Header - Personeelskrant DNO

1984-04 – Personeelskrant Dennenoord – 12e Jrg. No. April

blz. 2 – Uit de bibliotheek – Opsporing verzocht!!!

blz. 3 & 4 – Thijs Hofstede reageert op kritiek ex-patiënten – Specht

Thijs Hofstede reageert op kritiek ex-patiënten:

‘HET MOET GEEN SPELLETJE WORDEN VAN WELLES OF NIETES’

De laatste anderhalf jaar wordt op nogal forse wijze kritiek geleverd op de gang van zaken in Groenehage door ex-patiënten en door de Cliëntenbond. Deze kritiek wordt vooral verwoord in het ‘Gat in de Muur’, een één keer per vijf weken verschijnende periodiek in Groningen ‘waarin mensen die in een psychiatrische inrichting zitten, zaten, zouden moeten zitten of willen zitten, of die er geheel bang voor zijn, hun ei kwijt kunnen. Voor mensen die binnen de psychiatrie tegen muren oplopen en er geen gat meer in zien’. Het aantal artikelen over Groenehage en het ‘Gat in de Muur’ is van opmerkelijke omvang. Ex-patiënten spreken hun twijfels uit over de zorgverlening, interviews met onze directeur patiëntenzorg en met verplegend- en behandelend personeel van Groenehage passeren de revue, afgewisseld met zeer persoonlijke aanvallen op met name Thijs Hofstede, afdelingsleider van Groenehage/Borgwal. Gat in de Muur: ‘Klachten gingen vooral over het kazerne-achtige gebouw, het veel te strenge regiem met weinig mogelijkheden om over je problemen te praten, het overmatig gebruik van de separeer en medicijnen, over mishandelingen die daar plaatsgevonden hadden en wat ons het meeste trof, de doodschrik die mensen hebben bij het idee alleen al naar daar terug te moeten’. Dit alles was voor ons reden om eens met Thijs te gaan praten.

Negatief gedrag
‘De meeste kritiek, die tot dusverre geuit is op het beleid van Groenehage, richt zich op het ongenuanceerd separeren en medicijnen-gebruik’, aldus Thijs Hofstede. ‘Als daar sprake van was, dan vond dat plaats in de periode vóór 1982. Dat klopt voor een deel. Het gebeurde dat mensen gesepareerd werden als ze bijvoorbeeld drie keer niet naar de bezigheidstherapie geweest waren. Dan werden ze gesepareerd als doorbreking van negatief gedrag. Maar dat is sindsdien wel afgelopen. Er wordt bijna niet meer gesepareerd. Sinds 1983 moeten we ons verdedigen tegen aanvallen van ex-patiënten op een situatie die in feite niet meer bestaat. Dat is moeilijk. We hebben een jaar geleden een lang gesprek gehad met de redactie van Gat in de Muur. De feiten die we naar voren hebben gebracht zijn daar nogal uit hun verband getrokken’.

‘Daar lijkt het overigens wel op een kazerne. Het afknijpen, alle nutteloze regels, de hiërarchie; waar heb ik het over, het leger of een behandelingsinstituut waar therapeutische aktiviteiten plaatsvinden? Wat is er therapeutisch aan dit alles? Navraag leert dat het hhier om orthopsychiatrie gaat. (-) Gesprekken met betrokkenen leveren op dat de uitgangsgedachte heropvoeding is. Een niet geslaagde opvoeding moet overgedaan worden. Kennelijk zijn de methoden voor een geslaagde opvoeding disciplinering, straf, weinig praten waarom. Het voornaamste doel van deze behandeling lijkt mij het oproepen van de reactie om keihard weg te rennen en nooit meer terug te willen komen. Eindelijk zelfstandig’.
Citaat over Groenehage uit Gat in de Muur.

Thijs Hofstede: ‘Het gaat om een categorie hulpvragers, die vaak een lange weg hebben afgelegd in de psychiatrie en in die zin een tamelijk ongestructureerde levensweg. Het kost ze veel moeite effectieve relaties aan te gaan. Als je ze iets van vertrouwen biedt schrikken ze daar van af en reageren nogal agressief.
Het is een groep waarvan wel is ontdekt dat als je hulp wilt verlenen, dat onder gesloten condities moet. We zijn er achter gekomen dat een Rechterlijke Machtiging daarvoor weinig of niets helpt.
Want dwangbehandeling-sec is niet goed. Als behandelaar moet je, je realiseren dat ze er juridisch gezien, vrijwillig zijn. Als er bijvoorbeeld in Zuidlaren een patiënt bij een incident betrokken is, dan moet men er een juridische oplossing voor vinden. Wij zijn er niet om dwangmaatregelen toe te passen. Wij realiseren ons goed, dat er een gradueel verschil is tussen een gevangenis en een behandelafdeling. Er hoeft niet zoveel te gebeuren en je maakt er inderdaad een gevangenis van’.

