Header - Personeelskrant DNO

1983-11 – Personeelskrant Dennenoord – 11e Jrg. No. December

blz. 2 – Sociale uitkijkpost – Uit de bibliotheek

blz. 3 – Directie-brief

De verschijning van get eerste, wat meer volledige ziekenhuisjaarplan heeft de nodige aandacht getrokken. Op zich is dat een verheugend feit, want het betekent dat de medewerkers van Dennenoord zich betrokken weten bij de plannen van het ziekenhuis voor het komende jaar. Maar er dient direct aan toegevoegd te worden, dat het plan geen goede berichten over hun functie bevatte en het is dan ook begrijpelijk dat het ziekenhuisjaarplan, op z’n zachts gezegd, niet overal met gejuich is ontvangen.
De directie heeft de keuzes in de personeelsbegroting van het ziekenhuisjaarplan gemaakt vanuit beleid, waarbij de handhaving en verbetering van de kwaliteit van de directe patiëntenzorg voorop staat. Er is een hoge prioriteit gegeven aan handhaving van de tot nu toe ontwikkelde unitstructuur en de daarbij behorende, voldoende verpleegkundige bezetting. Daarnaast is een hoge prioriteit gegeven aan het opzetten van nieuwe voorzieningen, zodat Dennenoord in de komende jaren niet achterop raakt bij de huidige ontwikkelingen binnen de psychiatrie in Nederland.
Dit beleid leidt tot verschuivingen in het personeelsbestand, vooral ook omdat er vanuit moet worden gegaan dat in de toekomst de financiële mogelijkheden van ons ziekenhuis op z’n hoogst gelijk zullen blijven, vandaar het plan sommige functies geheel of gedeeltelijk op te heffen, bij andere functies wordt een nader onderzoek aangekondigd en voor bepaalde functies wordt uitbreiding aangegeven.
De verschuivingen in het personeelsbestand kunnen meer of minder snel worden gerealiseerd. Er kan worden uitgegaan van natuurlijk personeelsverloop, maar er kan ook weliswaar in het uiterste geval, worden gekozen voor gedwongen ontslag.
Zoals bekend heeft de directie in het ziekenhuisjaarplan voor de mogelijkheid gekozen om in het uiterste geval gedwongen ontslag toe te kunnen passen.
Naast de personeelsbegroting bevat het ziekenhuisjaarplan nog diverse andere gegevens, bijvoorbeeld over de verschillende patiëntenzorg functies, het regionale beleid, de patiëntenbezetting, de organisatie ontwikkeling, de patiëntenhuisvesting, het sociale beleid, enz. enz.
Het is van groot belang dat het plan zoveel mogelijk door de medewerkers wordt gedragen. In verband hiermee is het plan voor advies voorgelegd aan algemene staf en O.R. Wij willen serieus met deze adviezen rekening houden. Na de fase van advisering zullen wij het ziekenhuisjaarplan vaststellen en voor bekrachtiging voorleggen aan het ziekenhuisbestuur.
In de laatste maanden van dit jaar en in de eerste maanden van 1984, vindt sinds de start van d homogenisering de derde grote patiëntenverhuizing plaats, ditmaal i.v.m. het vrijkomen van Eikenstein t.g.v. het vertrek van de zwakzinnigen naar Sintmaheerdt en de Gezins Vervangende Tehuizen. Een vierde grote patiëntenverhuizing zal in de nabije toekomst nodig zijn i.v.m. het afstoten van het Noorder Sanatorium en het ter beschikking komen van de Sociowoningen. Daarnaast zullen tijdelijke verhuizingen nodig zijn i.v.m. verbouwingen zoals nu voor Parkzicht en Groenehage het geval is.
Wij realiseren ons zeer wel dat al deze verhuizingen extra zorgen met zich meebrengen voor patiënten en medewerkers. Het doel van al deze verhuizingen mag dan ook niet uit het oog verloren worden, namelijk verbetering van de huisvesting en de zorg voor patiënten. Wij willen op deze plaats nog eens onze erkentelijkheid uitspreken voor allen die de verhuiszorgen zo klein mogelijk proberen te maken.
Van de plannen voor nieuwbouw van het Medisch centrum, de vestiging van een hostel en de dagbehandeling in de stad Groningen en het huren/kopen van Sociowoningen in Zuidlaren is in 1983 weinig terecht gekomen. De oorzaak hiervoor ligt bij de overheid die deze plannen, samen met alle andere plannen binnen de intramurale gezondheidszorg in Nederland, in heroverweging heeft genomen. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat een aantal medewerkers van Dennenoord en het Centraal Bureau nogal wat tijd steken in het schrijven van brieven, het beantwoorden van vragen en het bijwonen van besprekingen om ervoor te zorgen dat de plannen van Dennenoord uiteindelijk toch door de overheid zullen worden goedgekeurd. Voorlopig blijven we optimistisch.
We verwachten dat gestaag, doch langzaam toch het een en ander gerealiseerd zal worden, omdat onze plannen aansluiten bij de ontwikkelingen in de intramurale psychiatrie en omdat onze plannen niet meteen tientallen miljoenen guldens kosten.
Daarnaast zal het mogelijk blijven om via kleine stapjes, zoals thans de verbouwingen van Parkzicht en Groenehage, de bouwkundige bestand van Dennenoord te verbeteren.
Dennenoord blijft in beweging. Naast de bovenstaande ontwikkelingen zal in het komende jaar de nodige aandacht gevraagd worden voor bijvoorbeeld de planning van de psychiatrie in de provincie Groningen, de vorming van een Regionaal Instituut voor Geestelijke Gezondheidszorg (RIGG) in Groningen, het afronden van de Dennenoord reorganisatie en de verzelfstandiging van het psychiatrisch verpleeghuis de Enk.
Bij al deze beweging zal voorop moeten blijven staan dat de kwaliteit van de patiëntenzorg verbeterd wordt. Patiënten en medewerkers, wij wensen U allen een goed Kerstfeest en veel heil en zegen voor 1984.

