Header - Personeelskrant DNO

1984-09 – Personeelskrant Dennenoord – 12e Jrg. No. Oktober

blz. 2 – Sinterklaasmiddag – Uit de bibliotheek

DANK!

Hierbij wil ik iedereen bedanken voor de vele bloemen die ik bij mijn ziekte thuis heb ontvangen.

B.A. Smit – v. Dijken

blz. 3 & 4 – Hypnose

blz. 5 – Klaverjassen en sjoelen

blz. 6 & 7 – Open dag A.K.P. – Excursie

Op 19 september 1984 heeft de afdeling Akuut Klinische Psychiatrie (A.K.P.) een Open dag gehouden. Een dag, die bedoeld was voor familieleden, vrienden en bekenden van de patiënten die in het Zuiderpaviljoen West (de A.K.P.) zijn opgenomen.
Het was al enige tijd geleden dat de medewerkers van de A.K.P. met een dergelijk plan kwamen. Ze merkten dat de direkt betrokkenen bij patiënten (familie en vrienden) vaak nog niet veel weten van hetgeen precies in een behandel-afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis plaatsvindt en waarom men zo werkt.
Een open dag is dan bij uitstek geschikt om iets daarvan te laten zien en antwoord te geven op velerlei vragen. Elke patiënt kon een paar familieleden of vrienden uitnodigen. In totaal zijn er ongeveer 35 geweest. ’s Morgens werd de film over de A.K.P. getoond. ’s Middags kon men een rondgang maken door het Zuiderpaviljoen West, alsmede Molenmeer, waar de gasten nader kennis konden maken met de behandelaren, verpleging en aktiviteitentherapeuten en met hun konden praten over ziek zijn en behandeling. Daarna werd de dag besloten met een drietal groepsgesprekken.

Onderweg van Zuiderpaviljoen naar Molenmeer

Molenmeer

blz. 7- Kerkdiensten – Advertentie

KERKDIENSTEN in de Ontmoetingskerk

  • 4 november 1984, 9.30 uur: Ds. S.W.R. Polman; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 11 november 1984, 9.30: Ds. Dr. O.C. Broek-Roelofs; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 18 november 1984, 9.30 uur: Ds. W.M. van Lynden; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 25 november 1984, 9.30 uur: Ds. J.W. Vlaanderen; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen

blz. 8 – Ontwikkelingen kant B-opleiding ‘de Erudiet’ – Zeevissen

ONTWIKKELINGEN KANT B-OPLEIDING ‘DE ERUDIET’

blz. 8 & 9 – Geanimeerd bezoek van verpleegkundigen uit Poolse stad Poznán


blz. 10 & 11 – Advertenties – F.W.G. in de startblokken

F.W.G. IN DE STARTBLOKKEN

blz. 12 & 13 – In de ban van Niet Roken! – Ruggespraak in de Enk

Speciale actie-dag op 14 november 1984

DENNENOORD ÉN ZUIDLAREN IN DE BAN VAN NIET ROKEN!

‘Voor ons is het werken op zo’n afdeling helemaal nieuw en heel schokkend’

RUGGESPRAAK IN DE ENK

. . . . instructie in de Enk, 2e v.l.: mevr. Versloot, geheel rechts mevr. Kortland . . . .

. . . . Voel jij wat? . . . .

blz. 14 – Vooruitblik??? – Stellingen

Vooruitblik???
‘De veranderingen binnen de moderne psychiatrie zijn niet ongemerkt aan mij voorbijgegaan’
Hoevenaar, 2 januari 1984 in zijn nieuwjaarsrede . . . .

blz. 15 – Afscheid Baukje Wiekamp

AFSCHEID BAUKJE WIEKAMP

Sinds 7 september 1984 missen we in het Zuiderpaviljoen de karakteristieke verschijning van mw. Baukje Wiekamp, die als een van de laatsten haar werkzaamheden in de huishouding in uniform verrichtte.
Na een dienstverband van vijftien jaar maakte zij gebruik van  de mogelijkheid tot vervroegde uittreding, hetgeen gepaard ging met een officiële bijeenkomst in de Bestuurskamer en een afscheidsreceptie in de Schakel, waar velen mw. Wiekamp hun beste wensen meegaven. Graag sluit ik mij hierbij aan onder dankzegging voor de inzet en collegialiteit die ‘Baukje’ aan de dag heeft gelegd.

Chr.J.L. Raatgever
Hoofd Civiele Dienst

Mevr. Wiekamp en dhr. Hoevenaar

Zelfs de Volkskrant wil weten waar Chris heencrosst. . . .

blz. 16 – Uit de pers

blz. 17 – Afwisselend programma Jubilerende Vereniging

AFWISSELEND PROGRAMMA JUBILERENDE VERENIGING

Met twee bussen vertrokken circa 65 Dennenoorders op dinsdag 9 oktober 1984 om half twee naar Ede, waar de officiële viering van het honderd-jarig bestaan van de Vereniging plaatsvond. De dag begon nogal triest, het regende aanhoudend en de bussen reden niet sneller dan 85 km per uur.
In Ede aangekomen klaarde het op, zeker bij het binnengaan van het Cultuur- en Congrescentrum ‘De Reehorst’, waar de bezoekers werden ontvangen met koffie en cake onder de bezielende klanken van de Christelijke Harmonie ‘Crescendo’.
‘Een rijk geregende dag’ was begonnen.

