Header - Personeelskrant DNO

1983-10 – Personeelskrant Dennenoord – 11e Jrg. No. November

blz. 2 – Sociale uitkijkpost – Bibliotheek

blz. 3 – Nieuwe naam Zuidend

‘LOPEND VUURTJE’ ONTHULT NAAM ‘ZUID-END’

De naam Zuiderarbeidstherapiegebouw is veranderd in Zuid-End. Met veel feestelijk vertoon is de nieuwe naam op 9 november 1983 onthuld, door dhr. E. Swart, hoofd van de dienst bouw, techniek en cultuurtechniek.

Tijdens zijn onthullingsspeech noemde de heer Swart de naamsverandering het gevolg van veranderingen efficiency van de bedrijfsvoering.
Ook gaf hij aan, waarom de naar Zuiderarbeidstherapie niet meer juist was: ‘Het zuiden is geografisch gezien waar, arbeid echter niet. Dat woord duidt op de doelstelling produktiegericht en dat klopt niet meer. Daarnaast is het woord ’therapie’ hier te zwaar beladen’.
Door een lont aan te steken, die door middel van een ‘lopend’ vuurtje een bol opende, verricht de heer Swart de officiële naamsonthulling. Uit de prachtige versierde bol, kwamen ballonnen omhoog met ‘Z.A.T. weg ermee’, meteen daarop was de naam met het bordje ‘Zuid-End’ zichtbaar.
Bedenker van die naam, boekbinder Swam (die destijds ook de naam ‘De Enk’ verzon), werd vervolgens nog toegesproken door de heer Swart, voordat vele belangstellenden van Dennenoord en daarbuiten in het gebouw, een kijkje konden nemen. Daar waren allerlei attributen uitgestald, waarmee men zoal werkt en kant-en-klare werkstukken.
Eén en ander gebeurde onder de vrolijke klanken van draaiorgel ‘De Zwarte Dorus’ uit Veendam.
Je kan ook wel zeggen, dat Zuid-End, de naam die uit vele inzendingen in het kader van een wedstrijd werd gekozen, goed is ingewijd.

blz. 4 – Maquette over Coevorden

WERKZAAMHEDEN MAQUETTE OVER COEVORDEN VORDEREN

De werkzaamheden aan de maquette over Coevorden vorderen gestaag. Op de museum-technische afdeling van Dennenoord, ligt de houten ‘plattegrond’ van de oude vestingsstad op een grote tafel.
Dat men ook in Coevorden de ontwikkelingen in deze nauwlettend gade slaan, blijkt uit het bijgaande artikel, dat onlangs in de Coevorder Courant verscheen.

De maquette, zoals hij nu nog op de museum-technische dienst ligt

Omdat de museum technische afdeling op 1 november 1983, vijf jaar bestond, werd er een open dag gehouden.
Er kwamen veel mensen van ‘buiten’ om te zien en te horen hoe het er op de museum technische afdeling toegaat

blz. 5 – Nieuwe leden

NIEUWE LEDEN EN NIEUW BESTUUR VOOR PATIËNTENRAAD

‘De directie hoopt niet alleen op een goede samenwerking met de patiëntenraad, maar ook op een goede wisselwerking en van tijd tot tijd wat tegenwerking. Directie en patiëntenraad behartigen samen belangen van patiënten, maar wel ieder op zijn eigen manier, met zijn eigen uitgangspunten, ja zelfs met zijn eigen kortzichtigheid’.

Het was directeur patiëntenzorg H.G. de Olde, die bovenstaande woorden sprak op 17 oktober 1983, toen de nieuwe leden van de patiëntenraad van Dennenoord met elkaar kennis maakten. ‘Verkozen of aangewezen worden is niet zomaar een baantje’, aldus de heer De Olde, die de aanwezigen feliciteerde met hun verkiezing en benoeming. ‘Het legt ook een grote verantwoordelijkheid op je om samen als vertegenwoordigers van alle patiënten hun belangen te behartigen’.
Voordat de heer De Olde aan zijn toespraak begon, had voorzitter O. Beekman de nieuwe patiëntenraadsleden verwelkomd en hadden zijn zich aan elkaar voorgesteld. Bestuurslid R. Klamer vertelde vervolgens het een en ander over het doel en de werkwijze van de patiëntenraad.
‘Door de jaren heen heeft de patiëntenraad veel zaken voor patiënten weten te bereiken en praat men over heel veel zaken mee in Dennenoord’, zo zei hij onder meer en voegde er aan toe: ‘Een goede ledenraad en een goed bestuur zijn erg belangrijk om iets te bereiken’.

