachts. Voor ons was het moeilijk om in een dergelijke situatie mensen te helpen en bij te staan.
Wij vragen ons af, waarom een dergelijk besluit met zo ingrijpende gevolgen, op zo’n korte termijn genomen werd. Had de directie niet enig overleg vooraf kunnen plegen? Het zomaar, zonder enig overleg, creëren van situaties maakt het voor ons steeds moeilijker – zo niet onmogelijk – om ons beroep uit te oefenen. Wij zien onze motivatie tot het uitoefenen van ons beroep en ons vertrouwen in de directie dalen.
Wij vragen u om duidelijkheid over het gevoerde en het te voeren beleid. Om inspraak bij het beleid aangaande de A.K.P. Met andere woorden: geen éénrichtingsverkeer zoals nu weer eens het geval was.
In afwachting van uw antwoord.

Hoogachtend, verpleegkundigen A.K.P.
Herman Anema
Jennie van Beusekom
Jeltje Bokma
Karina Bos
Peter Buytendorp
Sonja Deterink
Gea van Dijk
Tonnie Dijkman
Roel van der Hoek
Anita Jager
Ytje Jensema
Bert Kremer
Harry van der Laan
Anneke Lambeck
Annegino Marsman
Clara Messchendorp
Johanna Mulders
Peter Post
Elly Schoenmaker
Jannie Venema
Jan de Vries
Ine Roelofs

blz. 4 – Voor U geknipt – Jubileum Veenstra

MOGELIJK APPARTEMENTEN IN SANATORIUM DENNENOORD

Van een onzer verslaggevers
ZUIDLAREN – Het is niet uitgesloten dat in het sanatorium van het psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord in Zuidlaren, in de volksmond beter bekend als het ‘Noorder Sanatorium’ of het ‘Blauwe paviljoen’, appartementen komen. Er worden voorbereidingen getroffen voor een marktonderzoek om de haalbaarheid te peilen. Vallen die positief uit, dan kunnen de onderhandelingen met een serieuze gegadigde voor het pand starten. Dat zegt de heer H. de Olde, directeur patiëntenzorg van Dennenoord.

Zoals gemeld komt bij de uitvoering van de plannen van Dennenoord het paviljoen in de loop van 1984 leeg. Eerder zijn de mogelijkheden al onderzocht om het pand gereed te maken voor huisvesting van de Staf van de vierde Divisie, die nu nog in Harderwijk is ondergebracht. Die plannen zijn echter van de baan.
Het gebouw werd in 1936 opgeleverd. Het is gebouwd naar een ontwerp van de Groninger architect E. Reitsma. De ontruiming is gebaseerd op de verwachting, dat de plannen van Dennenoord om elders te bouwen gerealiseerd worden. De heer de Olde hoopt in de loop van de maand meer zicht te krijgen op de haalbaarheid. Het wachten is nog op een advies van het college Ziekenhuisvoorzieningen. De Inspectie voor de Volksgezondheid en de provincies Drenthe en Groningen hebben inmiddels positief gereageerd.

Exterieur van het ‘Noorder Sanatorium’ in Zuidlaren.

DANKBETUIGING

Met dank aan allen die ons 30 juni 1983, bij mijn afscheid van Dennenoord een onvergetelijke dag hebben bezorgd.
Verder wensen wij een ieder een goede tijd en sterkte met de werkzaamheden.

Met vriendelijke groeten,
Familie Veenstra

blz. 5 – Trefcentrum de Kimme – RAPC Open dag

NIEUWS UIT HET TREFCENTRUM DE KIMME



TE KOOP AANGEBODEN

TE HUUR AANGEBODEN

RAPC HOUDT OPEN DAG OP 13 OKTOBER 1983

Speciaal voor belangstellenden van Dennenoord, organiseert het regionaal advies- en plaatsingscentrum (RAPC) op donderdag 13 oktober 1983 een open dag.

‘Het functioneren van het RAPC roept juist in eigen Dennenoord geledingen, nogal eens wat vragen op’,  zegt RAPC-hoofd Wim Bloemers. ‘Daarom leek het ons goed eens wat meer over ons werk te vertellen en te laten zien’.