Geschiedenis
Het welkomswoord werd gesproken door de heer Wieringa, voorzitter van de Vereniging tot Christelijke verzorging van krankzinnigen en zenuwzieken in Nederland, zoals de volledige naam luidt.
Hij memoreerde hoe Lucas Lindeboom op 9 oktober 1884 de Vereniging oprichtte. Het psychiatrisch ziekenhuis Veldwijk in Ermelo was het eerste, toen nog krankzinnigengesticht. De Vereniging groeide, Bloemendaal in Den Haag en Dennenoord in Zuidlaren volgden snel. In het begin van de 20e eeuw werden Wolfheze en de Valeriuskliniek er aan toegevoegd. In 1928 sloot Vogelenzang in Bennebroek de rij.

Het A.P.Z. politiek bezien
De tweede spreker was de staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, de heer J.P. van der Reijden. Hij schetste de discussie waarraan het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis onderhevig is. Hierin komen de volgende aspecten nadrukkelijk naar voren:

  • de kostenbeheersing en de mogelijke effecten hiervan op het personeelsbestand;
  • de verschuiving van klinische naar ambulante geestelijke gezondheidszorg;
  • het huisvesten van chronische psychiatrische patiënten in beschermde woonvormen;
  • regionalisatie, mat als belangrijk oogmerk het tot stand brengen van een coherent pakket voorzieningen Geestelijke Gezondheidszorg binnen bepaalde regio’s.

Feestelijkheden
Niet aangeslagen door de sombere bespiegelingen van de staatssecretaris, werden de festiviteiten voortvarend ter hand genomen:

  • de officiële overhandiging van het gedenkboek aan de heer van der Reijden, de heer Wieringa en de kleinzoon van Lucas Lindeboom;
  • namens H.M. de Koningin werd mevrouw Lechters, verpleegkundige van Bloemendaal een eremedaille in goud, behorend tot de Orde van Oranje Nassau overhandigd;
  • de directeur van het Centraal Bestuur, de heer Essink, werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau;
  • vervolgens ontving een aantal medewerkers, die in dit jubileumjaar hun 25-jarig dienstverband vierden, een legpenning. Voor Dennenoord waren dit de dames Hut en Riepma en de heren Cruppen en Hevels.

Het gesproken woord werd afgewisseld door muziek van het Residentie Blaaskwintet en een optreden van de Cabaretgroep ‘Tilt’.

Culinair
De Vereniging had klaarblijkelijk diep in de buidel getast voor de culinaire omlijsting van dit eeuwfeest. Dit blijkens de voortreffelijk verzorgde lunch, terwijl ook overigens de gasten rijkelijk voorzien werden van het goede der aarde. ’s Middags kon er een keuze gemaakt worden uit een viertal zogeheten ‘sessies’:

  • sessie verpleegkundigen op basis van een briefwisseling tussen enkele verpleegkundigen en mw. C.A. van Eijk. Medewerking werd verleend door Margreet Dolman, die samen met Dr. Valentijn een lied van Jacques Plafond, alias Wim T. Schippers ten gehore bracht;
  • sessie behandelaars en geestelijke verzorgers, waaronder leiding van Henk Mochel, werd gediscussieerd over het bestaansrecht van de Christelijke zorgverlening;
  • sessie bestuur en directie waar een ‘bestuurlijk’ toneelspel werd opgevoerd.
  • tenslotte voor de thuisblijvers: door de directie werd een etentje aangeboden in het AC-restaurant te Pesse.

Marieke Schokkenbroek

De Staatssecretaris

25 Jaar trouwe dienst

blz. 18 – Lezers schrijven – Bezoek

EEN GOED PRODUKT VERKOOPT ZICHZELF

Dennenoord is een P.R.-commissie rijker. Public Relations in de psychiatrie.
Het is even wennen.
Een verklaring is snel gevonden. We zijn meer dan ooit afhankelijk van de omgeving. Afhankelijk van het vast te stellen verantwoordelijkheidsgebied; afhankelijk van de goodwill bij dorpsbewoners. We hebben de laatste tijd niet een al te beste pers. De artikelen in ‘het gat in de muur’ zijn voorbeelden. Ook de klachten van de politie recentelijk nog. En thans de perikelen rond de verhuizing van de orthopsychiatrische behandelfunktie. Als dat de pers gaat halen! De P.R.-commissie zal er een vette kluif aan hebben om de schade aan het imago te herstellen.
P.R. begint bij een goed produkt, ook in de psychiatrie.
De gewraakte operaties rond de orthopsychiatrie zijn niet onvoorzien over ons heen gekomen. Dat er moest worden ingekrompen (dus ook in huisvesting), was al jaren bekend. De voortgezette behandeling moest worden uitgebreid. Ook dat speelt al jaren. Hierin moeten toch mogelijkheden hebben gelegen voor een meer planmatige en geleidelijke ontwikkeling. De slatomortales van dit moment hadden misschien haalbare sprongetjes kunnen zijn. Deze situatie onderstreept nog eens de bittere noodzaak van beleidsplanning. De contoutennota – al jaren aangekondigd – is er nog niet.
Het zijn met name de voorwaardenscheppende diensten, die het nadrukkelijkst vragen naar de contourennota (B.T.C.; S.O.Z.A.).
Terwijl toch de patiënten het meeste lijden onder ad-hoc-beleid.
P.R. begint met goed luisteren naar de omgeving. Maar dat kun je niet aan een commissie overlaten. Dat hoort deel uit te maken van ieders werk.

01-10-1984
Willie Kraf

blz. 19 & 20 – Mutaties – Ode

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.