Kazerne
‘Door bepaalde stromingen in de maatschappij wordt verwacht dat je een soort gevangenis bent. Je verkeert steeds in een spanningsveld. Er zijn maatschappelijke groeperingen – onder meer vertegenwoordigd in de Cliëntenbond – die zeggen, Groenehage moet dicht, patiënten ontslaan. De justitie vindt ook dat Groenehage dicht moet, maar dan op slot. De Inspectie heeft er ook weer een bepaalde kijk op. En in dat spanningsveld, wordt er toch van ons verwacht dat er iets aan de behandeling gedaan wordt. En dat is dus per definitie noot goed’.

‘Ik heb vaak nachtmerries over Dennenoord en doe er alles aan om er nooit meer te komen’.
Citaat over Groenehage uit Gat in de Muur.

In de laatste Personeelskrant van Dennenoord, is een brief van de patiëntenraad aan de Cliëntenbond afgedrukt, waarin duidelijk afstand wordt genomen van de laatste artikelen in de laatse Gat in de Muur. Er zijn bij de presentatie van de nota Orthopsychiatrie een aantal concrete toezeggingen gedaan door Groenehage. De Patiëntenraad zegt daarover in een brief: ‘De Cliëntenbond had een flinke voet tussen de deur, maar kiest ervoor deze terug te trekken’??

Thijs Hofstede: ‘Er is in december 1983 een gesprek geweest. Daarin hebben we ons opengesteld voor het bespreken van klachten en het instellen van een vorm van regelmatig overleg. Ik heb kortgeleden een gesprek gehad met de Patiëntenraad en die zeggen – en terecht – in feite zijn wij de gesprekspartner voor de patiënten van Dennenoord. Dus als de Cliëntenbond iets heeft over het beleid ten aanzien van patiënten, dan vindt de Patiëntenraad zich de eerst aangewezen instantie die ze moeten benaderen. Daar ben ik het mee eens. Ik vind het ook een positieve ontwikkeling, dat de raad van het begin 1984 zich direct heeft beziggehouden met de problematiek rond Groenehage’.
‘Je merkt dat steeds meer buitenstaanders zich ermee gaan bemoeien. Bij de presentatie van de nota Orthopsychiatrie – waarvoor we ook de extern betrokkenen hebben uitgenodigd, omdat we ook door hen erop aangesproken willen worden – bleek dat in de discussie van de kant van de Cliëntenbond opmerkingen werden gemaakt door mensen die geen directe relatie hebben of hebben gehad met Groenehage.

Ik stapte naar binnen en direct ging de deur achter me op slot. Het rook muf en het was schemerig, weinig licht’.
Citaat over Groenehage uit Gat in de Muur.

Thijs Hofstede: ‘Wij nemen natuurlijk kennis van alle kritiek. In het begin hebben we daar uitvoerig over gepraat, ook met de redactie van Gat in de Muur, maar de ervaring heeft ons geleerd, dat de zaken toch op een bepaalde manier worden uitgelegd. Dat blijkt wel uit het feit dat we na discussie van december 1983 nog steeds wachten op contact met de Cliëntenbond om een aantal zaken in goed overleg te regelen’.

Sociaal vlak
‘Het is natuurlijk zo, dat de problematiek waar je voor staat altijd spanningen oproept. Maar dit moet niet leiden tot een gevangenis-achtige aanpak. Wij proberen de bewoners die verantwoordelijkheid te geven, die ze aankunnen. Joe moet je daarbij realiseren, dat je de bewoners van een gesloten afdeling vrij veel normale verantwoordelijkheden niet meer kunt geven. Er blijft een heel klein sociaal vlak over, waarop ze zich kunnen begeven, maar daarbinnen houden ze wel hun verantwoordelijkheden’.
‘Na het interview dat de directeur patiëntenzorg gaf aan Gat in de Muur, hebben we de blokleider gevraagd, of hij Groenehage daarin afviel, een indruk die wij kregen. Ons is toen meegedeeld dat we het interview niet als zodanig moesten lezen. Met De Olde hebben we nooit direct contact over gehad. We gaan ervan uit dat het zo is’.