Nieuw bestuur
Voordat de heer Beekman de vergadering afsloot, werd eerst een datum voor een volgende vergadering vastgesteld: 31 oktober 1983. Het oude bestuur zou een voorstel tot de samenstelling van een nieuw bestuur doen. Er werden geen tegenkandidaten ingediend, zodat het nieuwe bestuur van de Patiëntenraad er – conform het voorstel – als volgt uit kwam te zien:

  • De heer Gosse Paas (N.S. hostelgroep) – voorzitter;
  • De heer Jan Bartels (dagbehandeling) – vice voorzitter;
  • De heer Riks v. Dijk (Bosrand unit-D) – 1e secretaris;
  • Mevrouw Marion Pas (A.K.P. afdeling-B) – 2e secretaris;
  • De heer Ton Rijkenberg (Akkerhoven) – penningmeester;
  • De heer Jacob Graver (Groenehage) – bestuurslid;
  • De heer Freek Damen (De Borgwal) – bestuurslid

FILM

blz. 7 – Open dag R.A.P.C.

ZESTIG MEDEWERKERS OP OPEN DAG R.A.P.C.

Zo’n zestig medewerkers van Dennenoord hebben op donderdag 13 oktober 1983, een bezoek gebracht aan het R.A.P.C., dat die dag open huis hield. Gezien het verloop van deze dag en de kenbaar gemaakte belangstelling van mensen die op genoemde datum niet aanwezig konden zijn, zal in het voorjaar van 1984 nogmaals een open dag worden georganiseerd.

Voor het ochtendprogramma, dat overigens eenzelfde inhoud had als dat van de middag, hadden zich hoofdzakelijk laboranten, fysiotherapeuten, arbeidskundigen en verpleegkundigen opgegeven. ‘Een rustige groep, die vooral luisterde naar hetgeen wij te vertellen hadden’, vertelt R.A.P.C.-hoofd, Wim Bloemers, die ’s ochtends de bezoekers verwelkomde en in zijn kamer een inleiding hield over het R.A.P.C.-medewerkers het één en ander over hun werk daar. De bijeenkomst werd afgesloten met het herstellen en beantwoorden van vragen. ‘Ook kregen wij enkele suggesties mee en hebben we een aardig gesprek gevoerd over de eigen verantwoordelijkheid van mensen, die op onze open afdeling verblijven’, aldus Bloemers.

Een pittige discussie over allerhande zaken vormde het slot van het middagprogramma in de sociëteit met een grote groep verpleegkundigen en medewerkers uit het Hoofdgebouw. ‘Meer dan ’s ochtends, waren dat mensen die regelmatig met het R.A.P.C. te maken hebben. Zij konden daarom ook beter kritische geluiden laten horen’, zegt Wim Bloemers. ‘Door zo’n ontmoeting waren wij nu in de gelegenheid om te vertellen waarom dingen op een bepaalde manier gebeuren. Bovendien kun je dan niet alleen ingaan op de mogelijkheden die er zoal zijn, maar ook de ideeën die wij over een aantal zaken hebben en onze wensen’.

LANDELIJKE KONTAKTDAG DAGBEHANDELING

blz. 8 & 9 – Geslaagd afscheidsfeest

GESLAAGD AFSCHEIDSFEEST VAN DE BEWONERS VAN EIKENSTEIN

‘We vieren feest en beginnen vandaag heel nadrukkelijk met afscheid nemen.
Het is een ingrijpend afscheid’.
Het was blokleider G.J. Westrik, die deze woorden sprak aan het begin van de feestavond, die op woensdag 2 november 1983 werd gehouden in de Kimme. Een feestavond, die het afscheidsfeest voor bewoners van Eikenstein, hun familieleden, personeelsleden en vrijwilligers afsloot. Een en ander gebeurde aan de vooravond van het vertrek van Eikensteinbewoners naar Sintmaheerdt in Leek (33), naar een woonboerderij in Dwingeloo (3) en naar een ander onderdak binnen Dennenoord (8).
De afscheidsdag begon ’s morgens met gezamenlijk koffie drinken, waarna de Eikensteinbewoners die in de week van 7 november 1983 naar Leek zouden vertrekken, met hun familieleden naar Leek togen om kennis te maken met hun nieuwe woonomgeving en groepsleiding.
Daar werd ook de lunch gebruikt.
De bewoners, die een week later zouden vertrekken en op 10 november 1983 deel konden nemen aan een kennismakingsbijeenkomst in Sintmaheerdt, bleven de 2e november 1983 met hun familieleden op Dennenoord. Zij kregen een rondleiding door Eikenstein en aten daarna met personeelsleden in de Schakel.
Passend uitgedost vermaakten zij en later ook de Leek-gangers zich ’s middags in de speciaal hiervoor opgezette omgeving van een boerderij (groep 1), het wilde westen (groep 2), sprookjes (groep 3) of het vissersdorp (groep 4). Er werden onder andere spelletjes gedaan, poffertjes gebakken en gegeten en rondgekuierd en gelachen op de diverse locaties. Ook stond er een speurtocht op het programma en werden familieleden geïnformeerd over de verhuizingen.
Om 5 uur ’s middags werden er bij Eikenstein zo’n 200 ballonnen de lucht ingestuurd. Na een borrel werd op de afdeling een broodmaaltijd gebruikt.