Advies, consult en hulp
‘Het regionaal advies- en plaatsingscentrum, biedt een continue mogelijkheid tot advies, consult en hulp aan potentiële patiënten en verwijzers in- of buiten het verzorgingsgebied van het ziekenhuis. Tevens is het RAPC belast met de plaatsing en overplaatsing van patiënten in Dennenoord’, staat in de inleiding van het handboek betreffende het functioneren van het RAPC dat op stapel staat. Wat dit in de praktijk betekent, zal worden toegelicht op de open dag. Ook zal er uitvoerig worden ingegaan op de functies van het secretariaat, het team en het hospitium van het RAPC en op de uitgangspunten die er worden gehanteerd.
‘Om de inleidingen en rondleidingen, die we willen organiseren, af te kunnen stemmen op de interesses van de bezoekers van de open dag, willen we graag van te voren weten wie er komen’,  zegt Wim Bloemers. ‘Vandaar ook de invulstrook onder dit artikel’.
Wat de 13e oktober betreft, het is de bedoeling een ochtend-programma én een (zelfde) middag-programma te maken. Dit, om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen, te komen. Na ontvangst van de ingevulde strook (voor 1 oktober 1983) zal een uitgebreid programma worden toegezonden.
Voor de goede orde: het ochtend-programma is gesteld van 9.30-11.30 uur. Het middag-programma van 15.00-17.00 uur.

blz. 6 – S.O.P.

blz. 7 – Automatisering – 60+ – The story of little Dumpy

AUTOMATISERING

Met betrekking tot de voortgang van de automatisering, kunnen wij u meedelen dat alles volgens schema is verlopen. In juli 1983 is het IBM systeem-34 geïnstalleerd, waarna de medewerk(st)ers van de patiëntenadministratie, met behulp van een uitzendkracht, het patiëntenbestand in het systeem hebben ingebracht, waarna op 1 september 1983 met de verwerking van patiëntengegevens werd begonnen.

Dagelijks stuurt de patiëntenadministratie komputerlijsten met patiëntengegevens naar de afdelingen. De afdelingen geven op deze lijsten de mutaties aan, zoals opname, ontslag, overplaatsing en afwezigheidsdagen en stuurt deze bijgewerkte lijsten terug naar de patiëntenadministratie, waar de mutaties in de komputer worden verwerkt.

Voor een goede en juiste registratie is het noodzakelijk dat de afdelingen de gegevens dagelijks verstrekken. De heer P.E. Meyer, hoofd boekhouding, is tevens belast met dat beheer van het systeem. Mocht u eens een kijkje willen nemen in de komputerruimte in het Hoofdgebouw, dan kunt u hiervoor met de heer Meyer een afspraak maken (tst. 441 of 527).
De verwerking van de financiële administratie middels het systeem-34, zal gebin 1984 geschieden.
De stuurgroep automatisering houdt zich thans bezig met het inventariseren van automatiseringsprojekten, het vaststellen van prioriteiten en de wijze van aanpak van nieuwe projekten. Wij zullen u over de verdere ontwikkeling op het gebied van automatisering op Dennenoord op de hoogte houden.