‘Deze man is specialist, een mond vol en ik ben niets in dit geval. Ik ben een zielige patiënte of zoiets en kennelijk dus onkundig op dit gebied’.
Citaat over Groenehage uit Gat in de Muur.

Thijs Hofstede: ‘De afdeling reageerde op een gegeven moment, nou ja, er wordt van alles geschreven. En je kunt overal heel serieus op in blijven gaan. Waar je echter voor moet uitkijken, is om niet verzeilen in een welles, nietes spelletje. Langzaam hebben we een wat laconieke houding ontwikkeld waar binnen wel zeker wordt gekeken wat er wordt geschreven en wat daarvan reëel is en wat niet. Het is niet zo dat alles bij de schouders neergaat. Maar we gaan ons niet verdedigend opstellen. We proberen de kritiek zo positief mogelijk op te pakken. Dat blijkt wel uit de inhoud van de nota Orthopsychiatrie en onze opstelling bij de bespreking ervan. Ik heb het idee dat de meeste kritiek nu wel gespuit is. Als ze nu doorgaan zal het effect steeds minder worden. Onze filosofie is dat we de mensen willen helpen om te leren zich te kunnen redden in de situatie waar ze uitkomen. Ook al is het uit de drugs-scene of uit de criminele sfeer. Als ze zich in dat milieu kunnen handhaven of zich ertegen kunnen afzetten, dan is dat ook een beetje een succes van ons’.

Bram de Vink

blz. 5 – Museum-technische dienst van Dennenoord in het nieuws

blz. 6 – Sociale uitkijkpost

SOCIALE UITKIJKPOST

INDIENSTTREDING NIEUWE PERSONEELSFUNCTIONARIS

Eind 1983 vertrok, zoals u zich waarschijnlijk nog zult herinneren, de 1e personeelsfunctionaris René Spekschate. Uiteindelijk werd zijn plaats ingenomen door Willie Kraf.
Als resultaat van de externe werving, die toen volgde, werd per 1 januari 1984 Rob de Boer benoemd.
Na zijn inwerkperiode is Rob zich gaan bezighouden met het personeelswerk voor het personeel, werkzaam in de blokken I, II en II (behalve verpleeghuis De Enk en het medisch en sociaal wetenschappelijk personeel). Dit is zeker niet het lichtste pakket, dat te bedenken viel. Toch zijn wij daartoe gekomen omdat we de taakverdeling onder de personeelsfunctionarissen, zoveel mogelijk wilden laten aansluiten bij de blokken- en afdelingsstructuur van Dennenoord. Dat wij Rob voor deze taak hebben uitgekozen heeft te maken met het feit, dat wij in hem iemand hebben met een ruime, rijk geschakeerde ervaring in het personeelswerk.
Deze ervaring zal u, hemzelf en de dienst sociale zaken zeker van pas komen bij het zoeken van oplossingen voor het brede scala van vraagstukken en problemen op sociaal gebied, die Dennenoord te wachten staat.
Overigen, Rob de Boer is bereikbaar op toestel 509 (pieper 1211).

C.A. de Graaf
stafdirecteur sociale zaken

blz. 7 & 8 & 9 & 10 – O.R. één jaar sneller dan de beleidsstaf – Reactie van Zuidersma op rede Hoevenaar – Bestuur streeft naar open relatie met O.R.


Ir. J.C. Hoevenaar bij installatie nieuwe O.R.:

‘O.R. ÉÉN JAAR SNELLER DAN DE BELEIDSSTAF’

blz. 11 – Rectificatie – 17 mei: een NVOG-themadag – Discussiemiddag: Samenhang van psychiatrische voorzieningen

blz. 12 – Ex-voorzitter bij installatie Ondernemings Raad

blz. 13 – Aan het kORtste eind

blz. 14 – Ex-patiënte ontleedt scherp paradoxale van psychiatrie – Advertenties

blz. 15 – Johannes Megedoth verlaat Dennenoord – Sportdag Bloemendaal ‘100 jaar actief’