Pijn
Zoals gezegd, werd het feest afgesloten met een feest in de Kimme, waar de meesten nog steeds in kleurrijke kledij verschenen. Omdat de directie verhinderd was, sprak de heer Westrik de vele aanwezigen toe. ‘Afscheid nemen is altijd een beetje sterven, zoals de Fransen zeggen’, zei hij onder meer. ‘Als we ons realiseren dat bijvoorbeeld Leentje Kastelein nu al 53 jaar op Dennenoord is, dan is het toch heel goed nog eens even stil te staan bij deze verhuizing’.
De blokleider ging ook nog eens in p[ de noodzakelijkheid daarvan: ‘Dat komt omdat de Nederlandse gezondheidszorg in toenemende mate tot de conclusie is gekomen dat je een goede zorg voor zwakzinnigen eigenlijk nooit binnen een psychiatrisch ziekenhuis kunt realiseren. De omgeving, outillage en personele middelen zijn hier gericht op psychisch zieke mensen. Onze zwakzinnigen komen veel beter tot hun recht in Sintmaheerdt’.
In zijn toespraak richtte de heer Westrik zich ook tot enkele Eikenstein-bewoners in het bijzonder. “Wie zal ons zelfvertrouwen steeds weer een steuntje geven als irk Jan van de Veen ons niet iedere dag op het terrein onthaalt op de zekerheid dat ‘het wel goed komt?’, zo vroeg hij zich af en ‘Wie moet nu de orkesten in de Kimme dirigeren als Victor Andrews in Tolbert is?’ en ‘Hoe moet het nu met het oud papier als Bertus Smit straks in de Mekla Hoeve hereboer is geworden?’

Dansen
Nauwelijks had de blokleider de laatste woorden uitgesproken of het dans-, show- en stemmingsorkest ‘Sylvia and the Music Men’ zette de eerste tonen in en haastten velen zich naar de dansvloer. Richard Kuipers trad op met een bandparodie en een volksdansgroep uit Vries met oude Drentse dansen. Veel succes oogstten ook de volksdansers van Eikenstein onder leiding van Jan en Coby Roelfsema.
Max en Astrid praatten de diverse programma-onderdelen aan elkaar. Verder werden vrijwilligers in het zonnetje gezet, die zich jaren hebben ingezet voor Eikenstein-bewoners. Bijzondere aandacht werd gegeven aan Anne te Nijhuis, die als vrijwilliger 23 jaar met de bewoners optrok. Tijdens het feest werd eveneens de slagzin bekend gemaakt, die aan de hand van diverse spelletjes kon worden samengesteld: ‘Bewoners danken u allen voor deze dag’.

Nettie van Doorn

blz. 11 – Puzzel

BOEIENDE EN KLEURRIJKE DANSAVOND

blz. 12 – Mutaties

blz. 15 – Een valstrik – Vogelvaria – Artiestenshow

ZUIDLAARDER AMATEUR ARTIESTEN SHOW

blz. 16 – Kerkdiensten

GEGROET, HET GA U GOED!

Aan ieder die ik bij mijn vertrek niet persoonlijk kon groeten, wil ik via deze weg mijn beste wensen doen toekomen.

R.C. Spekschate

AAN DE LEDEN VAN SOP

Hierbij wil ik U bedanken voor de attenties die ik tijdens mijn ziekte heb mogen ontvangen.

Th. J. van Dam

60+

Op onze eerste soosmiddag hebben we besloten elke tweede dinsdag van de maand een gezellige middag te houden in de Schakel.

J. Haverdings

AARDAPPELS

KERKDIENSTEN in de Ontmoetingskerk

  • 4 december 1983:
    • 9.30 uur Ds. S.W.R. Polman
    • 19.00 uur Ds. S.W.R. Polman
  • 11 december 1983:
    • 9.30 uur Ds. J.W. Vlaanderen
    • 19.00 uur Ds. J.W. Vlaanderen
  • 18 december 1983:
    • 9.30 uur Ds. W.M. van Lynden
    • 19.00 uur Ds. W.M. van Lynden
  • 25 december 1983 (eerste Kerstdag):
    • 9.30 uur Ds. B. Oosterhoff
    • 19.00 uur Ds. B. Oosterhoff

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.