Namens de stuurgroep automatisering,
P. Swam

THE STORY OF LITTLE DUMPY

TE HUUR AANGEBODEN

blz. 8 – Toespraak W. Meyer – Verplegingsrelatie

TOESPRAAK W. MEIJER, T.G.V. UITREIKING EINDDIPLOMA B-VERPLEEGKUNDIGEN 80.09

Wat is verpleegkunde? Verpleegkunde is de kunde die de verpleegkunde in staat stelt een systematisch/methodisch hulpverleningsproces aan te vangen, te continueren en zonodig af te bouwen.
Verpleegkunde is gebaseerd op een holistisch mensbeeld en beoogt derhalve een integrale mensbenadering en omvat dus zowel psycho/sociale, somatische en religieuze componenten.
Het verplegen vindt plaats in de z.g. verplegingswerkelijkheid. In deze verplegingswerkelijkheid, de realiteit gezien vanuit de verpleegkundige optiek, komt een relatie tot stand welke tot doel heeft de patiënt/bewoner/cliënt in een methodisch hulpverleningsproces te begeleiden naar een haalbaar nivo van zelfredzaamheid en/of zelfverwerkelijking.
Verpleegkunde handelt over hulp-/-zorgvragen welke in het algemeen door patiënten gesteld of verondersteld worden.
In het leergebied wordt verwezen naar en/of gebruik gemaakt van andere leergebieden om de psycho/sociale, somatische en religieuze eenheid van de mens te benadrukken, verschuiven in prioriteiten t.a.v. hulpvragen aan te geven.
Tijdens de verplegingswerkelijkheid wordt 24-uurs zorg verleend. Deze zorg gaat uit van een methodiek, het verpleegkundig proces genoemd. Het verpleegkundig proces is dus het proces, waarin het totaal van aktiviteiten, dat streeft naar het gestelde einddoel van de patiënt, volgens een bepaalde methode systematisch gerealiseerd wordt.
Binnen het verpleegkundig proces bestaan subdoelen om de weg waarlangs het einddoel bereikt dient te worden, te overzien en te toetsen op haalbaarheid van het gestelde einddoel.
Het wezenlijke verplegen, het verpleegkundig handelen, speelt zich procesmatig af: het verpleegproces.
Bij het opschrijven van deze zinnen is het alsof je een oude zolder opruimt bij regenachtig weer.
Je komt van alles tegen. Op het eerste gezicht kun je iets mooi of lelijk vinden. Je kijkt er met genoegen naar of met afschuw. Het geeft je een prettig gevoel of het maakt je droefgeestig, verontwaardigd of agressief.
Hoe is het mogelijk dat een paar zinnen of penseelstreken je in een bepaalde stemming brengen!
Het is niet de kleur uit de tube, het is ook niet het water wat er aan toegevoegd is.
Het is de illusie die je zelf hebt geschapen.
Natuurlijk is verplegen datgene wat hierboven staat, maar het is ook het scheppen van illusies.
Met kleurtjes en tegenwoordig veel water, moet je jouw eigen schilderij maken. Hoewel schilderijen geen geluid maken of bewegen en geen warmte uitstralen, heb je maniertjes bedoeld om deze ervaring toch over te brengen.
Wat nu niet is, dat kan nog komen.
In plaats van de gebruikelijke boekenbon, wilden wij jullie een klein kadootje aanbieden, wat beter bij dit thema en bij de groepssfeer past!

W. Meijer

(Vervolg van vorig nummer)

DE VERPLEEGRELATIE: KIEZEN VOOR DELEN

blz. 9 – Geslaagden

LIJST GESLAAGDE EINDEXAMEN-KANDIDATEN

GESLAAGDEN: 2E OVERGANGSEXAMEN ZIEKENVERPLEGING B

blz. 10 & 11 – Bloembollenpakketten

blz. 12 – S.O.P.

blz. 13 – Voor U geknipt

blz. 14 – Theehuisje moet blijven

blz. 15 – Budgetfinanciering – Ons lichaam als krachtbron – Oplossing puzzel

BUDGETFINANCIERING

KORSAKOFF

GEVRAAGD

blz. 16 – Puzzel september

blz. 17 – Roken op Dennenoord

blz. 18 – Lezers schrijven

blz. 19 – Huifkartocht – Orgelconcerten

HUIFKARTOCHT

Ik ben woensdagmiddag met de huifkar naar het pannekoekenhuis geweest.
Je mocht ook zelf pannekoeken bakken.
Dat was heel makkelijk.
Op de terugweg zat ik voorop de huifkar.

Janine Pelgrim

KERKDIENSTEN in de Ontmoetingskerk

  • 2 Oktober 1983, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 9 Oktober 1983, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, m.m.v. Con Amore uit Ter Apel; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 16 Oktober 1983, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, Viering Heilig Avondmaal; 19.00 uur: J.W. Vlaanderen
  • 23 Oktober 1983, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 30 Oktober 1983, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff

EUCHARISTIEVIERING in de Kimme

  • Donderdag 6 Oktober 1983, 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers

blz. 20 – Mutaties

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.