JOHANNES MEGEDOTH VERLAAT DENNENOORD

Op 12 januari 1970, kwam de heer Megedoth in dienst bij Dennenoord en werd ingedeeld bij de Technische dienst als timmerman.
Voordien had hij een aantal jaren een zelfstandige aannemersbedrijf gerund, maar besefte daarbij steeds meer dat een aantal klanten wel opdrachten verstrekten, doch met de afrekening vaak problemen hadden.
Om als zelfstandig ondernemer over te stappen naar een vast dienstverband, dat was voor hem de eerste tijd wel even wennen. Doch zijn inzet, plichtsgetrouwheid en vakkennnis nam jij mee naar Dennenoord, waarvoor wij hem middels dit stukje tevens willen bedanken.
Veel veranderingen heeft hij in de afgelopen 14 jaar op Dennenoord meegemaakt, en veel kollega’s en medewerkers heeft hij zien komen en gaan.
Om ook zelf gebruik te maken van de O.B.U.-regeling kwam steeds weer als een berg op hem af. Mede gezien de grote werkloosheid tegenwoordig, heeft hij uiteindelijk toch besloten om met ingang van 1 mei 1984 met de O.B.U. te gaan, mits zijn plaats door een jeugdige werknemer zou worden opgevuld.
Na meer dan een halve eeuw te hebben gewerkt, mag hij het straks wat rustiger aan gaan doen. Ook hier zal hij eerst aan moeten wennen, maar wij hopen dat hij met zijn vrouw nog vele jaren van deze rust kan genieten en dat hij met plezier zal terugzien op de jaren dat hij bij Dennenoord werkzaam was.

H. Garst
Hoofd Technische Dienst

SPORTDAG BLOEMENDAAL ‘100 JAAR ACTIEF’

In het kader van het thema ‘100 jaar actief’ worden er in 1984 binnen de Vereniging een aantal activiteiten georganiseerd. De personeelsvereniging van Bloemendaal heeft gemeend hier iets speciaals aan te moeten doen m.b.t. het organiseren van de jaarlijkse sportdag. Om niet steeds hetzelfde te moeten doen, maar zeker ook vanwege het EEUW-FEEST wordt er een speciale sportdag georganiseerd op 26 mei 1984. Het is dan ook ook om die reden dat wij een zeer groot aantal bezoekers verwachten.
De opzet van deze sportdag is dan ook enigszins afwijkend van datgene wat u tot nu toe gewend bent geweest. Behalve de ‘gewone’ sporten zoals voetballen, volleybal, biljarten e.d., worden er de orginele ‘zeskampspelen’ georganiseerd, zoals deze bekendheid genoten via de N.C.R.V. en N.O.S.
Voor de gebruikelijke onderdelen zijn de sporters natuurlijk allang bezig. Bij de zeskampspelen moeten we helaas een maximum aanbrengen en wel slechts 30 deelnemers per ziekenhuis in 3 ploegen van 10 personen.
De sporters onder u hoeven natuurlijk niet alleen te komen. Er van uitgaande dat geen enkele ploeg zonder supporters kan, wordt gerekend op een groot aantal supporters.
Behalve het goedgevulde sportpakket is er een zeer uitnodigend pakket voor supporters en kinderen (want ook zijn welkom). Voor  kinderen is bijvoorbeeld niemand minder dan de ‘DIK VOOR MEKAAR SHOW’ uitgenodigd, waar ook de ouders onder u, natuurlijk van kunnen meegenieten. Het programma biedt in ieder geval voor jong en oud diverse mogelijkheden en is derhalve misschien een reden om deze uitnodiging te aanvaarden.
Het S.O.P. zorgt voor vervoer en Bloemendaal voor het ‘natje en droogje’, spanning maar bovenal ontspanning voor jong en oud.
Belangstellenden om deze dag meet te maken als supporter, eventueel met het hele gezin, kunnen zich opgeven aan de bar in het Personeelscentrum ‘De Schakel’. Er zijn geen kosten aan verbonden. Opgave is spoedig gewenst omdat er maar twee bussen beschikbaar zijn.

Tot ziens op de sportdag

S.O.P.

blz. 16 – Sportdag 1984

blz. 17 & 18 – Voorlichtingsaktie moet ouderen tot bewegen aanzetten

VOORLICHTINGSAKTIE MOET OUDEREN TOT BEWEGEN AANZETTEN

blz. 18 – Wits U dat. . . .

WIST U DAT. . . .