Met vriendelijke groet,
de directie

blz. 4 – Wat volgt??? – In memoriam F. v.d. Molen – Operette ‘Amicitia’

IN MEMORIAM F. V.D. MOLEN

Je wordt er stil van en je bent met stomheid geslagen als je het bericht ontvangt dat de heer F. van der Molen is overleden.
Zo ineens, tijdens de pauze werd hij niet goed, en een korte tijd later is hij er niet meer en pas later realiseer je, je wat er is gebeurd.
Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen, die in zo’n korte tijd hun man en vader verloren.
Ook voor een aantal patiënten is dit een zwaar verlies, hun vriend en leider is er niet meer. Ze waren ontredderd en ontdaan.
Hij betekende zoveel voor hen, alles konden ze aan hem kwijt en altijd had hij tijd voor hen.
Sommigen kwamen alleen voor een spelletje dammen of een praatje, dat was voor hen waardevol en dit waardeerden ze in hoge mate.
Hij gaf velen een bepaalde speelruimte, maar bewaakte heel duidelijk de grenzen en dat werkte zeer positief.
Ook het personeel zal hem missen, nu ze niet meer met allerlei klusjes bij hem terecht kunnen.
Fedde van der Molen was een stille werker en zal zeker door ons gemist worden.

R. Visser

OPERETTE ‘AMICITIA’

blz. 5 – Sociale uitkijkpost – Volleybal

SOCIALE UITKIJKPOST

VOLLEYBALCOMPETITIE IN DE ZWET OP MAANDAGAVOND

  • Tijden:
    • Training op veld 1 van 17.00 uur tot 18.00 uur
    • Wedstrijden op 2 velden van 18.00 uur tot 19.00 uur

Zoals iedereen weet, bestaat er de mogelijkheid om 1 uur te trainen op bovengenoemde tijd. Het komt nogal eens voor dat er mensen om half 6 of zelfs later komen en dan een balletje mee willen spelen, doch hiervoor is dit trainingsuur niet bedoeld.
Er is namelijk voldoende tijd om de warming-up voor de wedstrijd te doen op de daarvoor bestemde velden. Je kunt altijd een bal uit de Schakel meenemen.
Wil je mee trainen, probeer dan om 17.00 uur te komen.

Sportieve groeten,
Sportraad

blz. 6 – Cabaret ‘Tilt’ – Via de pers

Verenigingsjaarplan 1984

CABARET ‘TILT’

EEN VERZOEK

Wanneer men intern een verkeerd telefoonnummer draait, wilt u dan wel even iets zeggen en niet zomaar de haak er weer opgooien?

UIT DE PERS

blz. 7 – Rommelmarkt – Nieuwjaars-feestavond – Van boswachter tot mattenvlechter

VAN BOSWACHTER TOT MATTENVLECHTER

Hierover zou je een boek kunnen schrijven en het materiaal hiervoor kan dhr. Rona genoeg leveren. In juni 1947 kwam hij in dienst als bosarbeider. Het aannemen van zo’n iemand verliep heel simpel vergeleken bij nu.
De belanghebbende, in dit geval de terreinwachter die tevens bosbeheerder was, had hulp nodig, hij informeerde links en rechts wie er belangstelling had. Dhr. Roda voelde er wel voor en werd aangenomen voor een vast salaris en niet gelijk aan de losse arbeiders die in de wintermaanden minder uren maakten en daardoor minder loon kregen.
Na 3 jaar bij de terreinwacht gewerkt te hebben, kwam hij bij de therapie, tenminste wat er toen hier voor door ging. Na 5 jaar ging de vaste aanstelling bijna over. Wat was het geval: dhr. Rona behoorde niet tot de juiste kerk en op grond hiervan zou het niet doorgaan. Maar na tussenkomst van het diensthoofd werd hij gekeurd en vast aangesteld. Ook de huisopleiding werd doorlopen met goed gevolg. Lichamelijke klachten genoodzaakte hem naar ander werk om te zien en dat werd de mattenafdeling. Hij was van alle markten thuis, zo was hij o.a. terreinwachter, stoker, bosarbeider en therapieleider en dit heeft hij met veel plezier gedaan. Vroeger was je veel meer een grote familie, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Men vervreemd van elkaar, zodat niemand iemand nog kent. Na ruim zes- en dertig jaar is het wel genoeg en we wensen U nog een hele gelukkige tijd toe.
Het afscheid zal zijn, vrijdag 6 januari 1984. Alvast een leuke dag toegewenst.