  • er vloerbedekking in het Hoofdgebouw gelegd is? Dit werkt geluiddempend in de wandelgangen, zodat je niet meer kunt horen wie er in aantocht is. het aantal sloten op de deuren is tegelijkertijd schrikbarend toegenomen;
  • de afdeling Sociale Zaken elke maandagochtend overlegt welke activiteiten zouden kunnen worden ondernomen? Gelukkig heeft men elkaar weten te overtuigen hier maar niet aan te beginnen;
  • de Salarisadministratie beschikt over een computer en dat deze rechtstreeks is aangesloten op het ‘pieperrek’? Misschien heeft u zich al afgevraagd waarom uw salaris de laatste tijd wat lager is uitgevallen dan u verwacht had;
  • van directiewege binnenkort iets aan de koffie van het personeel zal worden toegevoegd? Uit recent Amerikaans onderzoek is gebleken dat bij overmatig gebruik van deze koffie de kans bestaat op haaruitval, maar frequenter komt een hardnekkige huiduitslag voor;
  • indien u er prijs op stelt uw boodschappen vóór het weekend te doen, de mogelijkheid bestaat om een plaats in de nieuwe Peugot-bus te reserveren?
  • er in de Watertoren een verborgen camera is geplaatst, die vanuit kamer 251 van het Hoofdgebouw wordt bediend?
  • de geestelijk verzorgers regelmatig naar Amersfoort afreizen om daar het Christelijk karakter van dit ziekenhuis te onderzoeken?
  • de recente verbouwing van de Fazant heeft geleerd dat indien de daar ingetrokken medewerkers hun kamer willen behouden, zij er goed aan doen tenminste vierentwintig uur met vrouw en kinderen op hun kamer te verblijven?
  • als je op de afdeling O.V.T. voorstelt om met elkaar eens te gaan vissen, je binnen enkele uren minstens vier voorstellen in concept thuis ontvangt?
  • als je in de wandelgangen het hoofd O.V.T. aanspreekt een uur later daarover een verslag op je bureau dwarrelt?

blz. 19 – Lezers schrijven – Dankbetuiging – Rare vogels op de P.G.O.

Beste mensen, door onvoorziene privé-omstandigheden, ben ik genoodzaakt mij terug te trekken uit de O.R. Ik wil iedereen bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn opvolger dit vertrouwen ook waard is en wens hem veel sterkte toe in de komende O.R.-jaren.

Klaas Hulsebosch

DANKBETUIGING FAMILIE RONA

Met dank aan allen die ons 6 januari 1984 bij mijn afscheid van Dennenoord een onvergetelijke dag hebben bezorgd.
Verder wil ik allen sterkte toewensen bij het belangrijke werk dat te verrichten is voor de medemens.

Familie Rona

Namens mijn vrouw en kinderen wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor de vele felicitaties, cadeau’s en iedereen die aan deze fijne dag hebben meegewerkt tijdens mijn 25-jarig jubileum op 2 maart 1984.
Het was voor ons een onvergetelijke dag!
Familie H.Y. Gruppen

Tot mijn grote vreugde las ik in de Personeelskrant – 12e jaargang no. 3 – dat het advies van de Commissie (ja heus met een hoofdletter) Mars, Prins en Miedema dan toch, zij het met grote vertraging is gerealiseerd. Een wat feestelijke huldiging waard. Misschien kan de Ondernemingsraad dit op zich nemen, hoewel ik daarvan niet veel verwacht, gezien hun voorkeur voor een meer gelijdelijk, dan voor een geleidelijk (= ordelijk en regelmatig, voortgaand) gebeuren. Inmiddels, met vriendelijke groet

H. Prins

blz. 20 – Mutaties – Flevohof – Kerkdiensten – Eucharistieviering – Orgelconcert

MUTATIES

KERKDIENSTEN in de Ontmoetingskerk

  • 6 mei 1984, 9.30 uur: Ds. S.W.R. Polman; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 13 mei 1984, 9.30 uur: Ds. E. Saraben; 19.00 uur: Ds. E. Saraben
  • 20 mei 1984, 9.30 uur: Ds. J.W. Vlaanderen; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 27 mei 1984, 9.30 uur: Ds. S.W.R. Polman; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 31 mei 1984, 9.30 uur: Hemelvaartsdag, Ds. J.W. Vlaanderen; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen

EUCHARISTIEVIERING in de Kimme

  • Donderdag 3 mei 1984, 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers

ORGELCONCERT IN DE ONTMOETINGSKERK

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.