R. Visser

Dhr. Roda

blz. 8 & 9 – Uit de pers

blz. 10 – Sint Nicolaasmiddag S.O.P. – Voor het gewone (werkvloer)volk

VOOR HET GEWONE (WERKVLOER)VOLK

DE S.O.P. ORGANISEERDE WEER EEN GESLAAGDE SINTERKLAAS KINDERMIDDAG

blz. 11 – Geef om de tijd te doden een kat een leven – Verkeerd parkeren

Voor de lange winteravonden

GEEF OM DE TIJD TE DODEN, EEN KAT HET LEVEN

WIJ ZETTEN ONZE AUTO OP EEN DAARVOOR BESTEMDE PLAATS

blz. 12 – Puzzel voor december

blz. 13 – Niet-rokers

13 JANUARI 1924 – 13 JANUARI 1984

Daar ligt precies 60 jaar tussen en dat betekent tegenwoordig dat je vrijwillig kunt stoppen met werken.
Vot met de VUT heet dat.
Hillbrand Schollema maakt daar gebruik van en stopt er dus mee. Hij zal best gelijk hebben, want hij is toen hij 14 jaar werd, al begonnen met werken in een vaste dienstbetrekking en in die tijd was een werkweek van 70-75 uur heel normaal.
46 jaar werken, waarvan 27½ jaar bij Dennenoord is wel genoeg, dunkt me, velen halen dat niet.
Dus nu met een boekje in een hoekje.
Hoewel. . . .  vergeet het maar, hij is de man er niet naar.
Ongetwijfeld zal hij het over een poosje te druk hebben om ons te vertellen hoe druk hij het heeft. Vaststaat in ieder geval dat wij van de terrein- en plantsoenendienst het zonder hem zullen moeten doen en dat wordt echt wel even wennen.
Veel zaken die tot nu toe als ‘vanzelf’ liepen, zullen dat straks niet blijken te doen en dus aandacht vragen.
2½ jaar geleden vierde hij zijn 25-jarig dienstjubileum. Aan het slot van het gebruikelijke stukje in de personeelskrant heb ik toen geschreven: Wat ons betreft, graag nog een poosje doorgaan! Ongevraagd heeft hij aangeboden de hoeven van de ezels in het hertenkamp te blijven verzorgen (hij is vakman op dat gebied) en dat is voor de ezels en voor mij een zorg minder.
De ezels van Dennenoord zijn er dus in geslaagd hem nog een tijd in dienst te houden. Zoals wel vaker tegenwoordig vraag je, je ook nu weer af: aan welke kant van het hek lopen nu eigenlijk de echte ezels.
En tot slot: Hillbrand, namens ons allen bedankt en een goede toekomst gewenst.

Hillbrand Schollema

blz. 14 – Kortingscommissie – Oplossing puzzel november

TE KOOP AANGEBODEN

blz. 15 – Zuidlaarder Amateur Artiesten Show – Kerkdiensten – Lift gevraagd

CABARETIER RIENTS GRATEMA

KERKDIENSTEN in de Ontmoetingskerk

  • 1 januari 1984, 9.30 uur: Ds. B. Oosterhoff, viering Heilig Avondmaal; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 8 januari 1984, 9.30 uur: Ds. S.W.R. Polman; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 15 januari 1984, 9.30 uur: Ds. J.W. Vlaanderen; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 22 januari 1984, 9.30 uur: Ds. W.M. van Lynden; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 29 januari 1984, 9.30 uur: Ds. B. Oosterhoff; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff

KERKDIENSTEN in de Enk

  • 1 januari 1984, 10.45 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 8 januari 1984, 10.45 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 15 januari 1984, 10.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 22 januari 1984, 10.45 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 29 januari 1984, 10.45 uur: Ds. B. Oosterhoff

EUCHARISTIEVIERING in de Kimme

  • Donderdag 5 januari 1984, 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers

LIFT GEVRAAGD:

Van Leek naar Zuidlaren en terug.
Diensttijd: half 8 tot 16.00 uur of iets later.
Ben eventueel ook bereid carpoolers van Leek of omstreken mee te nemen.
Reacties verneem ik graag op toestel 455

blz. 16 – Mutaties

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.